Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2020 > 06-05-2020

Ședința Camerei Deputaților din 6 mai 2020

4. Dezbaterea Proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 32/2020 privind modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 30/2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecției sociale în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2 și pentru stabilirea unor măsuri suplimentare de protecție socială (PL-x 141/2020) (rămas pentru votul final).
 
consultă fișa PL nr. 141/2020

 

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

  ................................................
 

3. Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 32/2020 privind modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 30/2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecției sociale în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2 și pentru stabilirea unor măsuri suplimentare de protecție socială; caracter organic; procedură de urgență; PL-x 141/2020.

Amendamente admise - 38.

Are cuvântul reprezentantul Guvernului.

 

Domnul Ion Alin Dan Ignat (de la tribună):

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Doamnelor și domnilor deputați,

Proiectul de ordonanță de urgență are ca obiect modificarea și completarea Ordonanței nr. 30 pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și stabilirea unor măsuri în domeniul protecției sociale, în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea virusului SARS CoV-2. Această ordonanță a venit în urma consultărilor cu partenerii sociali, pe care le avem și în continuare, în urma feedbackului primit de la cei implicați, de la potențialii beneficiari ai Ordonanței nr. 30 și am considerat oportună modificarea acestei Ordonanțe nr. 30, prin Ordonanța nr. 32, drept pentru care Ministerul Muncii susține aprobarea acestei ordonanțe de urgență.

Mulțumesc.

 

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Și eu vă mulțumesc.

Din partea Comisiei pentru muncă și protecție socială, raportul, vă rog.

Același domn președinte, Solomon. Vă rog.

 

Domnul Adrian Solomon (de la tribună):

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 30/2020 și stabilirea unor măsuri suplimentare de protecție socială.

Măsurile instituite vizează, printre altele: clarificarea unor categorii de drepturi acordate potrivit Ordonanței nr. 30, pentru asigurarea unei acoperiri cât mai cuprinzătoare cu măsuri de protecție a populației și pentru stabilirea regulilor de acordare a acestora; simplificarea documentelor pe baza cărora angajatorii vor solicita din bugetul de șomaj sumele necesare plății indemnizației; plata din bugetul asigurărilor pentru șomaj a indemnizațiilor să se facă în cel mult 15 zile de la depunerea documentelor, iar la angajați indemnizația să ajungă în termen de trei zile lucrătoare de la primirea de către angajator a sumelor din bugetul de șomaj; orice angajator va putea solicita sumele necesare pentru plata indemnizației, în cazul angajaților cu contract individual de muncă.

A fost adoptat de Senat în ședința din 8 aprilie 2020.

Face parte din categoria legilor organice.

Camera Deputaților este Cameră decizională.

Comisia propune adoptarea proiectului de lege cu amendamente, care fac parte integrantă din prezentul raport.

 

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Vă mulțumesc.

Din partea grupurilor parlamentare?

Domnule Solomon, doriți să interveniți și la acest proiect de suflet al dumneavoastră?

 

Domnul Adrian Solomon (de la tribună):

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Apariția Ordonanței nr. 32, la doar o săptămână după Ordonanța nr. 30, arată graba și lipsa de profesionalism cu care a fost elaborată prima ordonanță.

Între timp, noi depusesem, Grupul parlamentar al PSD, o inițiativă privind șomajul tehnic, mai cuprinzătoare, și care era o reglementare de tip general, în Codul muncii, între timp adoptată de Parlament, dar retrimisă de președintele României la reexaminare. Acea inițiativă a fost lucrată după modelul Ordonanței nr. 28 din 2009, iar domnul Dobre își aduce aminte - era președintele Comisiei pentru muncă pe atunci - am lucrat împreună cu domnul ministru Sârbu și cu toți colegii, pentru a scoate o ordonanță bună, care s-a aplicat pe tot parcursul anului 2009 și a anului care a urmat.

Faptul că în timpul vieții noastre am ajuns să trăim a doua criză de magnitudinea celei din 2008-2009 ne-a făcut pe noi să zicem că reglementarea prin ordonanțe de urgență de tipul Ordonanței nr. 30 nu numai că este incompletă, dar este și total împotriva dorințelor sindicatelor și a patronatelor, necesită o rezolvare definitivă și general valabilă în Codul muncii.

Eu sper ca această soluție să fie până la urmă agreată de noi, toți, când vom reexamina cererea președintelui și într-un final promulgată de acesta.

Faptul că la o săptămână după emiterea Ordonanței nr. 30 Guvernul vine și schimbă din temelii Ordonanța nr. 30, prin Ordonanța nr. 32, punând-o în acord cu dorințele patronatelor și a sindicatelor, eliminând piedici birocratice și administrative în obținerea acestor fonduri absolut necesare continuării activității, arată că și Guvernul a fost luat prin surprindere la nivel chiar de specialiștii de rangul II de rapiditatea cu care a trebuit să reacționeze la instaurarea stării de urgență.

Sper ca în urma votului pe care îl vom da astăzi acest tip de reglementare, prin ordonanțe, să fie totuși ultima oară folosită, și soluția să fie cea prin modificarea Codului muncii, care să asigure reglementarea universal valabilă de acum încolo pentru orice tip de astfel de criză.

 

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Doamna deputat Mara Calista.

Am văzut că la PNL erau două solicitări; rămâne una singură.

Vă mulțumesc, domnule lider.

Doamnă deputat?

 

Doamna Mara-Daniela Calista (prin telefon):

Mulțumesc, domnule președinte, dar este vorba despre domnul Dumitru Oprea, vă rog.

 

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Faceți legătura cu domnul Dumitru Oprea.

Se pregătește Grupul parlamentar PRO Europa, dacă dorește să ia cuvântul.

Domnule Mocioalcă, doriți?

 

Domnul Dumitru Oprea (prin telefon):

Da.

 

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Vă ascultăm, domnule deputat.

 

Domnul Dumitru Oprea (prin telefon):

Pot vorbi, da?

 

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Da.

 

Domnul Dumitru Oprea (prin telefon):

Stați, că se anunță Mara Calista, văd!

 

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Vă rugăm să vorbiți!

 

Domnul Dumitru Oprea (prin telefon):

Păi ea vorbește!

 

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Nu vorbește! A vorbit că dânsa nu o să ia cuvântul! Noi doi, domnule deputat, vorbim în timp real. Ce aveți pe tabletă e un decalaj. Lăsați tableta deoparte și vorbiți!

 

Domnul Dumitru Oprea (prin telefon):

Domnule președinte,

Mulțumesc mult pentru încercările mai multor colegi de a răspunde întrebărilor provocate de aceste rapide schimbări pe piața forței de muncă, pe piața șomajului creat.

Așadar, de la Ordonanța de urgență nr. 30 la Ordonanța de urgență nr. 32, într-un timp foarte scurt, au fost solicitate corecții.

În aceste condiții, cred că și subiectele discutate vizavi de școală și de momentul în care școala se închide... Școala nu se închide niciodată!

Așadar, și Proiectul de lege privind Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 30/2020, continuat de Ordonanța nr. 32, care vine cu multe corecții, am admirat modul cooperant al colegilor noștri de la toate partidele politice din Comisia pentru muncă, pentru a corecta multe dintre schimbările provocate într-un timp relativ scurt, dar dinamica este impusă de fenomenul acesta, al coronavirusului, pe care noi trebuie să-l controlăm.

În Comisia pentru muncă a fost un vot unanim al celor 24 de membri ai Comisiei pentru muncă. Toată lumea a votat pentru.

Așadar, proiectul de lege care are și codul 141/2020 a fost cu un raport de adoptare pentru aprobarea Ordonanței de urgență nr. 32/2020. Toată lumea a votat, implicit la votul final cred că o să voteze toată lumea, pentru că este o corecție la care au participat și Guvernul, și Parlamentul, fără nicio reținere. Toate au fost pro schimbare favorabilă bunei funcționări a sistemului economic românesc.

 

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

Din partea Grupului UDMR, doamna deputat Éva-Andrea Csép.

 

Doamna Csép Éva-Andrea (prin telefon):

Bună ziua!

 

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Sărut mâna, doamnă deputat! Vă rog.

 

Doamna Csép Éva-Andrea (prin telefon):

Bună ziua!

Stimați colegi,

Publicarea în Monitorul Oficial al României a Ordonanței de urgență nr. 30/2020 a fost o gură de aer proaspăt pentru mulți dintre angajatori și angajați. În sfârșit, am văzut negru pe alb și nu doar promisiuni, însă pentru o mare parte dintre aceștia nesiguranța zilelor care urmau nu a fost alungată prin aceasta. Putem exemplifica cu categoria de alți profesioniști, cu cei trimiși în șomaj tehnic sau de părinții care datorită epidemiei CODIV-19 riscau să rămână fără stimulentul de inserție sau fără o sursă de venit după încetarea concediului de creștere a copilului.

Enumerarea ar putea continua, însă deocamdată mă opresc la aceste lacune legislative care, prin Ordonanța de urgență nr. 32, au fost parțial eliminate.

Am fost contactată de peste 100 de părinți, mame care, în urma instituirii stării de urgență, nu știau ce au de făcut. Prevederile legale erau neclare, iar agențiile județene pentru plăți și inserție socială interpretau diferit textul legii, de la județ la județ.

Într-adevăr, soarta celor care se aflau în concediu de creștere a copilului sau a celor care primeau stimulentul de inserție a fost clarificată în mare parte prin această nouă ordonanță de urgență.

Însă, stimați colegi, în continuare nu este totul roz. Trebuie să vedem ce se va întâmpla pe perioada stării de alertă care, bineînțeles, nu ne va permite să revenim cu totul la normalitate.

Trebuie să atrag atenția guvernanților că nu este o regulă scrisă că reacțiile legislative la anumite situații de fapt trebuie să apară cu o mare întârziere. Aceasta este poate doar o cutumă a Guvernului. Trebuie să luați măsuri imediate, aplicabile, bine gândite și pe termen lung, în același timp cu procedurile de aplicare bine stabilite și din timp, nu ulterior, pentru că la acestea am lucrat foarte mult în Comisia pentru muncă, să specificăm și să lucrăm la niște amănunte care trebuiau avute în fața dumneavoastră când s-au luat aceste decizii.

Nu trebuie să trecem cu vederea nici peste personalul contractual din sistemul public, cum ar fi, de exemplu, cei din domeniul cultural, cei care acum nu pot profesa, deoarece toate evenimentele sunt interzise prin ordonanță militară și nici nu vor avea venituri din vânzare de bilete, de exemplu.

O parte din acești profesioniști au fost trimiși în șomaj tehnic, însă nu există o reglementare clară. Nu se știe mai exact cine trebuie să suporte indemnizația aferentă acestuia. Sunt angajați cu contracte de muncă valabile, deci potrivit textului legii și ei pot beneficia de șomaj tehnic subvenționat din bugetul de stat, și așa și este firesc.

AJOFM-urile sunt confuze. Oare Curtea de Conturi ce părere are? Pentru că dacă un act normativ nu interzice și nici nu prescrie, doar pe păreri nu putem să ne bazăm.

Mă adresez din nou guvernanților, celor care iau decizii, fac ordonanțe de urgență, dar explicațiile, precizările, într-un cuvânt spus normele metodologice lipsesc. Chiar instituțiile din subordine nu sunt îndrumate în a aplica corect și în litera legii actele normative în vigoare.

Trebuie să existe un dialog constant între Guvern și Parlament, nu doar ordonanțe de urgență, pentru că așa nu putem să legiferăm prompt și responsabil, mai ales în această perioadă deosebită. În această perioadă avem nevoie de soluții imediate și aplicabile și trebuie să lucrăm împreună, Guvernul și Parlamentul.

Vă mulțumesc.

 

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Și eu vă mulțumesc.

Domnul deputat Ionuț Simionca.

 

Domnul Ionuț Simionca (prin telefon):

Bună ziua, domnule președinte!

Stimați colegi,

Această Ordonanță nr. 32/2020 este o completare a Ordonanței nr. 30/2020 și include câteva categorii care au fost omise în prima ordonanță. Și pentru a fi echidistanți și nediscriminatorii în măsurile de protecție socială care îi vizează pe toți cei care și-au diminuat veniturile și au fost afectați de această perioadă de pandemie, era firesc să apară un act normativ care să-i pună pe cei care obțin venituri din activități independente, din contracte de activitate sportivă sau din drepturi de autor pe picior de egalitate cu angajații în baza unui contract de muncă.

PMP consideră, în același timp, că măsurile de protecție socială trebuie să continue și după ridicarea stării de urgență, atâta timp cât, de exemplu, sunt interzise competițiile sportive sau activitățile sunt închise, cum ar fi cei din industria HoReCa, acești oameni trebuie susținuți și după eliminarea stării de urgență.

Toți parlamentarii din Grupul PMP vor vota acest proiect legislativ și cerem găsirea de urgență a unor soluții care să acopere și pe viitor protecția socială a celor care nu pot obține venituri din cauza interdicțiilor impuse de autorități, în pandemia de COVID-19.

Vă mulțumesc și o zi bună!

 

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Și eu vă mulțumesc.

Dacă la titlu sunt intervenții? Adoptat.

La preambul?

Dacă la amendamentele admise sunt intervenții? Nu.

Proiectul de lege rămâne la votul final.