Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2020 > 06-05-2020

Ședința Camerei Deputaților din 6 mai 2020

16. Declarații politice și intervenții ale deputaților:  
    16.1 Lavinia-Corina Cosma - declarație politică cu titlul "Avem nevoie de protejarea tuturor cadrelor medicale";

 

Domnul Florin Iordache:

  ................................................

Trecem la următoarea colegă, doamna Lavinia Cosma.

Se pregătește domnul Nicolae Petrețchi.

Rog colegii să se încadreze în termenul de 3 minute, pentru că este un număr foarte mare de colegi care doresc să intervină.

Doamna Cosma.

Doamna Lavinia-Corina Cosma (prin telefon):

Bună ziua, domnule președinte de ședință!

Vă mulțumesc.

Vreau să semnalez astăzi o problemă foarte importantă pentru perioada pe care o traversăm, și anume protejarea cadrelor medicale.

Potrivit Ordinului nr. 555/2020, centrele de dializă sunt stabilite ca spitale care lucrează și care, pur și simplu, se confruntă cu acest coronavirus.

Însă, din păcate, potrivit art. 16 din Ordonanța Militară nr. 7, când e vorba de asigurarea de cazare pentru aceste cadre medicale, astfel încât să nu îi infecteze pe cei apropiați sau, dimpotrivă, să nu aducă acest virus în aceste centre de dializă și să-i infecteze pe pacienți, au fost lăsate pe dinafară. Iar la art. 16 din această Ordonanță Militară sunt prevăzute doar cadrele medicale din rețeaua sanitară proprie și autoritățile administrației publice locale. Potrivit acestui articol, vorbeam despre personalul din sistemul public sanitar.

Așadar, pe de o parte, aceste centre de dializă sunt prevăzute ca spitale care tratează pacienți cu COVID. Pe de altă parte, când e vorba de protejarea lor, nu li se asigură cazare.

În Mureș - eu sunt deputat de Mureș, așa cum bine știți - nu reușim să asigurăm această protecție.

Am făcut numeroase adrese către autoritățile locale, către consiliul județean, însă, din păcate, nu s-a găsit o rezolvare.

Este inuman să spui într-o hârtie că nu vrei să protejezi aceste cadre medicale, când, de fapt, datoria, prin lege, este să faci acest lucru.

Fac apel public către Guvernul României să rezolve, în primul rând din punct de vedere legal, acest lucru, să fie prevăzută și această modificare, astfel încât cadrele medicale din centrele de dializă să beneficieze de această cazare și să beneficieze în primul rând de protecție.

Cred că e datoria noastră, a tuturor, pentru că de la începutul acestei crize cu toții spuneam că în primul rând trebuie să-i protejăm pe cei din prima linie. Însă haideți să ne și ținem de cuvânt și să facem ceea ce trebuie, din toate punctele de vedere, astfel încât să fim cu toții protejați!

Vă mulțumesc foarte mult.

Lavinia Cosma, deputat de Mureș.

Domnul Florin Iordache:

Și eu vă mulțumesc.