You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2020 > 25-08-2020

Sittings of the Chamber of Deputies of August 25, 2020

9. Dezbaterea Proiectului de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății (PL-x 456/2020) (rămas pentru votul final).
 
see bill no. 456/2020

 

Domnul Florin Iordache:

  ................................................

La poziția 32, Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății; PL-x 456/2020.

Dacă din partea inițiatorilor dorește cineva? Nu.

Domnul președinte Buicu. Vă rog, prezentați raportul Comisiei pentru sănătate și familie.

Domnul Corneliu-Florin Buicu (de la tribună):

Mulțumesc, domnule președinte.

La întocmirea prezentului raport am avut în vedere avizele favorabile de la Consiliul Legislativ, Consiliul Economic și Social, Ministerul Sănătății.

Am examinat proiectul de lege în data de 11 august; au participat 17 din 19 parlamentari.

Camera este for decizional.

Proiectul este în categoria legilor ordinare.

În urma dezbaterii, membrii comisiei au hotărât, cu unanimitate de voturi, să propună plenului Camerei Deputaților adoptarea proiectului de lege cu amendamentele admise redate în anexă.

Și aș mai avea o rugăminte. Dintr-o eroare materială, la art. 165, alineatul nou introdus, alin. (12) va fi citit corect - "Începând cu drepturile salariale aferente lunii ianuarie 2021, cadrele didactice prevăzute la alin. (11)..." și textul continuă.

Mulțumesc.

Domnul Florin Iordache:

S-au reținut observațiile de tehnică legislativă.

Începem dezbaterile generale.

Domnul Pop Rareș Tudor.

Domnul Tudor Rareș Pop (prin audioconferință):

Bună ziua!

Domnul Florin Iordache:

Bună ziua!

Domnul Tudor Rareș Pop (prin audioconferință):

Stimați colegi,

Pe 5 decembrie 2017, niște domni, Ionel Sinescu și Mircea Beuran, au făcut un mare scandal la Comisia pentru sănătate, încercând să impună aproape cu forța un amendament cel puțin discriminatoriu. Unul conform căruia medicii specialiști din spitalele clinice sunt avizați favorabil doar de UMF-uri pentru a li se permite, atenție, participarea la orice fel de concurs organizat pentru ocuparea unor posturi de conducere în spitalele clinice.

Vă întrebați, probabil, care este legătura cu acest proiect de lege? Păi, e simplu. În proiectul actual, prin modificările aduse în Comisia pentru sănătate de colegii de la celelalte partide, cadrele didactice de la UMF-uri vor beneficia în mod automat de integrare clinică. Adică li se vor aloca paturi cu pacienți, în secții, scurtcircuitând de facto opțiunea spitalului de a organiza concursuri pentru posturile respective. Adică, cu alte cuvinte, UMF va forța spitalele publice, clinice, să aloce posturi fără concurs, total discreționar, fără ca acestea din urmă să aibă vreun cuvânt de spus.

Tot colegii din comisie au mai strecurat un amendament prin care cadrele didactice astfel numite beneficiază de o indemnizație lunară egală cu 50% din salariul de bază al funcției de medic, medic stomatolog sau farmacist, în funcție de vechime și așa mai departe.

Acum, domnule Roman, în calitate de inițiator, aș vrea să vă spun că proiectul dumneavoastră de lege, în forma în care a ieșit acum, a fost total deturnat. Nu mai este despre depolitizare, nici măcar despre bani, ci despre modul în care ajung să-și capete posturi, să fie plătiți acești oameni. Este un pumn pus în gura depolitizării. Este despre a întări puterea discreționară a UMF-urilor și despre politizarea excesivă a unor spitale publice pe cale așa-zis academică.

Și USR va vota împotrivă. Și sper că și PNL.

Mulțumesc.

Domnul Florin Iordache:

Mulțumesc.

Continuăm.

Faceți legătura cu domnul Roman, care este și inițiator.

Și apoi domnul Buicu.

Domnul Florin-Claudiu Roman (prin audioconferință):

Mă auziți, domnule președinte?

Domnul Florin Iordache:

Eu vă aud, domnule Roman. Sunteți și inițiator, ați solicitat să luați cuvântul. Vă rog.

 

Domnul Florin-Claudiu Roman (prin audioconferință):

Da.

Mulțumesc.

 

Domnul Florin Iordache:

V-am făcut legătura.

Domnul Florin-Claudiu Roman (prin audioconferință):

Mulțumesc.

Aveam impresia că nu sunt auzit.

Deci, doar câteva clarificări, vizavi de ceea ce a spus anterior colegul de la USR.

Într-adevăr, proiectul de lege a pornit pe ideea unei dezbateri publice, din ultima perioadă, privind depolitizarea conducerii spitalelor. Proiectul inițial prevedea ca și persoanele care sunt în funcții de conducere la nivelul partidelor, la nivel local să nu mai poată ocupa funcții de conducere, să terminăm o dată cu discuția pe depolitizare.

La Comisia pentru sănătate, într-adevăr, au fost aduse niște amendamente. Unul dintre ele, din punctul meu de vedere, este corect. În sensul că, practic, înlătură acea discriminare între cei care ocupau jumătate de normă și acum vor ocupa o normă întreagă.

Poate fi dată și acea interpretare parțială de care vorbea colegul de la USR.

Dar Grupul Partidului Național Liberal va vota acest proiect de lege nu doar pentru că el este inițiat de un liberal, în mod neapărat, ci pentru că, din punctul nostru de vedere, e nevoie de depolitizare la nivelul spitalelor, e nevoie să înlăturăm discriminarea la catedră, între cei care ocupau jumătate de normă și normă întreagă.

Deci vom susține acest proiect de lege.

Vă mulțumesc.

Domnul Florin Iordache:

Și eu vă mulțumesc.

Grupul PSD, domnul președinte Buicu. Vă rog, aveți două minute.

Domnul Corneliu-Florin Buicu (de la tribună):

Mulțumesc, domnule președinte.

USR, ca de obicei, este într-o mare eroare.

Proiectul, într-adevăr, depolitizează, iar prin modificările aduse, atât la Senat, cât și la Camera Deputaților, tinerii - și mă refer la asistentul universitar, șeful de lucrări și așa mai departe - sunt stimulați, practic, oamenii care au capacitatea să rămână în universitățile de medicină, sunt stimulați să rămână în aceste posturi.

Așa că, de aici, de la această intenție bună, pe care au avut-o și colegii de la Senat, și colegii de la Cameră, din comisiile pentru sănătate, până la aceste mari cuvinte spuse de USR e cale lungă.

Cu alte cuvinte, stimate colege și stimați colegi, vă pot spune că proiectul este bun, este sprijinit de lumea universitară medicală, iar cele spuse de USR sunt doar așa, cuvinte în vânt.

Mulțumesc.

Domnul Florin Iordache:

Mulțumesc.

Dacă mai sunt intervenții? Nu mai sunt intervenții.

Avem 5 amendamente admise.

Dacă la titlul legii sunt intervenții?

Articolul unic?

Până la poziția... deci art. 165, în integralitate, cu modificările...?

Și art. 178?

Rămâne la votul final. Are caracter ordinar.