Plen
Ședința Camerei Deputaților din 27 mai 2020
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.52/19-06-2020

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002 2001 2000
1999 1998 1997
1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002

Transmisii video

format Real Media
Ultimele ședințe (fără stenograme încărcate):
22-09-2020 (comună)
Arhiva video:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2020 > 27-05-2020 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 27 mai 2020

6. Dezbaterea Proiectului de Hotărâre privind constituirea Comisiei speciale a Camerei Deputaților pentru elaborarea, modificarea și completarea propunerilor legislative în materia sportului organizat în România (PHCD 18/2020) (rămas pentru votul final).

 

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

  ................................................
 

Primul punct. Proiectul de Hotărâre privind constituirea Comisiei speciale a Camerei Deputaților pentru elaborarea, modificarea și completarea propunerilor legislative în materia sportului organizat în România; PHCD 18/2020.

Dacă din partea inițiatorilor dorește cineva să ia cuvântul? Nu.

La titlul proiectului de hotărâre. Dacă sunt obiecții? Nu.

La preambul? Nu.

La art. 1, dacă sunt obiecții? Nu.

La art. 2, dacă sunt obiecții? Nu.

La art. 3, dacă sunt obiecții? Nu.

La art. 4, dacă sunt obiecții? Nu.

La art. 5, dacă sunt obiecții? Nu.

La art. 6, dacă sunt obiecții? Nu.

La art. 7, dacă sunt obiecții?

Dacă la anexa cuprinzând componența nominală a comisiei sunt?

Vă rog, domnul lider.

 

Domnul Alfred-Robert Simonis (de la tribună):

Pentru stenogramă. Trebuie spus faptul că președinția comisiei este alocată Grupului PRO Europa, un vicepreședinte și un secretar Grupului PSD, un vicepreședinte PNL și un alt secretar Grupului USR.

 

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Mulțumesc.

Dacă la dezbateri sunt intervenții? Nu.

Proiectul rămâne la votul final.

(Domnul deputat Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu solicită să ia cuvântul.)

Intervenție? Pe ce proiect? Acesta.

A, vă rog.

Vă rog.

Am întrebat.

Scuzați-mă, n-am fost atent.

Vă rog.

 

Domnul Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu (de la tribună):

Mulțumesc.

Dragi colegi,

În primul rând, salut inițiativa domnului Ponta. Cred că ideea unei comisii speciale a Camerei Deputaților, pentru sportul românesc, este binevenită.

Sunt aici pentru a vorbi nu despre necesitatea sprijinului sportului profesionist din România, ci pentru a vorbi de sprijinul echipelor de copii și juniori și a sprijinului sportului de masă. Fără un sport de masă puternic și fără sprijinirea echipelor și centrelor de copii și juniori nu avem nicio șansă în elita mondială la sporturi la care altădată eram pe podiumul olimpic.

Marile performanțe ale sportului românesc au venit de la sporturi care au o bază largă de selecție. Marii fotbaliști, marile gimnaste, marii handbaliști, scrimeri, canotori, boxeri și tenismenii României nu au apărut în sport la vârsta majoratului. Nu, toți au fost descoperiți de mici, pe maidane, pe terenurile sau în sălile de sport ale școlilor generale.

În ultimii ani, zona copiilor și a juniorilor a primit cea mai puternică lovitură. Nu există o lege a sportului clară pentru cei care doresc să investească sau să sponsorizeze activități sportive. Nu beneficiază de destule motivații, de scutiri de taxe și de impozite.

Iar situația din fotbal este simbolică pentru starea sportului românesc. România construiește în acest moment stadioane moderne pentru fotbalul românesc. Și le știm cu toții - Stadionul Steaua, Stadionul Rapid, Stadionul Arcul de Triumf. Care se alătură altor stadioane deja existente, cum este Stadionul Național, Cluj Arena sau Stadionul Oblemenco.

Problema însă este că pe măsură ce avem stadioane din ce în ce mai frumoase și mai moderne, avem sportivi din ce în ce mai puțin competitivi la nivel global. Marile performanțe ale echipelor de club din a doua jumătate a anilor '80, dar mai ales performanțele echipei naționale din anii '90 s-au datorat în mare măsură unor centre de copii și de juniori, precum "Luceafărul", ce a dat fotbalului românesc jucători fabuloși, cum a fost Miodrag Belodedici.

De aceea, dragi colegi, vă invit să pornim un amplu proiect de construcție de terenuri de sport, în cartiere, în parcuri și, în general, în orice spațiu liber care poate fi identificat în comunități.

Vă invit să luăm modelul prietenilor noștri americani, care construiesc terenuri de baschet aproape la fiecare colț de stradă. Putem face la fel. Costurile nu sunt mari și pot fi suportate atât de bugetul central, cât și de cel local.

Educația sportivă nu se construiește de pe o zi pe alta. E nevoie de timp, de determinare, de investiții și mai ales de foarte multă răbdare. La final însă vom avea generații de copii mai sănătoși, generații de copii care vor face performanță pentru România, generații de sportivi care, la rândul lor, îi vor putea atrage către mișcare și pe alți copii. Așa cum au făcut-o, la vremea lor, Nadia, Năstase - Ilie, nu Adrian - sau Hagi și alții.

Cu siguranță, vor fi unii care vor invoca costurile.

Da, vor fi costuri, însă, în final, vom avea o populație mai sănătoasă, capabilă inclusiv de performanțe economice mai mari și - cel mai important - vom avea o populație fericită.

Mulțumesc.

 

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Mulțumesc mult.

Dacă mai dorește cineva?

Vă rog, domnul deputat.

 

Domnul Sorin-Dan Moldovan (de la tribună):

Mulțumesc, domnule președinte.

Salut și eu această inițiativă. Cred că este nevoie cu adevărat de o nouă legislație în domeniul sportului. Avem nevoie de o nouă lege a sportului.

Sper doar ca această comisie să nu existe doar la nivel declarativ și formal în Parlament. Sper ca această comisie să își încheie mandatul odată cu acest Parlament și cu o nouă lege a sportului.

În ceea ce privește ce spunea antevorbitorul meu, să ne uităm la exemplul americanilor. V-aș propune să ne uităm întâi la exemplele pe care le avem în România. Și vă dau exemplu Cluj-Napoca, o administrație liberală, într-adevăr, care a investit foarte mult în sport, în dezvoltarea infrastructurii din sport și poate fi un model foarte bun de urmat și pentru alte administrații locale, fie ele PSD sau de alte coloraturi politice.

Deci, încă o dată, sper ca această comisie să și lucreze și nu să o avem doar declarativ.

Mulțumesc.

 

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Mulțumesc mult.

Domnul Antal István, vă rog.

Am înțeles, domnul Antal István nu este.

Domnul Pașcan, procedură, vă rog.

 

Domnul Emil-Marius Pașcan (prin audioconferință):

Mă auziți?

 

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Da, vă aud.

 

Domnul Emil-Marius Pașcan (prin audioconferință):

Bună ziua, domnule președinte!

Vă mulțumesc că îmi dați cuvântul.

Am cerut înainte de a intra în ordinea de zi... V-am cerut să-mi dați cuvântul pe procedură. Probabil ați omis. Mi-ați spus că-mi dați cuvântul după votul exprimat, de amânări.

Eu nu sunt de acord și nu există un acord, din punctul meu de vedere, ca lider al Partidului Mișcarea Populară, pentru a fi exclus de pe ordinea de zi punctul 18 - Pl-x 478/2017, privitor la Propunerea legislativă legată de consacrarea zilei de 15 martie ca sărbătoare a comunității maghiare din România. Pentru că la 15 martie, prin acest proiect legislativ, UDMR dorește să se sărbătorească masacrul din anul revoluționar 1848, în care au fost uciși peste 40.000 de români, care aveau o singură vină - nu acceptau să facă parte din regimul asupritor, opresiv, oferit de aristocrația maghiară.

De aceea, domnule președinte,

Eu cred că acest proiect din 2017 - repet, 2017 - nu are de ce să fie întors la comisie. Cu atât mai mult cu cât s-a dezbătut în Comisia pentru drepturile omului și explicit i s-a cerut reprezentantului UDMR din comisia raportoare să precizeze, în cursul ședinței de ieri, dacă are de făcut, de adus, modificări acestui proiect de lege. A spus că nu are niciun fel de modificare.

Prin urmare, de ce să se întoarcă la comisia raportoare? Vă întreb. De ce nu doriți să dezbatem și să respingem astăzi, așa cum am cerut, și Comitetul liderilor a aprobat, luni, dezbaterea acestui proiect și respingerea sa?

Este un proiect umilitor pentru români, care denotă șantajul politic, presiunile făcute de UDMR, și se dorește să fie din nou pus în sertar, în așteptare. În așteptarea unui moment prielnic pentru a fi adoptat, pentru ca UDMR să configureze o majoritate.

De aceea, vă solicit imperativ, și cu tot respectul pe care vi-l port, să supuneți rămânerea pe ordinea de zi a acestui proiect în votul plenului, pentru că, altminteri, nu există un acord al liderilor.

 

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Am înțeles.

Domnul...

 

Domnul Emil-Marius Pașcan (prin audioconferință):

Eu, ca lider al PMP, nu sunt de acord să fie scos de pe ordinea de zi. Trebuie dezbătut astăzi și respins.

 

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Am înțeles.

 

Domnul Emil-Marius Pașcan (prin audioconferință):

Vă mulțumesc.

Și vă rog să supuneți votului.

 

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Domnule Pașcan, nu întrerupeți, că aș vrea să rămânem într-un dialog.

Această hotărâre, după cum bine știți, a fost luată regulamentar, înainte de a intra pe ordinea de zi. Eu, ca președinte al...

 

Domnul Emil-Marius Pașcan (prin audioconferință):

V-am cerut cuvântul.

 

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Eu...

Dar nu v-am întrerupt.

 

Domnul Emil-Marius Pașcan (prin audioconferință):

Vă rog.

 

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Și de asta am și... totuși, nici nu v-am întrerupt și am solicitat să și rămâneți pe fir, ca să putem avea un dialog.

Toți liderii de grup prezenți în sală sau viceliderii am fost de acord cu retrimiterea la comisie. Eu, ca președinte al Camerei, iau act de decizia liderilor de grup, deoarece este atributul dumneavoastră de a face ordinea de zi.

Momentul, din punctul meu de vedere, procedural este depășit.

Este trimis pentru o săptămână, nu? Două săptămâni, s-a hotărât. Peste două săptămâni, categoric, va fi reînscris pe ordinea de zi.

 

Domnul Emil-Marius Pașcan (prin audioconferință):

Domnule președinte,

Dacă îmi îngăduiți?

 

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Vă rog.

 

Domnul Emil-Marius Pașcan (prin audioconferință):

Am apăsat cred că de 20 de ori pe tasta "diez" pentru a solicita, atunci când s-a discutat pe procedură, în debutul ședinței, cuvântul. Nu mi s-a acordat.

De aceea, insistent am apăsat, până mi-ați preluat apelul, în timpul votului pentru amânări.

Deci eu am respectat procedura, nu eu sunt cel care nu a respectat-o.

De aceea, vă cer respectuos...

 

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Și eu... să știți că și...

 

Domnul Emil-Marius Pașcan (prin audioconferință):

Nu e nicio tragedie...

 

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Da, da.

 

Domnul Emil-Marius Pașcan (prin audioconferință):

... să lăsați plenul să fie suveran.

 

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Bun.

 

Domnul Emil-Marius Pașcan (prin audioconferință):

Lăsați plenul să voteze dacă se dorește amânarea sau dezbaterea, astăzi, a acestui proiect absolut insultător, umilitor pentru români. Nu este orice proiect.

 

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Nu intru...

 

Domnul Emil-Marius Pașcan (prin audioconferință):

De aceea am cerut.

 

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Am înțeles.

Am înțeles, domnule Pașcan.

Nu intru în ce cuprinde proiectul.

În acest moment, dacă doriți o declarație politică, din partea mea, n-am nicio problemă.

În acest moment conduc lucrările plenului. Există o hotărâre a Comitetului liderilor, iar dacă eu aș supune acum votului, aș încălca Regulamentul.

 

Domnul Emil-Marius Pașcan (prin audioconferință):

Păi, nu există consens din partea liderilor, domnule președinte.

 

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Este o hotărâre a...

 

Domnul Emil-Marius Pașcan (prin audioconferință):

Eu sunt liderul PMP.

 

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Vă invităm...

 

Domnul Emil-Marius Pașcan (prin audioconferință):

Nu sunt de acord.

 

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Vă invităm...

Ca să nu mai avem astfel de situații, vă invit, de acum, să veniți fizic la lucrările Camerei și să rezolvăm astfel de probleme.

Vă mulțumesc.

 

Domnul Emil-Marius Pașcan (prin audioconferință):

Domnule președinte...

 

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Domnul Movilă Petru.

 

Domnul Emil-Marius Pașcan (prin audioconferință):

... prin Regulament s-a stabilit funcționarea online a Parlamentului.

Am același drept...

 

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Aveți...

 

Domnul Emil-Marius Pașcan (prin audioconferință):

... de la distanță, prin online, ca și dacă aș fi prezent.

 

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Ați fost reprezentat la întâlnirea cu liderii, dinaintea ședinței.

Vă mulțumesc.

Domnul Movilă Petru.

 

Domnul Emil-Marius Pașcan (prin audioconferință):

Vă rog să-l întrebați pe reprezentantul PMP, din sală, dacă este de acord cu scoaterea proiectului de pe ordinea de zi.

 

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Am înțeles.

Mulțumesc.

Domnul Movilă Petru.

 

Domnul Petru Movilă (de la tribună):

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Solicit ceea ce a spus colegul meu, Marius Pașcan, și susțin punctul de vedere exprimat, referitor la proiectul de lege respectiv.

Însă mă înscrisesem la cuvânt pentru punctul referitor la Hotărârea Camerei Deputaților pentru înființarea unei comisii parlamentare pentru legislația în sport.

Cred că este un lucru binevenit, un lucru pozitiv, un lucru extraordinar, pentru că în sport avem foarte multe reglementări contradictorii, avem și foarte multe lacune în legislație. De sport se ocupă administrațiile locale, inspectoratele școlare, cluburi de stat sau private, instituții naționale. Și cred că armonizarea unor puncte de vedere, armonizarea solicitărilor, nevoilor, lucrurilor bune, necesare în sport, pot fi făcute de o comisie parlamentară cu reprezentarea tuturor formațiunilor politice în Parlament.

Vorbim de legislația privind finanțarea cluburilor sportive, organizarea lor, privind drepturile jucătorilor, privind ceea ce vor considera și cei care activează în sport că este necesar ca în legislația din România să fie cuprinse aceste lucruri.

Deci salutăm această inițiativă și ne vom implica activ.

Vă mulțumesc.

 

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Și eu vă mulțumesc.

Liderii de grup, vă rog, și haideți să ne strângem, să...

Deci, în acest moment, procedural, avem un proiect scos de pe ordinea de zi, prin consens, și există o solicitare de a reveni asupra acestei decizii. (Consultări.)

Vă rugăm, pe rând, liderii USR, PSD și PNL, vă rog, câte 30 de secunde, să explicăm decizia.

Vă rog.

 

Domnul Bogdan-Ionel Rodeanu (de la tribună):

Am răspuns favorabil solicitării de retrimitere a acestui proiect în cadrul discuțiilor cu liderii de grup, liderii și viceliderii prezenți în sală.

Susținem în continuare retrimiterea acestui proiect către comisii, pentru două săptămâni.

Mulțumesc.

 

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Domnul Simonis?

Vă rog.

 

Domnul Alfred-Robert Simonis (de la tribună):

Da.

Domnule președinte,

Aș spune faptul că această inițiativă a fost introdusă pe ordinea de zi cu sprijinul Partidului Social Democrat. Am fost de acord cu introducerea, la propunerea PMP, e adevărat.

În momentul în care s-a făcut propunerea de retrimitere la comisie, reprezentantul PMP a spus că e de acord cu retrimiterea. Fiecare grup, în parte, a făcut aceeași afirmație, în sensul de a fi retrimis la comisie.

Prin urmare, a fost consens, și toate grupurile parlamentare au fost de acord cu retrimiterea.

Asta nu înseamnă că se schimbă opțiunea pe acest proiect. Și, în două săptămâni de acum înainte, putem să-l introducem pe ordinea de zi și să-l respingem, așa cum era până să fie toată lumea de acord cu retrimiterea.

Surprinzător pentru mine, e adevărat, după ce am fost de acord cu toții să-l punem, ieri, pe ordinea de zi.

 

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Mulțumesc.

Din partea Grupului PNL?

 

Domnul Victor Paul Dobre (de la tribună):

Domnule președinte,

N-are rost să reiau ceea ce au spus antevorbitorii mei. Noi am fost întotdeauna pentru respectarea strictă a Regulamentului, și în acest moment nu se mai poate face nimic.

Vă mulțumesc.

 

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Mi se pare corect, domnule Dobre.

Și eu vă mulțumesc.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București vineri, 25 septembrie 2020, 19:03
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro