Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Relații publice > Versiunea pentru printare

primit de la vicepreședintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Mircea Dolha (Grup PNL)
O delegație a Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, condusă de domnul deputat Mircea Dolha, vicepreședinte al Comisiei, a efectuat, în perioada 24 – 27 noiembrie 2015, o vizită de lucru la Berlin (Republica Federală Germania).

În perioada 24-27 noiembrie 2015, o delegație a Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, din Camera Deputaților, condusă de domnul deputat Mircea Dolha, vicepreședinte al Comisiei, a efectuat o vizită de lucru în Republica Federală Germania.

Vizita la Berlin a avut ca scop efectuarea unor întâlniri cu reprezentanți ai comunității de români din Germania. Un alt obiectiv al acestei deplasări l-a reprezentat organizarea unor întrevederi cu reprezentanți ai Bundestag-ul german și cu autoritățile federale competente, pentru a discuta despre drepturile membrilor comunității românești din Germania și despre problemele cu care aceștia se confruntă.
În acest sens, programul vizitei a cuprins întâlniri cu membri ai comunității românești din Republica Federală Germania, cu reprezentanți ai Ministerului Federal al Muncii, cu dl. Dr. Jörg Boehl, director în cadrul Ministerului Federal de Interne, cu domnul deputat Christoph Bergner, parlamentar CDU și președinte al Forumului Germano-Român, cu doamna deputat Kerstin Griese, președinte al Comisiei pentru muncă și afaceri sociale din Bundestag, precum și cu membri ai comisiei, cu domnul deputat Rainer Arnold, parlamentar SPD și Președinte al Grupului Parlamentar de Prietenie Germania-România, cu domnul Hartmut Koschyk, însărcinatul guvernului federal pentru germanii repatriați și minorități naționale, cu domnul director Dominique John și cu doamna Letitia Tuerk, din cadrul proiectului Fair Mobility al Uniunii Sindicatelor Germane, proiect finanțat cu ajutorul Ministerului Federal German al Muncii, și care se adresează lucrătorilor din statele central si Est europene, membre ale UE, care muncesc in Germania.
Cu ocazia discuțiilor purtate cu reprezentanții comunității românești și ai mediului asociativ din Berlin, principalele teme discutate au fost cele legate de evoluțiile recente din România, dreptul la vot al diasporei, participarea diasporei din Germania la prima ediție a Congresului românilor de pretutindeni, organizat în marte 2016 la București, despre coeziunea comunității românești din Germania și modalități de dinamizare a mediului asociativ din Germania, precum și despre păstrarea identității românești și a legăturilor cu țara. De asemenea, s-a mai discutat despre posibilitatea găsirii unor căi de colaborare directă între diaspora și autoritățile din România și despre evoluțiile recente ale dinamicii comunității, în contextul migrației forței de muncă calificată din România către Germania.
În programul discuțiilor cu membrii comunității au mai fost abordate politicile pe care statul român ar trebui să le adopte pentru susținerea repatrierii angajaților români care doresc să revină în România, dar și despre copiii rămași în țară, lăsați în îngrijirea bunicilor sau a unuia dintre părinți. Nu în ultimul rând, a fost tratată problema școlilor de predare a limbii române pentru copiii din comunitatea românească din Germania.
Întrevederile cu reprezentanții instituțiilor germane au evidențiat faptul că, în Germania, comunitatea românească reprezintă a treia comunitate de străini care lucrează pe teritoriul acestei țări, având o contribuție netă la economia germană. Totodată, partea germană a recunoscut că, în prezent, comunitatea românească este bine integrată în societatea germană.
Pe parcursul dialogului cu demnitarii germani, parlamentarii români au discutat despre posibilitatea ca instituțiile germane să ia măsuri sporite împotriva angajatorilor germani care exploatează lucrătorii români și pentru introducerea unor măsuri suplimentare de protecție a angajaților străini temporari, spre exemplu, printr-un control sporit al pieței muncii, sau prin facilitarea traducerii în limba română a contractelor de muncă oferite de către angajatorii din Germania.
În același timp, deputații români au discutat despre necesitatea existenței unei reciprocități pentru beneficiile create de piața liberă europeană angajatorilor germani. În acest sens, deputații au invitat interlocutorii germani să încurajeze investițiile germane în România, pentru a oferi condiții atractive pentru forța de muncă românească de a rămâne în țară.
Vizita la Berlin a delegației parlamentare române a constituit un moment de referință al dialogului parlamentar bilateral româno-german și al dialogului cu diaspora românească din Berlin, reprezentând, totodată, prima deplasare oficială a unei delegații a Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, din Camera Deputaților, în Germania.
Programul extrem de bogat și variat al vizitei și complexitatea tematicii abordate au evidențiat rolul și importanța diplomației parlamentare în intensificarea cooperării bilaterale româno-germane.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti luni, 29 noiembrie 2021, 2:41
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro