Plen
Sittings of the Chamber of Deputies of November 3, 2020
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.124/13-11-2020

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002 2001
2000 1999 1998
1997 1996
Query debates
for legislature: 2020-present
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
13-04-2021
12-04-2021
07-04-2021
06-04-2021
Video archive:2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2020 > 03-11-2020 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of November 3, 2020

17. Dezbaterea Proiectului de Lege privind instituirea zilei de 3 iunie ca Ziua națională a bicicletei (PL-x 610/2020) (rămas pentru votul final).
 
see bill no. 610/2020

 

Domnul Florin Iordache:

  ................................................

31. Proiectul de Lege privind instituirea zilei de 3 iunie ca Ziua națională a bicicletei; PL-x 610/2020.

Doamnă președinte Fădor, vă rog.

Raportul Comisiei pentru administrație și amenajarea teritoriului.

Doamna Angelica Fădor (de la tribună):

Mulțumesc.

Camera Deputaților este Cameră decizională.

Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat proiectul de lege.

Consiliul Legislativ avizează favorabil.

Consiliul Economic și Social avizează favorabil.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare instituirea Zilei naționale a bicicletei în data de 3 iunie.

În urma dezbaterilor și a opiniilor exprimate, membrii comisiei au hotărât, cu majoritate de voturi, adoptarea proiectului de lege.

Proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare.

Vă mulțumesc.

Domnul Florin Iordache:

Și eu vă mulțumesc.

Dacă sunt intervenții?

Domnul Drulă.

Vă rog.

Domnul Cătălin Drulă (de la tribună):

Am ajuns și la momentul Zilei naționale a bicicletei.

O clasă politică în jeep adoptă Ziua națională a bicicletei.

S-ar putea spune că este o ipocrizie foarte, foarte mare, în condițiile în care, de 30 de ani, dacă ne referim doar la ultimii zece, primari și administrații de toate culorile au lăsat în urmă acest mijloc de transport, în special în marile orașe, foarte mult în Capitală, dacă ne gândim, dar, la fel ca la multe alte teme mari ale societății românești, când vechea clasă politică nu e în stare să le rezolve pe fond, le rezolvă prin festivism.

Nu avem piste de biciclete, declarăm Ziua națională a bicicletei.

Nu avem spitale moderne, eu zic să declarăm pe 5 iunie, că pe 4 iunie e Trianonul, Ziua națională a spitalului curat și modern.

Nu avem autostrăzi.

Dragi colegi, 7 iunie, Ziua națională a autostrăzilor!

Nu avem toalete cu apă caldă în școli. 8 iunie, Ziua națională a toaletelor curate în școli!

Și cred că pot continua cu celelalte teme pe care această clasă politică care de 30 de ani s-a aflat la guvernare nu a reușit să facă niciun progres și să declarăm o zi națională pentru fiecare dintre ele, pentru că, nu-i așa, e foarte ușor de scris două articole de lege.

La fel ca la toate aceste festivisme și inutile zile naționale ne vom abține și la votul pe aceasta, dar vom milita în continuare pentru ciclism, pentru transport nepoluant, pentru folosirea bicicletei. Cred că avem singurii reprezentanți dintre grupurile parlamentare care folosesc acest mijloc de transport pentru a veni la Parlament.

De altfel, asta vă stârnea râsete, astăzi, celor care veți vota Ziua națională a bicicletei... nu-i așa, USR-iști ăia pe bicicletă, pe trotinetă!

Credem, nu declarativ și nu pompos, de la tribuna Parlamentului, în acest mijloc de transport, și vom lupta să fie cât mai folosită în România și să existe o infrastructură sigură și prietenoasă cu bicicliștii.

Mulțumesc.

Domnul Florin Iordache:

Domnul Petru Movilă și apoi domnul Roman.

Vă rog.

Domnul Petru Movilă (prin audioconferință):

O să fac și eu ce a făcut colegul meu, antevorbitor. O să amintesc despre cei care au guvernat până acum. Să nu uite că a fost Cioloș prim-ministru, care a făcut invers 90% din promisiunile electorale. A fost premierul care putea să facă o mulțime de locuri, împreună cu mulți dintre colegii din partidul antevorbitorului care au avut funcții responsabile în statul român.

Și acum vin noutățile în politică și dau lecții tuturor.

Sigur că vorbim despre Ziua bicicletei, pentru că despre asta trebuie să vorbim. Cine vrea să meargă cu bicicleta, cine vrea să funcționeze, să se simtă bine, să se recreeze într-un oraș curat, are și condiții de genul acesta. Sunt multe orașe care au piste de biciclete, care au condiții.

Eu am vrut să intervin să vă spun doar că n-am fost capabili să votăm Ziua Trianonului, pentru că unele partide, cu bună știință, cu premeditare, în condițiile în care Comisia pentru cultură spune că e posibil să fie întrunită regulamentar, au lăsat special să ajungă pe ordinea de zi proiectul respectiv doar pentru a arăta clar că n-au nimic cu România.

Dar, în schimb, vorbesc și dau lecții tuturor despre orice!

Sigur că, simbolic, Ziua bicicletei este o zi pentru mișcare, o zi pentru ecologie, pentru aer curat și putem să avem în fiecare zi o zi a bicicletei. Nu știu dacă era nevoie de o lege, dar pentru cei care dau lecții de le microfon nonstop - și astăzi am văzut o mulțime de oameni cu limbaj ludic - Mai opriți-vă, fraților! Mai opriți-vă și faceți ceva pentru români, nu mușcați nonstop din microfon!

Domnul Florin Iordache:

Domnul Roman.

Vă rog.

Grupul PNL.

Și apoi domnul Benedek Zacharie, UDMR, care sunteți și inițiator.

Domnul Florin-Claudiu Roman (de la tribună):

Am să ascult sfatul domnului Movilă și n-o să mușc din acest microfon.

Grupul Partidului Național Liberal, de regulă, nu votează legi care instituie zile naționale pentru diferite chestiuni, așa cum a devenit o practică în Parlament.

Însă am luat decizia să susținem acest proiect de lege, al UDMR, pentru că, oricine, orice ar spune, o zi în care toți copiii să se poată bucura de mișcare, de sănătate, de mersul pe bicicletă, nu cred că face rău nimănui, dimpotrivă, cred că face bine.

În altă ordine de idei, susținem acest proiect și pentru faptul că el se îmbină foarte corect cu un alt proiect de lege, transformat în lege, votat săptămâna trecută de Parlament, al Partidului Național Liberal, prin care, practic, instituim obligativitatea autorităților locale, la primării, la unitățile școlare din învățământul preuniversitar, ca în zona aerogărilor, gărilor, să fie amenajate acele rasteluri de biciclete care să poată fi folosite de către cei care merg pe bicicletă.

Nu cred că trebuie să facem o mare dezbatere politică și din treaba asta, pentru că, dacă ne uităm la ceea ce se întâmplă dincolo de graniță, începând cu Ungaria și terminând unde doriți dumneavoastră, peste tot o să vedeți că mersul pe bicicletă este un lucru normal, un lucru firesc și foarte mulți cetățeni apelează la acest mijloc. E adevărat, au zone mai mari de piste de biciclete. Și la noi e un început, în special în zonele unde sunt administrații liberale.

Cred că ar trebui să oprim orice dispută politică pe această temă, să dăm instrumentele necesare autorităților locale de a putea organiza, de a putea încuraja acest fenomen și în baza legii Partidului Național Liberal, votată săptămâna trecută, să fiți și dumneavoastră, cei care o contestați, mulțumiți, pentru că toți cei care au copii, știți că avem o problemă. Ne-am trimite copiii cu bicicleta la școală, dar ajung la școală și n-au unde să o lase, iar cadrele didactice nu-și asumă răspunderea pentru locul de deținere a acestor biciclete pe perioada în care copiii sunt la școală.

Practic, cele două legi vin să dea instrumentele legale autorităților locale, instituțiilor școlare, astfel încât să fie sprijinit mersul pe bicicletă, iar copiii noștri să fie cei care beneficiază de mișcare și de sănătate.

Grupul PNL va vota pentru acest proiect de lege.

Vă mulțumesc.

Domnul Florin Iordache:

Și eu vă mulțumesc.

Domnul Benedek Zacharie.

A ajuns bicicleta subiect de dispută politică, în loc să încurajăm mersul pe bicicletă.

Domnul Zacharie și apoi domnul Simonis.

Domnul Benedek Zacharie (de la tribună):

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Eu sper ca bicicleta să nu ajungă dispută politică.

Domnule coleg de la USR, eu vreau doar atât să vă spun, că mult înainte ca USR să devină partid parlamentar, noi am avut ministru care s-a dus cu bicicleta la lucru. Deci, mai mult de atât, majoritatea colegilor mei se plimbă destul de mult cu bicicletele și nu avem jeep-uri!

Noi am considerat că această zi a bicicletei este bine-venită, pentru că putem să atragem atenția că mersul pe bicicletă nu doar că este foarte important, ci ar trebui să se facă și în siguranță.

Și acele piste de biciclete care au fost marcate - că nu pot spune construite - în marile orașe ale țării, la un moment dat reprezintă și un risc de a merge, cum a zis colegul meu antevorbitor, de a merge copiii la școală, pentru că merg cu bicicletele pe lângă autovehicule.

Deci ar trebui să atragem atenția și pentru această siguranță de deplasare cu bicicleta.

Și eu sper ca această propunere legislativă să devină lege, să fie votată și de dumneavoastră, pentru ca să putem atrage atenția și din punctul de vedere al sănătății, al mișcării, dar și al siguranței.

Vă mulțumesc.

Domnul Florin Iordache:

Mulțumesc.

Domnule Simonis, vă rog. Grupul PSD.

Domnul Alfred-Robert Simonis (de la tribună):

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Eu nu intervin niciodată atunci când se dezbat legi din acestea prin care se instituie zile, însă nu pot să nu vă spun faptul că, da, sunt de acord cu ce spune domnul Drulă, și anume, votăm cu prea multă ușurință și prea des tot felul de zile: Ziua vinului, Ziua meșteșugarului, ziua nu știu care. Ziua zilei, Ziua nopții, cine știe câte zile vom mai vota.

Față de alte dăți, această lege e una rezonabilă, pentru că vorbește despre mersul pe bicicletă, de sport, încurajăm dezvoltarea acestor segmente, încurajăm autoritățile locale să dezvolte infrastructură pentru a putea merge pe bicicletă și cred că față de alte ocazii aceasta este o lege bună. E adevărat că mi-aș fi dorit să se numească Ziua mersului pe bicicletă sau Ziua biciclistului, nu a bicicletei, pentru că nu avem Ziua lemnului, avem Ziua tâmplarului, nu avem Ziua mobilei, avem Ziua tâmplarului. Ar fi fost, cred eu, mai corect să fie Ziua mersului pe bicicletă sau Ziua biciclistului, nu a bicicletei, pentru că de mâine, poimâine, facem Ziua patentului, ziua eu știu cui.

Însă n-aș fi intervenit nici așa, dacă nu-mi atrăgea atenția intervenția domnilor Roman și Drulă.

Domnul Drulă a vorbit trei minute despre biciclete, nu a luat cuvântul la Ziua Trianonului.

Și domnul Roman, care n-a vorbit la Ziua Trianonului, ne-a spus că e importantă legea pentru stabilirea Zilei naționale a mersului pe bicicletă.

Deci, înțeleg așa. Astăzi, Grupul PNL votează Ziua mersului pe bicicletă sau Ziua bicicletei, dar votează împotriva Zilei de 4 iunie, Ziua Tratatului de la Trianon. Asta am înțeles eu!

Domnul Florin Iordache:

Mulțumesc.

Doamna Meiroșu dorește să intervină.

Vă rog, faceți legătura cu doamna deputat.

Doriți să interveniți, doamnă? Nu.

Bun.

Nu sunt amendamente, rămâne la votul final.

Și ultimul proiect pentru ziua de astăzi.

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania tuesday, 13 april 2021, 19:00
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro