Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2020 > 27-05-2020

Ședința Camerei Deputaților din 27 mai 2020

27. Declarații politice și intervenții ale deputaților:  
  27.55 Daniel Olteanu - declarație politică: "Domnule ministru Cîțu, pentru o viață economică sănătoasă în județul Vaslui, după pandemie, apăsați acum tasta «enter» pentru investiții!";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Daniel Olteanu:

"Domnule ministru Cîțu, pentru o viață economică sănătoasă în județul Vaslui, după pandemie, apăsați acum tasta «enter» pentru investiții!"

Dacă ar exista o aplicație GPS pentru economia județului Vaslui, traseul indicat ar fi, fără nicio abatere, următorul: izolare economică, în lipsa unor conexiuni rutiere rapide cu celelalte regiuni din țară; izolare economică din cauza crizei coronavirus; izolare economică din cauza crizei economice mondiale, post COVID-19.

Pare că vorbim despre un GPS stricat, sau cel puțin de o situație paradoxală, din moment ce vasluienii sunt, probabil, printre puținii români care erau obișnuiți cu izolarea și cu efectele ei dezastruoase, cu mult timp înainte de apariția virusului SARS-CoV-2.

Un calcul simplu arată, însă, că lucrurile merg către o destinație de risc maxim: în aproape două luni de izolare din cauza crizei coronavirus, județul Vaslui a ajuns pe avarii. Sunt mii de locuri de muncă pierdute și bani din ce în ce mai puțini în buzunarele celor care încă muncesc, bani întinși de la o zi la alta, pentru necesarul minim de cheltuieli.

Până acum, sunt 5.400 de oameni în șomaj tehnic, adică aproape jumătate din salariații din sectorul privat de la nivelul județului, pe care nicio predicție economică, fie ea oricât de optimistă și cel puțin hazardată, în contextul global, nu-i ajută să revină pe traseul către un trai decent.

Și știți de ce, domnule ministru Cîțu? Pentru că pe acești oameni nu-i convingeți că totul va fi bine, dacă le vorbiți despre prognoza economică pe următorii ani, unde dumneavoastră ați desenat "o revenire la fel de puternică precum căderea de acum".

Pe acești oameni, care s-au trezit peste noapte șomeri, într-un județ în care lipsa locurilor de muncă plătite corect a devenit un blestem și un motiv suficient de emigrare, îi convingeți prin măsurile pe care le luați, nu prin scenariile pe care le tot faceți.

În fața unor oameni pentru care izolarea a devenit, forțat, un mod de viață, și la care unii s-au adaptat așa cum au putut, nu o revenire la situația post criză coronavirus, trebuie să programați, domnule Cîțu, pentru că asta ar însemna tot izolare pentru vasluieni și pentru județul Vaslui, adică ne întoarcem tot de acolo de unde am plecat.

Dacă sunteți atât de sigur pe datele pe care le aveți, prezentați-ne un set de măsuri pe județe, pe zone, pe regiuni, cum vreți dumneavoastră, în funcție de cât de grav au fost acestea afectate de criză, dar măsuri concrete, cu termene de implementare clare! Lăsați estimările optimiste cu privire la impactul acestor măsuri în grija celor care le vor simți de îndată ce le veți pune în practică!

Aveți o soluție, împreună cu colegii de la Ministerul Muncii, pentru ca județul Vaslui să coboare de pe primul loc în ceea ce privește rata șomajului la nivel național? Puneți această problemă tot pe umerii antreprenorilor locali sau o dați pe mâna firmelor care se ocupă de exportul forței de muncă ieftine?

Domnule ministru Cîțu, teoria conform căreia "singura rețetă care funcționează este să investești" este foarte bună și în cazul vasluienilor, dar are un singur defect, nu se aplică!