Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Relații publice > Versiunea pentru printare

primit de la domnul deputat Aurelian Mihai, membru al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării (Grup PNL)
Comisiile parlamentare pentru românii de pretutindeni au modificat metodologia pentru organizarea Congresului Românilor de Pretutindeni

În ședința comună a Comisiilor parlamentare pentru românii de pretutindeni din Senat și Camera Deputaților, s-a stabilit ca metodologia să fie armonizată în beneficiul românilor din diaspora, cu privire la organizarea și participarea la Congresul Românilor de Pretutindeni.

Au fost verificate toate elementele necesare care pot veni în sprijinul organizării acestui Congres, înaintate membrilor comisiilor parlamentare, dezbătute, supuse la vot și votate în majoritate, cu următoarele propuneri de modificare a metodologiei cu privire la:
Lista semnăturilor de susținere a delegaților: s-a trecut la condiția ca fiecare țară să aibe liste cu minimum 250 de semnături pentru fiecare delegat, ceea ce presupune că, în continuare, o persoană care va susține un delegat, nu are dreptul să susțină alt delegat.
 • Noul termen de trimitere a listelor de semnături este 29 mai a.c.
 • Înregistrarea, verificarea și validarea semnăturilor se va efectua în perioada 30 mai – 5 iunie a.c.
 • Informarea și trimiterea de invitații delegaților la Congres se va efectua în perioada 6-10 iunie a.c.
 • Lista delegaților va fi publicată până la data de 15 iunie a.c.
 • Pentru cetățenii români care trăiesc în diaspora, conform articolului 1 alin. (2) punctul b), românii emigrați, care au cetățenia română, cu domiciliul și/sau reședința în străinătate, care se află în afara teritoriului României, se acceptă și alte documente oficiale (în state în care nu există un permis de rezidență) care atestă șederea pe teritoriul țării respective, aceleași care sunt luate în considerare ca și în cazul votului prin corespondenta.
  Evident, în cazul românilor din comunitățile istorice, așa cum este precizat in temeiul Legii nr 299/2007, art. 1, alin (2), punctul b), „persoanele aparținând minorităților naționale, minorităților lingvistice sau grupurilor etnice autohtone existente în statele din vecinătatea României, indiferent de etnonimul folosit”, aceștia, nedeținând cetățenia română, susținătorii (români de pretutindeni) delegaților vor scrie pe listele susținătorilor numai seria și/sau numărul documentului care atestă cetățenia în statul respectiv.
  Așadar, Comisiile parlamentare pentru românii de pretutindeni au depus toate eforturile necesare pentru buna organizare a Congresului Românilor de Pretutindeni, reducând la jumătate numărul de semnături pentru delegați, prelungind perioada de strângere a semnăturilor și data trimiterii acestora, ținând cont de solicitările primite în ultimele zile, așa cum este firesc să se întâmple.
  Fac precizarea că în data de 11.05.2016, la ora 10.00, a fost convocată ședința săptămânală a Secretariatului Congresului, care va lua act de modificările aduse Metodologiei, ședință în care vor fi clarificate și alte aspecte procedurale care, ulterior, vor fi comunicate.
 • Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti luni, 29 noiembrie 2021, 2:19
  Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
  E-mail: webmaster@cdep.ro