Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Relații publice > Versiunea pentru printare

primit de la domnul deputat Aurelian Mihai (Grup PNL)
Centrele Comunitare Românești în străinătate

Ieri s-a desfășurat ședința comună a Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării și a Comisiei pentru politică externă din cadrul Camerei Deputaților, care au fost sesizate pentru a dezbate, pe fond, Propunerea legislativă privind instituirea Centrelor Comunitare Românești în străinătate ( Plx 301/2015).

La dezbateri au participat domnul Dan Stoenescu, ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni, din partea Guvernului, și domnul Petre Guran, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe.
Propunerea legislativă, inițiată de către deputatul PNL Ovidiu Raețchi și având co-inițiatori mai mulți parlamentari, prevede stabilirea cadrului legal pentru înființarea unor Centre Comunitare Românești în străinătate, scopul inițiativei fiind promovarea istoriei, culturii și tradițiilor românești în vederea păstrării identității lingvistice, întăririi coeziunii în comunitățile de români din diaspora. La ultima ședință din luna iunie 2015, în cadrul Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, în urma examinării propunerii legislative și a opiniilor exprimate, deputații prezenți la lucrări au hotărât să supună plenului Camerei Deputaților adoptarea propunerii legislative privind instituirea Centrelor Comunitare Românești în străinătate, cu amendamente.
Practic, propunerile aduse în cadrul inițiativei deputaților sunt de bun simt, statul român având obligația de a lua măsuri menite să asigure o bună reprezentativitate a românilor din afara granițelor țării la nivel de comunitate și de a asigura coeziunea în cadrul acestora, statul român urmând să asigure înființarea unor centre comunitare românești în fiecare stat în care sunt înregistrați, la misiunile diplomatice ale României, cel puțin 5.000 de cetățeni români.
Pentru înființarea Centrelor Comunitare Românești ar trebui să fie adresate solicitări DPPRP-MAE, în baza semnăturilor a cel puțin o treime din cetățenii români înregistrați la misiunile diplomatice ale României din statul respectiv.
Calitatea unui membru al unui Centru Comunitar Românesc se dobândește prin cerere adresată conducerii Centrului Comunitar, fiind condiționată de înregistrarea prealabilă la misiunile diplomatice ale României din statul respectiv, Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe fiind responsabil pentru înființarea Centrelor Comunitare Românești și punerea la dispoziția fiecărui Centru Comunitar Românesc a unui sediu în care să își desfășoare activitatea.
Pentru atingerea țintelor amintite mai sus și citând din conținutul propunerii, Centrele Comunitare Românești ar trebui să beneficieze de sprijin financiar, logistic și material pentru:
a. desfășurarea acțiunilor, proiectelor și programelor inițiate;
b. achiziționarea de manuale, cărți de specialitate, cărți de lectură sau alte publicații în limba română;
c. desfășurarea unor cursuri educaționale în limba română;
d. organizarea unor evenimente care au ca scop celebrarea principalelor evenimente naționale sau religioase;
e. organizarea unor ateliere cu caracter artistic, religios sau sportiv;
Trebuie adăugat că, pe parcursul ședinței comisiilor parlamentare, au fost expuse puncte de vedere diferite, aducându-se argumente și contraargumente propunerii legislative, unul dintre subiectele atinse fiind acela al bugetului DPRRP. Din păcate, trebuie să menționez că a fost ratată șansa măririi acestuia la momentul votării Legii Bugetului de Stat, când amendamentul Comisiilor parlamentare reunite pentru românii de pretutindeni, care prevedea majorarea bugetului DPRRP cu 100 milioane lei, nu a trecut de votul politic al majorității parlamentare. De asemenea, în cadrul dezbaterilor comisiilor, am adus în discuție utilitatea unui viitor minister pentru românii de pretutindeni, minister care ar trebui să fie luat în considerare ca proiect pentru acest an, ținând cont de cerințele tot mai mari venite din rândul comunităților de români.
Ca atare, în urma discuțiilor, comisiile reunite au dat un raport favorabil propunerii legislative care, după ce va fi dezbătută și în cadrul Comisiei juridice, va putea fi votată și în plenul Camerei Deputaților, în calitate de for decizional.
Dacă partidele parlamentare vor înțelege rolul acestei legi, atunci românii din diaspora se vor bucura de înființarea primelor centre comunitare odată ce legea va fi și promulgată.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti miercuri, 8 decembrie 2021, 2:29
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro