 |
 |
 |
|
|
|
Sittings of the Chamber of Deputies of March 18, 1997
 |
4. |
Adoptarea proiectului de Lege privind acordarea unei compensații bănești pentru acoperirea creșterii prețului pâinii în perioada martie - august 1997. |
 |
Domnul Andrei Ioan Chiliman: |
................................................ |
Continuăm cu proiectul de Lege privind acordarea unei compensații bănești pentru acoperirea creșterii prețului pâinii în perioada martie-august 1997. Acest proiect de lege este o lege organică. Deci, și acest proiect de lege este în procedură de urgență și conform art.105 și 106 din Regulament, urmează să aprobăm timpul afectat luărilor de cuvânt pe articole, cât și durata de timp afectată dezbaterii acestui proiect de lege. Vă rog, din partea comisiei, domnul deputat Iliescu.
|
Domnul Valentin Iliescu: Domnule președinte, Doamnelor și domnilor deputați, Comisia vă propune ca timpul global afectat dezbaterii asupra proiectului de lege să fie de cel mult 30 de minute, intervențiile colegilor deputați rezumându-se la 3 minute.
|
Domnul Andrei Ioan Chiliman: Vă mulțumesc. Vă supun spre aprobare propunerile comisiei. Cine este pentru? Vă mulțumesc. Abțineri? Două abțineri. Voturi împotrivă? Cu două abțineri, s-a aprobat propunerea comisiei. În continuare, conform art.105 din Regulamentul nostru, urmează să trecem la dezbaterea proiectului de lege direct pe articole. Vom începe cu titlul legii. Inițiatorul. Vă rog, domnule ministru. Domnul ministru Athanasiu. Vă rog.
|
Domnul Alexandru Athanasiu: Domnule președinte, Doamnelor și domnilor deputați, Pentru a nu mai interveni pe parcursul dezbaterii fiecărui articol al proiectului de lege, am rugămintea la dumneavoastră să rețineți în primul rând că suntem de acord, în parte, cu raportul comisiei în privința plafonului de venit pentru pensionari, la 450 de mii de lei, în schimb, nu putem fi de acord, din motive de ordin financiar, din lipsă de resurse, cu mărirea perioadei de acordare a compensării la pâine inclusiv în luna septembrie. Pentru acest motiv am intervenit de la începutul dezbaterii proiectului de lege, inclusiv la titlul acestuia, așa încât, rugămintea este ca titlul legii și apoi toate referirile la perioada pentru care se acordă compensarea în bani pentru ridicarea subvenției la prețul pâinii, să se facă pe perioada "martie-august". Întrucât și în titlu se vorbea de septembrie, am intervenit de acum, cu rugămintea de a avea în vedere intervenția pe care o fac în numele Guvernului, la toate textele unde se face precizarea privind timpul pentru care se acordă această compensare în bani. Repet, pentru a nu intereveni în continuare, că suntem de acord cu punctul de vedere al comisiei privind ridicarea pragului de venit de referință, în raport cu care se acordă pensionarilor această compensație, de la 300 de mii, cum era în proiectul nostru inițial, la 450 de mii, așa cum a decis Comisia pentru muncă și protecție socială. Vă mulțumesc.
|
Domnul Andrei Ioan Chiliman: Vă rog. Domnul deputat Zoner.
|
Domnul Constantin Șerban Rădulescu-Zoner: Vă mulțumesc, domnule președinte. Domnule ministru, Domnilor, O întrebare: de ce puneți "martie-august", și nu puneți "1 martie-31 august". Pentru că altfel, cred eu, poate greșesc, se pot crea ambiguități, interpretări ambigue. Deci, cred că e mult mai bine, mai precis, data calendaristică. Altfel, august poate să fie interpretat 1 august. Vă mulțumesc.
|
Domnul Andrei Ioan Chiliman: Dacă mai sunt alte intervenții? Domnule ministru, vă rog.
|
Domnul Alexandru Athanasiu: Răspunsul ține de exigențele formale ale aplicării legii în timp. În nenumărate rânduri, și pe bună dreptate, Consiliul Legislativ a apreciat și în legătură cu indexările care s-au acordat prin Hotărârile nr.24, 26 și 28, că precizarea datei de 1 a lunii pentru care se acordă un anume drept de acest tip ar însemna practic aplicare retroactivă. Deci, pentru chestiuni ce țin de exigențe formale, am utilizat această formulă pe care deja o știți foarte bine și în privința altor categorii de drepturi care s-au acordat în ultima vreme. Deci, este o chestiune care ține de o exigență formală, pentru a nu da caracter retroactriv, cum se consideră de către Consiliul Legislativ, prin arătarea exactă a datei de 1. Asta nu înseamnă, însă, că în aplicarea legii pe care sperăm să o votați, va exista vreun dubiu, vreun echivoc, în legătură cu perioada la care se referă. Când spunem martie, evident că spunem luna martie, deci toate cele 31 de zile ale acestei luni. Vă mulțumesc.
|
Domnul Andrei Ioan Chiliman: Vă mulțumesc. Dacă mai sunt alte intervenții?
|
Domnul Valentin Iliescu: Domnule președinte, din partea comisiei, dați-mi voie să susțin punctul de vedere formulat în raportul comisiei asupra titlului legii. Și fac și motivația. Colegii din comisie au considerat că acest proiect de lege, această lege trebuie extinsă și asupra lunii septembrie, având în vedere faptul că producția de grâu recoltată în luna iulie are nevoie de o lună, pentru a putea fi pregătită transformată în făină și ulterior în pâine. Deci, din partea comisiei, susținem formularea prezentată în raport, cu amendamentul față de proiectul prezentat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale.
|
Domnul Andrei Ioan Chiliman: Vă mulțumesc. Doamna deputat. Vă rog.
|
Doamna Paula Maria Ivănescu: Aș dori să fac o precizare. În comisie am fost prezenți 10 și a fost votul paritar, 5 la 5, iar votul președintelui comisiei a înclinat către această hotărâre. Eu doresc să vorbesc în numele Grupului parlamentar al Partidului Democrat, iar noi susținem inițiativa guvernamentală, deci cu textul propus și inițiat de Guvern.
|
Domnul Andrei Ioan Chiliman: Vă mulțumesc. Domnul deputat Tabără. Vă rog.
|
Domnul Valeriu Tabără: Domnule președinte, Doamnelor și domnilor deputați, Iau cuvântul nu pentru că vreau să susțin acest amendament al comisiei, pentru că el a ajuns aici aprobat prin votul domnului președinte, ci pentru faptul că este o necesitate ca să extindem această perioadă până în luna septembrie, având în vedere ceea ce înseamnă post-maturizarea grâului. Deci, noi îl recoltăm în multe zone inclusiv luna august. Or, producerea pâinii de calitate și a pâinii care să ajungă pe masă, începe abia de la 1 octombrie. Deci, cred că este - și nu cred, în mod sigur, este corect ceea ce comisia a dorit să facă prin amendamentul său, din acest punct de vedere. Pe de altă parte, cred că rezervele de grâu pe care le aducem, le aducem la un anumit preț, iar de la 1 octombrie, intrăm întotdeauna cu grâul cu un alt preț în consum. Vă mulțumesc.
|
Domnul Andrei Ioan Chiliman: Vă mulțumesc. Vă rog, domnule deputat.
|
Domnul Constantin Gheorghe Avramescu: Fără a nega argumentele aduse de cei care propun prelungirea cu încă o lună, vreau să atrag atenția că această lege, cu această propunere, se încadrează în structura generală a bugetului pe acest an și de asta a fost pusă până la data respectivă, și, în aceste condiții, în momentul când se propune prelungirea cu o lună suplimentară, trebuie arătată și sursa. Nefiind în măsură astăzi, propun să fim de acord cu proiectul așa cum a fost prezentat de Guvern, urmând a vedea la rectificarea bugetului, când se va face, în vară, sau când se va face, în ce măsură, atunci, poate fi îmbunătățit textul.
|
Domnul Andrei Ioan Chiliman: Vă mulțumesc. Domnul deputat Tabără și pe urmă, domnul deputat Tăvală.
|
Domnul Valeriu Tabără: Domnilor colegi, eu nu cred că această lege pe care o avem este legată și n-o legăm de buget și de sursă. Noi o legăm de ceea ce vrem să facem prin această lege, și anume protecție socială. Și cred că aceasta este chestiunea pe care o votăm aici, și nu o sursă de buget dintr-o parte sau din alta.
|
Domnul Andrei Ioan Chiliman: Vă mulțumesc. Domnul deputat Tăvală.
|
Domnul Tănase Pavel Tăvală: Domnule președinte, Doamnelor și domnilor deputați, Aș dori să intervin în legătură cu justificarea tehnologică care s-a făcut aici. Este vorba de maturarea grâului. Aceasta se face prin coacere. Or, se știe că grânarul țării este Bărăganul și Banatul, unde grâul se recoltează la sfârșitul lunii iunie. Este vorba de o maturare a făinii, pentru ca îmbunătățirea glutenului și calitatea pâinii să crească. Deci, pentru maturarea făinii este nevoie de 10-12 zile, așa încât, din punct de vedere tehnologic, argumentația domnului deputat Tabără nu este valabilă. Eu consider că și din punct de vedere tehnologic, și din punct de vedere social, susținerea propunerii, așa cum a fost formulată de Guvern, îndeplinește condiția care este pusă pentru votare. Vă mulțumesc.
|
Domnul Andrei Ioan Chiliman: Domnule deputat Tabără, sunt obligat să vă dau dreptul la replică, dar o să vă rog să fie drept la replică.
|
Domnul Valeriu Tabără: Domnule deputat Tăvală, eu nu sunt chimist, eu sunt agronom, și știu că raportul dintre glutenine și gliadine există și necesită un anumit timp de maturare, raport care este inclusiv în celelalte componente ale făinii de grâu. Dar vreau să vă spun că maturarea nu are loc în bob. Este vorba de o maturare biologică. Este vorba de această postmaturație a bobului de grâu, ca să rezulte făina de calitate și în care au loc procesele biochimice pe care le cunoașteți poate mai bine decât mine. Eu le văd din punctul de vedere al celui care produce grâul. În al doilea rând, vreau să vă spun că nu luăm numai Bărăganul și soiurile timpurii. La sfârșitul lunii iulie nu prea se recoltează grâu decât în câteva zone ale Bărăganului. Dacă vreți sud-vestul țării, mai este ceva prin Dobrogea. În rest, această operațiune continuă aproape toată luna iulie. Deci, în jurul datei de 10-15 august se încheie recoltatul grâului în România. Vreau să vă spun că este o chestiune pe care o avem pentru toată țara. Și, mai ales, încă un lucru: ceea ce propunem noi acum nu este pentru Bărăgan, aici, unde este pâine mai multă, ci acolo unde nu este pâine și unde grâul se recoltează poate chiar la sfârșit de august. Repet, însă, vreau să nu confundăm una cu cealaltă - maturizarea biologică este una, și maturizarea sau postmaturizarea calitativă este alta. Vă mulțumesc.
|
Domnul Andrei Ioan Chiliman: Conform Regulamentului, voi supune la vot propunerile comisiei și voi începe cu titlul de lege, unde comisia a propus înlocuirea cuvântului "august" cu "septembrie" 1997. Vă supun la vot titlul legii, așa cum a fost propus de comisie. Cine este pentru? Vă rog să numărați voturile. 17 voturi pentru. Deci amendamentul comisiei a căzut. (Rumoare) Da, vă rog. Vă rog foarte mult ....
|
Domnul Ioan Gavra: Domnule președinte, Domnilor colegi, Votul a fost negativ pentru propunerea inițială. Deci, nu suntem în procedură de vot. Ca secretar al Camerei Deputaților și de ședință, vă anunț că în sală nu există cvorum. Sunt prezenți 146 de colegi. Deci, vă rog, cvorumul, pentru că sunt secretar de ședință și trebuie să -l verific. Vă mulțumesc.
|
Domnul Andrei Ioan Chiliman: Sunt 162. Vă rog să numărăm încă o dată. Vă rog să mai numărăm o dată, ca să nu fie ... (Rumoare) Dumneavoastră, ca secretar, nu aveți dreptul .... Oricum, problema .... (Rumoare; vociferări) Vă rog să numărați pe partea aceea a sălii. Refacem numărătoarea pe partea aceasta a sălii, ca să nu fie probleme. Deci, sunt 177 în sală. (Aplauze) Cu domnul Mureșan suntem ceva mai mulți.... Așa încât chestiunea cu cvorumul nu a ținut. (Rumoare) Vă rog frumos, să păstrăm liniștea în sală. Vă rog, șeful Grupului parlamentar PUNR. Vă rog.
|
Domnul Mircea Vâlcu: Domnule președinte, Onorată Cameră, În numele Grupului parlamentar PUNR, cerem apel nominal. (Aplauze; comentarii)
|
Domnul Andrei Ioan Chiliman: Bun. Vă mulțumesc. Vă rog, apel nominal. Domnul deputat Berceanu. Vă rog.
|
Domnul Radu Mircea Berceanu: Domnule președinte, Stimați colegi, Votul nominal se poate cere, dar noi suntem într-o situație de cvorum, și dacă s-a cerut un apel nominal, s-a cerut probabil pentru vreun alt motiv, nu-mi dau seama care este acest motiv. Dar dumneavoastră, domnule președinte, aveți posibilitatea să acceptați această chestiune sau s-o respingeți, sau, dacă doriți, să vă consultați cu sala și deci să supuneți la vot această propunere de apel nominal.
|
Domnul Andrei Ioan Chiliman: Voi supune la vot această propunere de apel nominal, pentru că este mai simplu. Deci nu am acceptat-o.
|
Domnul Ioan Gavra: Ați acceptat-o ....
|
Domnul Andrei Ioan Chiliman: Faptul că aveți dosarul în mână nu înseamnă că am acceptat această procedură. Vă supun spre aprobare propunerea de apel nominal. Cine este pentru? (Rumoare) Vă rog foarte mult, cine este pentru apelul nominal? Vă mulțumesc. Deci, propunerea pentru apel nominal a căzut. Vom continua să lucrăm în cvorumul pe care-l avem. (Rumoare; vociferări) Domnul deputat Tabără. Vă rog. Chestiune de procedură, înțeleg.
|
Domnul Valeriu Tabără: Domnule președinte, este o chestiune de procedură și, de fapt, foarte rar s-a întâmplat ceea ce s-a întâmplat astăzi aici. Deci, atunci când un lider de grup parlamentar a cerut apelul nominal și verificarea cvorumului, pentru că noi lucrăm astăzi pe câteva inițiative și care sunt în procedură de urgență și sunt de maximă importanță pentru ceea ce facem noi și nu pentru ce facem noi, ci pentru alții, pe care-i reprezentăm noi aici, vă rog să-mi spuneți unde este înscrisă această revenire asupra unei cereri de verificare a cvorumului de către grupul parlamentar. (Vociferări) În al doilea rând, stimați colegi, nu m-ați auzit niciodată întrerupând pe cineva. Am venit de foarte multe ori la tribună cu gândurile cele mai bune, acelea de a construi ceva împreună. Stimați colegi, dacă aceasta este procedura, vă anunțăm că ne rezervăm dreptul de a lua poziția care se impune în condițiile în care se bagă pumnul în gură. Și se bagă pumnul în gură, aici, în stilul cel mai nedemocratic pe care l-am cunoscut vreodată în Parlamentul României. (Rumoare; vociferări) Domnilor colegi, am venit aici ca să construim împreună și am rămas în sală să construim împreună. Nu este prima dată când ne întâlnim într-o astfel de situație. Nu v-ați găsit cu noi în situația asta niciodată. Ne rezervăm dreptul .... (Rumoare) Cu noi nu v-ați găsit niciodată într-o astfel de situație. Ne rezervăm acest drept de a ne lua poziția care se impune din partea Partidului Unității Naționale Române în Camera Deputaților. Vă mulțumesc.
|
Domnul Andrei Ioan Chiliman: Vă mulțumesc. Domnul deputat Gavra. Chestiune de procedură, înțeleg.
|
Domnul Ioan Gavra: Domnilor colegi, vă rog să ne păstrăm calmul și să respectăm Regulamentul, că altceva nu cerem. Domnule președinte de ședință, indiferent de intervenția domnului deputat Berceanu, care trebuia să rostească ceea ce scrie în art.128, dumneavoastră sunteți obligat să verificați cvorumul, conform prevederilor acestui articol. Deci: "În timpul ședințelor, liderii grupurilor parlamentare pot cere președintelui Camerei verificarea întrunirii cvorumului, iar președintele va proceda la verificarea acestuia". Nu la vot, ci la verificare. Vă rog frumos să respectați Regulamentul. (Rumoare; vociferări)
|
Domnul Andrei Ioan Chiliman: Da. S-a verificat cvorumul.
|
Domnul Ioan Gavra: Deci a cerut un lider de grup parlamentar. Eu nu sunt lider de grup. Eu, ca secretar de ședință am făcut această propunere. Vă rog să respectați Regulamentul când un lider cere acest lucru. (Rumoare)
|
Domnul Andrei Ioan Chiliman: Domnule deputat Gavra, vă rog foarte mult să vă ocupați locul alături de mine. Cvorumul a fost verificat, cvorumul există și, ca atare..., dacă nu există cvorumul, vă rog foarte mult să considerați că cei doi secretari aici, de față, nu pot să vă inducă în eroare nici pe dumneavoastră, nici pe mine, că dânșii numără. Vă rog, domnule deputat Berceanu. Cvorumul există, însă.
|
Domnul Radu Mircea Berceanu: Colegul nostru, domnul Gavra, are dreptate în ceea ce a citit. S-a cerut verificarea cvorumului, s-a făcut verificarea cvorumului, așa cum s-a făcut dintotdeauna. S-a cerut, însă, și un apel nominal. Îmi pare foarte rău, dar la apelul nominal există prevederile pe care eu le-am spus deja și, dacă luăm un Regulament, am să vi le și citesc în mod exact, dar le știu foarte bine. Dacă pornim pe această cale, ca de câte ori cineva dorește să ceară apelul nominal, să se facă în mod automat, atunci și când vor fi 342 de deputați și lipsește unul singur, poate să vină un președinte de grup parlamentar și să ceară apelul nominal și trebuie să stăm aici o oră și ceva ca să facem apelul nominal. Deci, apelul nominal nu este o procedură, așa cum este verificarea cvorumului, care se realizează automat, imediat ce s-a cerut, este obligatoriu să se și realizeze. Apelul nominal este o procedură care are alte prevederi în Regulament și cred că nu este cazul să intrăm într-o situație în care de câte ori cineva dorește să lungească lucrările Camerei Deputaților, să ceară apelul nominal. Se poate întâmpla ca imediat ce s-a terminat un apel nominal, să mai iasă trei persoane din sală și un alt președinte de grup parlamentar să ceară iarăși apelul nominal. Și dacă procedura ar fi obligatorie, ar trebui să stăm din apel nominal în apel nominal. Apelul nominal are cu totul alte conotații și vă rog să vă uitați în Regulament. Noi, tocmai am verificat cvorumul. Deci, apelul nominal nu este cerut pentru verificarea cvorumului. Probabil că este cerut pentru a vedea cine sunt cei care sunt absenți. Dacă pe cineva intresează această chestiune, este cu totul altceva. Cvorumul există, noi putem să lucrăm. Și atunci, domnul președinte are latitudinea de a supune la vot o astfel de cerere, care de fapt afectează întreaga Cameră, pentru că toată lumea va sta o oră, ca să facem acest apel nominal.
|
Domnul Andrei Ioan Chiliman: Domnul deputat Vâlcu, șeful grupului. (Rumoare)
|
Domnul Mircea Vâlcu: Domnule președinte, Onorată Cameră, Eu nu sunt cineva. Eu sunt liderul Grupului parlamentar PUNR. Deci, aș dori, în primul rând, dacă este vorba să discutăm, să discutăm decent și de pe o poziție pe care o impune Regulamentul. În afară de aceasta, aș vrea să atrag atenția că în numeroase cazuri, în numeroase situații, anterioare zilei de astăzi, s-au făcut niște apeluri nominale în niște condiții care nu justificau pe de-a întregul situația respectivă. Concret, o să mă refer la faptul că deși eram prezenți aici în sală la orele 8,30 sau 9 și am stat până la orele 9,30-10-11, fără să întrebăm unde este prezidiul care trebuia să conducă lucrările, s-a început prin apeluri nominale pentru verificarea cvorumului sau pentru impunerea unui anumit cvorum de ședință. Ori în situația existenă la ora actuală, noi nu am cerut, ne-am străduit ca să ne adunăm toți oamenii ca să întrunim acest cvorum pentru ca Parlamentul să poată lucra, să-și poată desfășura lucrările și cerem pur și simplu un drept care ni se cuvine: ca acest cvorum să fie verificat prin intermediul apelului nominal. În loc de aceasta, se iscă o dispută care nu slujește nimănui. Dacă dumneavoastră sunteți așa de siguri că acest cvorum există, se făcea apelul, pînă acum jumătate din apel era făcut și ne putem vedea de treabă. Ori se creează o problemă din ceea ce nu este. Noi nu am intenționat să creăm o problemă, noi am intenționat pur și simplu să verificăm, pentru că așa cum ni s-a spus mai îniante, vrem ca acest organ de lucru să fie într-adevăr în conformitate cu normele stabilite de regulament. Atîta tot. Vă mulțumesc.
|
Domnul Andrei Ioan Chiliman: Da. Vă mulțumesc. Domnul deputat Tabără în replică și cu asta s-a terminat.
|
Domnul Valeriu Tabără: Doresc pentru colegul deputat Radu Berceanu, pe care eu îl respect foarte mult, și-o spun cu toată sinceritatea, dar doresc ca motivația de aici să fie cea reală. Niciodată nu ne-am propus și cu atât mai mult acum când suntem în sală, fiind interesați de una din inițiativele legislative care se găsesc pe ordinea de zi să fim în cvorum și, nu pentru a cere o prelungire, așa cum s-a întâmplat în perioada anterioară de aici, când negăsind soluții de a rezolva problemele în Cameră am început să facem apeluri nominale sau altceva. Dorința noastră nu a fost de a prelungi, ci de a veni și a da verdictul cel real printr-o majoritate care să dea greutate deciziei noastre parlamentare de aici. Aceasta a fost dorința noastră și nu alta.
|
Domnul Andrei Ioan Chiliman: Da. Vă mulțumesc. Domnul deputat Sassu.
|
Domnul Alexandru Sassu: Ceea ce se întâmplă acum este o chestiune care se discută după ce s-a luat o hotărâre. Ați participat la vot și ați votat și după ce Camera a luat o hotărâre, spuneți că trebuie să revenim asupra acestei hotărâri. Deci, acesta este motivul. Discuția ar fi fost corectă, eventual, înainte de acest vot. Din nefericire...
|
Domnul Valeriu Tabără: (din bancă) Nu este o hotărâre.
|
Domnul Alexandru Sassu: Nu contează, s-a votat. Este o hotărâre a Camerei. Și, dumneavoastră propuneți să revenim asupra unei hotărâri a Camerei. Dacă dumneavoastră credeți că altfel nu se poate merge înainte și că eventual trebuie marcată prezența cuiva aici sau absența cuiva aici, dacă nu vreți să deblocați lucrările altfel, este în regulă. Putem reveni. Dar tot printr-un vot al Camerei pentru că este o hotărâre a Camerei. Este un vot al Camerei.
|
Domnul Andrei Ioan Chiliman: Da. Vă mulțumesc. Domnul deputat Pițigoi.
|
Domnul Barbu Pițigoi: Vă mulțumesc, domnule președinte. Stimați colegi, Am să dau citire art.128 din Regulamentul Camerei și o să vedeți, domnule președinte, că acest regulament lasă la latitudinea dumneavoastră să stabiliți modul în care se poate determina numărul deputaților prezenți. Art.128: "Camerea Dputaților lucrează legal în prezența majorității deputaților. În timpul ședințelor liderii grupurilor parlamentare pot cere președintelui Camerei verificarea întrunirii cvorumului". Nu spune prin apel nominal sau prin simpla numărare. O verificare care s-a făcut de fapt. Iar președintele va proceda la verificarea acestuia. Vă rog să verificați dacă numărătoarea a fost bună și nu sunteți obligat să faceți apel nominal. (Vociferări în sală)
|
Domnul Ioan Gavra: Domnule președinte, dacă doream să nu participăm la lucrări, Grupul parlamentar al PUNR, plecam și noi ca și ceilalți, dar am dorit să participăm la lucrări pentru că ne interesează acest proiect de lege. Deci, încă o dată vă reamintesc, am verificat cvorumul acum. În sală sunt 165 de deputați. Vă rog frumos să verificați cvorumul și prin celelalte modalități înscrise în regulament. Deci, prin numărare, cei doi secretari constată că sunt 165, deci nu există cvorumul așa cum v-am spus eu. Vă mulțumesc. Din păcate, asta este situația.
|
Domnul Andrei Ioan Chiliman: Între timp, o parte dintre colegii noștri au părăsit sala, nu știu din ce motiv, în timpul acestor discuții, ca atare vom face apelul așa cum s-a cerut, apelul nominal. Vă rog, domnule deputat Gavra. Nu mai vă permit, pentru că atâta vreme cât doi secretari numără înainte de vot 175, iar în momentul de față, înaintea acestei ieșiri la microfon a domnului Gavra sunt 165, sunt obligat să fac acest lucru. (Vociferări) Nu ne aflăm în cvorum în momentul de față. Nu este nici o... victorioasă. Vă rog frumos să păstrați liniștea.
|
Domnul Ioan Gavra: Domnilor deputați, în ordine. Județul ALBA Berciu Ion | prezent | Dărămuș Nicolae Octavian | prezent | Dumitrean Bazil | prezent | Georgescu Costin | prezent | Pereș Alexandru | prezent | Popa Neculai | absent |
Județul ARAD Bercea Florian | absent | Calimente Mihăiță | prezent | Gheorghiof Titu Nicolae | absent | Ghidău Radu | prezent | Putin Emil Livius Nicolae | prezent | Rațiu Ion | prezent | Tokay Gheorghe | absent |
Județul ARGEȘ Cîrstoiu Ion | prezent | Ghibernea Dan | absent | Ionescu Nicolae | prezent | Leonăchescu Nicolae | absent | Marin Gheorghe | absent | Nanu Romeo | prezent | Pițigoi Barbu | prezent | Rizescu Sergiu George | absent | Stan Vasile | absent | Stănescu Alexandru | absent |
Județul BACĂU Corniță Ion | prezent | Dan Matei-Agathon | absent | Darie Simion | absent | Duțu Ion | absent | Gheorghe Valeriu | prezent | Hrebenciuc Viorel | prezent | Irimescu Haralambie | prezent | Moiceanu Constantin | prezent | Nistor Vasile | prezent | Pavel Vasile | prezent | Popa Aron Ioan | absent |
Județul BIHOR Bot Octavian | prezent | Cosma Liviu Ovidiu | prezent | Drecin Mihai | prezent | Negrău Mircea | prezent | Paneș Iosif | prezent | Rakoczi Ludovic | prezent | Serac Florian | absent | Szekely Ervin Zoltan | prezent | Szilagyi Zsolt | absent | șepelea Gabriel | absent |
Județul BISTRIȚA-NĂSĂUD Constantinescu Dan | prezent | Oltean Ioan | absent | Pintea Ioan | absent | Sandulescu Aureliu-Emil | prezent | Sonea Ioan | prezent |
Județul BOTOȘANI Afrăsinei Viorica | absentă | Hilote Eugen George | prezent | Ioniță Nicu | absent | Mihăilescu Petru Șerban | absent | Năstase Toma | absent | Popescu Emil Teodor | prezent | Sandu Dumitru | prezent |
Județul BRAȘOV Babiuc Victor | absent | Bran Vasile | prezent | Cojocaru Radu Spiridon | prezent | Gherasim Ion Andrei | absent | Kovacs Csaba Tiberiu | prezent | Lepșa Sorin Victor | absent | Moucha Romulus Ion | absent | Secară Gheorghe | absent | Tudose Nicolae Florin | absent |
Județul BRĂILA Alecu Aurelian Paul | prezent | Bartoș Daniela | absentă | Corâci Ioan Cezar | prezent | Dragu George | absent | Șerban George | prezent | Văsioiu Horia | absent |
Județul BUZĂU Albu Alexandru | absent | Ceaușescu Gheorghe Dan Nicolae | absent | Morariu Teodor Gheorghe | prezent | Papuc Aurel Constantin | prezent | Partal Petre | prezent | Pâslaru Dumitru | absent | Petrescu Ovidiu Cameliu | absent |
Județul CARAȘ-SEVERIN Muscă Monica-Octavia | prezentă | Oană Gheorghe | absent | Spătaru Liviu | prezent | Sturza Popovici Cornel | prezent | Vilău Adrian-Ioan | absent |
Județul CĂLĂRAȘI Bălăeț Mitică | absent | Munteanu Ion | absent | Naidin Petre | absent | Pavelescu Claudiu-Costel | prezent | Sârbu Marian | absent |
Județul CLUJ Gavra Ioan | prezent | Ionescu Anton | prezent | Kónya-Hamar Alexandru | prezent | Lăpușan Alexandru | absent | Matei Vasile | prezent | Mátis Eugen | absent | Miclăuș Vasile | prezent | Păcurariu Iuliu | prezent | Pop Iftene | prezent | Roman Ioan | prezent | Vida-Simiti Ioan | prezent |
Județul CONSTANȚA Andrei Gheorghe | prezent | Ariton Gheorghe | absent | Barde Tănase | prezent | Botescu Ion | prezent | Coșea Dumitru Gheorghe Mircea | absent | Hașotti Puiu | prezent | Marinescu Ioan Sorin | prezent | Mazăre Radu Ștefan | absent | Nicolae Jianu | prezent | Niculescu-Duvăz Bogdan Nicolae | prezent | Onaca Dorel Constantin | absent | Osman Fedbi | prezent | Saganai Nusfet | prezent |
Județul COVASNA Birtalan Akos | absent | Marton Arpad-Francisc | prezent | Tamas Șandor | prezent | Țurlea Petre | prezent |
Județul DÂMBOVIȚA Ana Gheorghe | absent | Boștinaru Victor | prezent | Dîrstaru Dorin | prezent | Enescu Ion | prezent | Neagu Romulus | absent | Popa Daniela | absentă | Popescu Irineu | prezent | Rădulescu Zoner Șerban Constantin | prezent | Simion Florea | absent |
Județul DOLJ Berceanu Radu Mircea | prezent | Brezniceanu Alexandru | prezent | Cazacu Vasile Mircea | prezent | Grigoraș Neculai | absent | Ionescu Bogdan | prezent | Ionescu Gheorghe | absent | Ioniță Mihail Gabriel | absent | Manolescu Oana | prezentă | Matei Lucian Ion | absent | Negrițoiu Mișu | absent | Roșca Ioan | prezent | Vasilescu Nicolae | absent |
Județul GALAȚI Buruiană-Aprodu Daniela | absentă | Ciumara Mircea | absent | Gheciu Radu-Sever-Cristian | prezent | Iacob Elena | prezentă | Manole Odisei | prezent | Mihu Victor Traian | absent | Nica Dan | absent | Protopopescu Cornel | prezent | Sandu Ion-Florentin | absent | Tomov Marilena | prezentă |
Județul GIURGIU Cristea Marin | absent | Croitoru Mircea Adrian | absent | Grigoriu Mihai | prezent | Radu Alexandru - Dumitru | prezent |
Județul GORJ Băbălău Constantin | absent | Drumen Constantin | prezent | Nică Mihail | prezent | Pârgaru Ion | absent | Popescu-Bejat Ștefan-Marian | prezent | Popescu Dumitru | absent |
Județul HARGHITA Antal Istvan | prezent | Asztalos Ferenc | prezent | Becsek Garda Dezideriu Coloman | prezent | Nagy Ștefan | prezent | Raduly Robert Kalman | absent |
Județul HUNEDOARA Ana Gheorghe | absent | Dimitriu Sorin-Petre | absent | Giurescu Ion | absent | Ifrim Dumitru | prezent | Neacșu Ilie | absent | Petreu Liviu | prezent | Priceputu Laurențiu | prezent | Șteolea Petru | absent |
Județul IALOMIȚA Bivolaru Gabriel | absent | Cristea Gheorghe | prezent | Popa Virgil | absent | Tarna Gheorghe | prezent |
Județul IAȘI Aferăriței Constantin | prezent | Baciu Mihai | prezent | Cotrutz Constantin Eremia | absent | Dobre Traian | absent | Dorin Mihai | prezent | Enache Marian | absent | Gazi Gherasim | prezent | Lupu Vasile | absent | Mogoș Ion | prezent | Rânja Traian-Neculaie | prezent | Stanciu Anghel | absent | Stoica Valeria Mariana | absentă | Vintilă Dumitru-Mugurel | absent |
Județul MARAMUREȘ Bondi Gyongyike | prezent | Bud Nicolae | prezent | Dunca Tudor Gavril | prezent | Godja Petru | absent | Moldovan Petre | prezent | Pascu Ioan Mircea | absent | Remeș Decebal Traian | prezent | Ștefănoiu Luca | absent |
Județul MEHEDINȚI Barbaresso Emanoil Dan | prezent | Honcescu Ion | absent | Micle Ulpiu-Radu Sabin | prezent | Nicolicea Eugen | absent | Raicu Romulus | prezent |
Județul MUREȘ Elek Matei Barna | prezent | Filipescu Ileana | prezentă | Kakasi Alexandru | prezent | Kelemen Attila Bela Ladislau | prezent | Kerekeș Karoly | prezent | Lădariu Lazăr | prezent | Mureșan Ioan | prezent | Pop Leon Petru | prezent | Popa Mihai Ioan | absent |
Județul NEAMȚ Bivolaru Ioan | absent | Bujor Liviu | absent | Burlacu Viorel | absent | Cazan Gheorghe Romeo Leonard | absent | Hlinschi Mihai | absent | Radu Elena Cornelia Gabriela | absentă | Rădulescu Cristian | prezent | Țocu Iulian-Costel | absent |
Județul OLT Achimescu Victor Ștefan | absent | Argeșanu Valentin | prezent | Arghezi Mitzura Domnica | absentă | Georgescu Florin | absent | Grădinaru Nicolae | prezent | Groza Nicolae | absent | Kovacs Carol Emil | prezent |
Județul PRAHOVA Antonescu Niculae Napoleon | absent | Avramescu Constantin Gheorghe | prezent | Barbaroșie Victor | absent | Ivănescu Paula Maria | prezentă | Moldoveanu Eugenia | absentă | Moroianu Geamăn Adrian Tudor | prezent | Munteanu Mircea Mihai | absent | Opriș Constantin Remus | absent | Ruse Corneliu Constantin | absent | Sirețeanu Mihail | absent | Tudor Marcu | absent | Vasilescu Valentin | prezent |
Județul SATU-MARE Biriș Anamaria Mihaela | absentă | Budeanu Radu | prezent | Dragoș Iuliu Liviu | prezent | Pecsi Francisc | prezent | Pop Viorel | absent | Varga Attila | prezent |
Județul SĂLAJ Bara Radu Liviu | absent | Chichișan Miron | prezent | Vetișanu Vasile | prezent | Vida Iuliu | prezent |
Județul SIBIU Dejeu Gavril | absent | Galic Lia Andreia | prezentă | Pantiș Sorin | absent | Șincai Ovidiu | absent | Trifu Romeo Marius | prezent | Vâlcu Mircea | prezent |
Județul SUCEAVA Babiaș Iohan-Peter | prezent | Bejinariu Petru | absent | Chiriac Mihai | prezent | Ionescu Marina | absentă | Iorga Leonida Lari | absentă | Mândroviceanu Vasile | prezent | Nicolaiciuc Vichentie | prezent | Palade Dan | prezent | Panteliuc Vasile | absent | Sandu Alecu | prezent | Vataman Dorin | prezent | Vitcu Mihai | absent |
Județul TELEORMAN Buga Florea | absent | Cândea Vasile | absent | Ianculescu Marian | absent | Marineci Ionel | absent | Noica Nicolae | absent | Spiridon Didi | prezent | Videanu Adriean | absent |
Județul TIMIȘ Barany Francisc | prezent | Bruck Werner Horst | absent | Drăgănescu Ovidiu Virgil | prezent | Dugulescu Petru | prezent | Glăvan Ștefan | absent | Gvozdenovici Slavomir | prezent | Miloș Aurel | prezent | Puwak Hildegard -Carola | absentă | Stanca Teodor | prezent | Șerban Gheorghe | absent | Tabară Valeriu | prezent | Tăvală Tănase-Pavel | prezent |
Județul TULCEA Antonescu George Crin Laurențiu | prezent | Fenoghen Sevastian | prezent | Lazia Ion | absent | Meșca Sever | absent | Vaida Francisc - Atila | prezent |
Județul VASLUI Băsescu Traian | absent | Buzatu Dumitru | absent | Dan Marțian | absent | Ghiga Vasile | prezent | Ignat Ștefan | absent | Mera Alexandru Liviu | prezent | Petrescu Virgil | absent |
Județul VÂLCEA Decuseară Jean | prezent | Dumitrașcu Laurențiu | prezent | Gaspar Acsinte | absent | Sabău Traian | absent | Stancov George- Iulian | absent | Vâlceanu Gheorghe | absent |
Județul VRANCEA Albu Gheorghe | prezent | Hunea Carmen | absentă | Mânea Radu | prezent | Mitrea Miron Tudor | absent | Nichita Dan Gabriel | prezent | Udrea Florian | absent |
Municipiul BUCUREȘTI Andronescu Ecaterina | absentă | Badea Alexandru Ioan | prezent | Boda Iosif | absent | Chiliman Andrei Ioan | prezent | Ciontu Corneliu | absent | Cunescu Sergiu | absent | Diaconescu Ion | prezent | Dobrescu Smaranda | prezentă | Dorian Dorel | absent | Dumitrescu Paul Adrian | absent | Furo Ioan Iuliu | absent | Gheorghiu Mihai | absent | Iliescu Valentin Adrian | prezent | Ionescu Alexandru | prezent | Ionescu Constantin | absent | Ionescu Galbeni Niculae Vasile Constantin | prezent | Iorgulescu Adrian | absent | Macarie Sergiu | prezent | Năstase Adrian | absent | Negoiță Gheorghe Liviu | prezent | Pambuccian Varujan | absent | Petrescu Silviu | absent | Popescu Ioan Dan | absent | Popescu Tăriceanu Călin Constantin Anton | absent | Raica Florica Rădița | prezentă | Sassu Alexandru | prezent | Severin Adrian | absent | Stănescu Mihai Sorin | prezent | Stoica Valeriu | absent | Teculescu Constantin | absent | Voicu Mădalin | prezent | Weber Ernest-Otto | absent |
Județul ILFOV Lixăndroiu Viorel | prezent | Neagu Victor | absent | Păunescu Costel | prezent | Petrovici Silvia | absent |
Dacă au mai venit colegi, vă rog să vă anunțați. Județul Alba: Popa Neculai absent Județul Arad: Bercea Florian absent Ghiorghiof Titu Nicolae absent Tokay Gheorghe absent Județul Argeș: Ghibernea Dan absent Leonăchescu Nicolae absent Marin Gheorghe absent Rizescu Sergiu absent Stan Vasile absent Stănescu Alexandru absent Județul Bacău: Dan Matei Agathon absent Darie Simion absent Duțu Ion absent Popa Aron Ioan absent Județul Bihor: Serac Florian absent Szilagyi Zsolt absent Tepelea Gabriel absent Județul Bistrița-Năsăud: Oltean Ioan absent Pintea Ioan absent Județul Botoșani: Afrăsinei Viorica absentă Ioniță Nicu absent Năstase Toma absent Mihăilescu Petru Șerban absent Județul Brașov: Babiuc Victor absent Gherasim Ion Andrei absent Moucha Romulus Ion absent Lepșa
Sorin absent Tudose Nicolae Florin absent Județul Brăila: Bartoș Daniela absentă Dragu George absent Văsioiu Horia absent Județul Buzău: Albu Alexandru absent Ceaușescu Gheorghe absent Pâslaru Dumitru absent Petrescu Ovidiu absent Județul Caraș-Severin: Oană Gheroghe absent Vilău Adrian absent Județul Călărași: Bălăeț Mitică absent Munteanu Ion absent Naidin Petre absent Sârbu Marian absent Județul Cluj: Lăpușan Alexandru absent Matis Eugen prezent Județul Constanța: Ariton Gheorghe absent Coșea Dumitru absent Mazăre Radu absent Onaca Dorel absent Județul Covasna: Birtalan Akos absent Județul Dâmbovița: Ana Gheorghe absent Neagu Romulus absent Popa Daniela absentă Simion Florea absent Județul Dolj: Grigoraș Neculai absent Ionescu Bogdan absent Ioniță Mihail Gabriel absent Negrițoiu Mișu absent Vasilescu Nicolae absent Județul Galați Buruiană Aprodu Daniela absentă Ciumara Mircea absent Nica Dan absent Sandu Ion absent Județul Giurgiu Cristea Marin absent Croitoru Mircea Adrian absent Județul Gorj Băbălău Constantin absent Pârgaru Ion absent Popescu Bejat Ștefan Marian absent Județul Harghita Raduli Robert Kalaman prezent Județul Hunedoara Ana Gheorghe absent Dimitriu Sorin Petre absent Giurescu Ion absent Neacșu Ilie absent Șteolea Petru absent Județul Ialomița Bivolaru Gabriel absent Popa Virgil absent Județul Iași Cei din P.D.S.R. rămân absenți. Lupu Vasile absent Stanciu Anghel absent Stoica Valeria Mariana absentă Vintilă Dumitru Mugurel absent Județul Maramureș Godja Petru absent Pașcu Ioan Mircea absent Ștefănoiu Luca absent Județul Mehedinți Honcescu Ion absent Nicolicea Eugen absent Județul Mureș Popa Ioan Mihai absent Județul Neamț Bujor Liviu absent Burlacu Viorel absent Cei de la P.D.S.R. lipsesc. Radu Elena Cornelia Gabriela prezentă Județul Olt Sunt absenți cei care au plecat din sală, ca grup parlamentar. Județul Prahova Barbăroșie Victor prezent Munteanu Mircea Mihai absent Opriș Constantin Remus a venit, cumva, la Guvern? absent Ruse Corneliu Constantin absent Ceilalți sunt de la P.D.S.R., absenți Județul Satu Mare Biriș Anamaria Mihaela absentă Pop Viorel este de la P.D.S.R. absent Județul Sălaj Domnul Liviu Bara este de la P.D.S.R. absent Județul Sibiu Dejeu Gavril absent Pantiș Sorin absent Celălalt este P.D.S.R. Județul Suceava Toți sunt de la grupurile parlamentare care au părăsit sala. Județul Teleorman Videanu Adriean a venit, da? Bun. Județul Timiș Bruck Werner Horst absent Glăvan Ștefan a revenit? absent Șerban Gheorghe absent Județul Tulcea Lipsesc cei care au plecat din sală. Județul Vaslui Băsescu Traian absent Petrescu Virgil absent Județul Vâlcea Stancov George Iulian prezent Județul Vrancea Nu este cazul. Municipiul București Dorian Dorel absent Dumitrescu Paul Adrian absent Gheorghiu Mihai absent Ionescu Constantin absent Iorgulescu Adrian absent Pambuccian Varujan prezent Petrescu Silviu absent Popescu Tăriceanu Călin absent Severin Adrian absent Stoica Valeriu absent Weber Ernest Otto absent Circumscripția electorală nr. 42 Ilfov Petrovici Silvia absentă A revenit domnul deputat Țepelea, la Județul Bihor, da? Dacă mai sunt colegi care au revenit pe parcurs? Pe domnul Dejeu l-am trecut. Deci, nu mai sunt. Considerăm apelul încheiat.
|
Domnul Andrei Ioan Chiliman: Da. Vă rog să numărați acum... Da. Rezultă că avem 189. Cvorumul este depășit (Aplauze. Se strigă: "Bravo!"). Vă rog frumos să vă ocupați locurile în sală, ca să putem continua.
|
Domnul Ioan Gavra: Guvernul a salvat Parlamentul! (Comentarii în sală).
|
Domnul Andrei Ioan Chiliman: Vă rog foarte mult, păstrați liniștea și ocupați-vă locurile... Deci, la titlul legii, unde rămăsesem, am supus la vot și nu s-a aprobat amendamentul comisiei. Vă supun la vot, acum, titlul legii, așa cum a fost el propus de inițiator. Cine este pentru? Vă mulțumesc. Abțineri? Voturi împotrivă? Un vot împotrivă. Cu un vot împotrivă, s-a adoptat titlul legii. La art. 1, comisia, la primul alineat a propus tot lunile martie-septembrie, deci în loc de august-septembrie. Dacă sunt intervenții? Dacă nu sunt intervenții... Da, vă rog. Domnul deputat Iliescu, vă rog. Președintele comisiei.
|
Domnul Valentin Adrian Iliescu: Deci, domnule președinte, onorată Cameră, nu vorbesc de această dată în calitate de președinte al comisiei, ci în calitate de membru al Grupului parlamentar P.U.N.R., punând în discuție un amendament propus și în comisie, care, din păcate, a căzut și care se referă la majorarea compensației bănești lunare de la 13.500 lei, așa cum prevede proiectul de lege propus de Guvern, la suma de 20.000 lei. Cred că argumentația este extrem de serioasă: în nota de fundamenare, care stă la baza proiectului de lege, se spune că ...o persoană din mediul urban va cheltui, în plus, pentru pâine, pe lună, 18.000 lei. Dacă în privința majorității alimentelor de bază putem accepta o acoperire în proporție de 75%, cred că în privința pâinii, care este, de fapt și din păcate, alimentul de bază pentru majoritatea românilor, a merge pe varianta de 20.000 lei compensație bănească lunară mi se pare o soluție mai fericită.
|
Domnul Andrei Ioan Chiliman: Deci, la discutarea fiecărui articol, spune articolul nostru 105, pot lua cuvântul pentru a-și exprima punctul de vedere, în limita perioadei de timp stabilite, reprezentantul Guvernului, inițiatorul, autorii amendamentelor depuse la comisia sesizată și câte un deputat desemnat de fiecare grup. Înțeleg că din partea grupului dumneavoastră (se adresează unui domn deputat al Grupului parlamentar P.U.N.R., care intenționa să vorbească la microfon), a vorbit domnul deputat Iliescu sau... Nu vreau să înțelegeți că vă interzic să vorbiți, dar vreau să existe respectul legii. Nu dânsul a fost inițiatorul amendamentului, ci domnul deputat Lazia, care nu se află aici, sau care se află, dar nu și-l susține... (Comentarii în sală). Da. Vă mulțumesc. Dacă mai sunt alte intervenții? Dacă nu sunt, vă supun spre aprobare, în primul rând, propunerea comisiei, așa cum scrie Regulamentul nostru, în care, deci, comisia a propus schimbarea termenului de "august" în "septembrie". Cine este pentru? Vă mulțumesc. Vă rog numărați voturile. Sunt 11 voturi pentru. Deci, am supus la vot, acest amendament propus de comisie a căzut, nu contează că s-a modificat titlul, articolul unei legi poate să difere de titlu. Discutăm de art. 1 alin. 1. În continuare, voi supune spre aprobare art. 1 alin. 1, așa cum a fost propus el inițial de inițiator. Cine este pentru? Vă mulțumesc. Abțineri? Vă rog numărați. Două abțineri. Voturi împotrivă? Sunt 12 voturi împotrivă. În continuare, la pct. a) și b) ale art. 1, dacă sunt intervenții? Dacă nu sunt, vi le supun spre aprobare, așa cum au fost ele propuse de inițiator. Cine este pentru? Vă mulțumesc. Abțineri? O abținere. Voturi împotrivă? Cu o abținere, a fost adoptat. La pct. c), comisia a propus mărirea cuantumului la 450.000 lei lunar. Dacă sunt intervenții din partea dumneavoastră? Dacă nu sunt, vă supun spre aprobare amendamentul propus de comisie. Cine este pentru? Vă rog să numărați. Da. Vă mulțumesc. Deci, s-a adoptat propunerea comisiei. Abțineri? Voturi împotrivă? Unanimitate. La pct. d), e), f) și g), comisia nu are amendamente. Dacă sunt intervenții din partea dumneavoastră? Dacă nu sunt intervenții, vă supun spre aprobare aceste puncte. Cine este pentru? Vă mulțumesc. Abțineri? Voturi împotrivă? Unanimitate. La art. 1 alin. 2, comisia propune schimbarea termenului din 31 august în septembrie 1997. Dacă sunt intervenții? Domnul deputat Iliescu. Vă rog.
|
Domnul Valentin Adrian Iliescu: Din partea Grupului parlamentar P.U.N.R., propun modificarea compensației bănești lunare de 9.000 lei , așa cum este în proiectul propus de Guvern, cu suma de 13.000 lei. Este amendamentul depus și, din păcate, respins la comisie.
|
Domnul Andrei Ioan Chiliman: În timpul dezbaterilor, nu pot să fie depuse amendamente, iar cele depuse la comisie se discută numai în anumite condiții. Deci, vă supun la vot propunerea comisiei, deci, cu modificarea termenului de 31 august în septembrie. Cine este pentru? Da. Vă rog să numărați. Sunt 17 voturi pentru. Abțineri? Voturi împotrivă? Este evident că a căzut acest amendament propus. Supun spre aprobare amendamentul propus, de modificare de la 9.000 la 13.000 lei. Domnul Lazia, autorul amendamentului, nefiind în sală, nu se poate susține. Vă supun spre aprobare art. 1 alin. 2 în textul propus de inițiator. Cine este pentru? Abțineri? Sunt două abțineri. Voturi împotrivă? Vă rog să numărați. Sunt 13 voturi împotrivă. În continuare, vă supun spre aprobare pct. a) și b) de la alin. 2, la care nu există amendamente. Dacă sunt intervenții din partea dumneavoastră? Dacă nu sunt, vă supun spre aprobare. Cine este pentru? Vă mulțumesc. Abțineri? Voturi împotrivă? Unanimitate. La alin. 3, dacă sunt intervenții? Dacă nu sunt, vă supun spre aprobare alin. 3. Cine este pentru? Vă mulțumesc. Abțineri? Voturi împotrivă? Nu sunt. Vă supun spre aprobare art. 1 în integralitatea lui. Cine este pentru? Vă mulțumesc. Abțineri? Vă rog să numărați. Sunt 3 abțineri. Voturi împotrivă? Deci, cu 3 abțineri s-a aprobat art. 1 Art. 2. Dacă sunt intervenții. Dacă nu sunt, vă supun spre aprobare art. 2 în integralitatea lui. Cine este pentru? Vă mulțumesc. Abțineri? O abținere. Voturi împotrivă? Sunt 5 voturi împotrivă. La art. 3, dacă sunt intervenții? Dacă nu sunt, vă supun spre aprobare art. 3 în integralitatea lui. Cine este pentru? Vă mulțumesc. Abțineri? O abținere. Voturi împotrivă? Cu o abținere, a fost adoptat. La art. 4, dacă sunt intervenții? Dacă nu sunt, vă supun spre aprobare art. 4. Cine este pentru? Vă mulțumesc. Abțineri? O abținere. Voturi împotrivă? Cu o abținere, a fost adoptat. Dacă la art. 5 sunt intervenții? Dacă nu sunt, vă supun spre aprobare art. 5 în integralitatea lui. Cine este pentru? Vă mulțumesc. Abțineri? O abținere. Voturi împotrivă? Cu o abținere, a fost adoptat. Dacă sunt intervenții la art. 6? Dacă nu sunt, vă supun spre aprobare art. 6. Cine este pentru? Vă mulțumesc. Abțineri? O abținere. Voturi împotrivă? Cu o abținere, a fost adoptat. Dacă sunt intervenții la art. 7? Dacă nu sunt, vi-l supun spre aprobare. Cine este pentru? Vă mulțumesc. Abțineri? O abținere. Voturi împotrivă? Cu o abținere, a fost adoptat. Dacă sunt intervenții la art. 8? Dacă nu sunt, vi-l supun spre aprobare în integralitatea lui. Cine este pentru? Vă mulțumesc. Abțineri? O abținere. Voturi împotrivă? Cu o abținere, a fost adoptat. Dacă sunt intervenții la art. 9? Dacă nu sunt, vi-l supun spre aprobare. Cine este pentru? Vă mulțumesc. Abțineri? O abținere. Voturi împotrivă? Nu sunt. Cu o abținere, a fost adoptat. Dacă sunt intervenții la art. 10? Dacă nu sunt, vi-l supun spre aprobare. Cine este pentru? Vă mulțumesc. Abțineri? O abținere. Voturi împotrivă? Cu o abținere, a fost adoptat. Proiectul acestei legi îl vom supune aprobării în plen, în integralitatea lui după ce discutăm și celelalte legi. Având în vedere că în sală se află 188 de persoane, eu propun să supunem la vot acest proiect de lege, în integralitatea lui. Din sală: Soneria!
|
Domnul Andrei Ioan Chiliman: Da. O să vă rog să vă ocupați locurile în sală. Rog chestorii să-și facă datoria, să-i cheme pe colegii de afară în sală. Bun. O să vă rog să vă ocupați locurile în sală, ca să trecem la vot. Deci, este votul final asupra acestei legi, care, fiind o lege organică, este nevoie de 172 de voturi pentru. Vă rog frumos să vă ocupați locurile în sală. Domnul deputat Vâlcu, șeful Grupului parlamentar al P.U.N.R., care dorește să ia cuvântul. Vă rog.
|
Domnul Mircea Vâlcu: Domnule președinte, Onorată Cameră, Grupul P.U.N.R. va vota în favoarea acestei legi, deși în anumite momente, aspecte ale ei, ne-am pronunțat împotrivă. Considerăm însă că interesul general este ca populația să-și primească drepturile care i se cuvin, chiar dacă ele sunt la un cuantum mai scăzut decât cel pe care l-am propus noi. Interesul general prevalează, să spunem, asupra unui interes politic. Vă mulțumesc. (Aplauze).
|
Domnul Andrei Ioan Chiliman: Da. Vă mulțumesc. Deci, supun votului final proiectul de lege discutat, în integralitatea lui. Cine este pentru? Vă mulțumesc. Abțineri? Voturi împotrivă? În unanimitate a fost adoptat acest proiect de lege, ca lege organică. (Aplauze puternice). Cvorumul este de 192 de voturi pentru.
|
Domnul Ioan Gavra: Merităm o pauză...
|
Domnul Andrei Ioan Chiliman: Nu.
|
|
|