Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Relații publice > Versiunea pentru printare
primit de la Comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor țării (Grup PNL)
În perioada 21-23 iunie 2016, o delegație a Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării din Camera Deputaților, condusă de domnul deputat Mircea Lubanovici, președintele comisiei, a efectuat o vizită în Statul Israel. Din delegație au mai făcut parte domnul deputat Mihai Deaconu, secretar, precum și domnul deputat Aurelian Mihai și doamna deputat Elena Ramona Reuer, membri ai comisiei.


Scopul vizitei l-a reprezentat atât menținerea unei strânse legături cu membri ai comunității de români din Statul Israel, cât și preluarea de bune practici din experiența israeliană în domeniul gestionării relațiilor cu diaspora. Totodată, acțiunea Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării s-a înscris pe linia dialogului constant și consistent existent între Camera Deputaților și Knesset, oferind noi perspective de continuare și aprofundare a colaborării bilaterale.

Programul vizitei a cuprins întrevederi cu: domnul Avraham Neguise, președintele Comitetului pentru imigrație, absorbție și afaceri diaspora din Knesset, și cu membri ai comitetului, domnul Yoseph Yonah, președintele Grupului parlamentar de prietenie Israel – România din Knesset, domnul Ilan Gilon, singurul parlamentar israelian născut in Romania, domnul David Azoulay, ministru pentru servicii religioase, domnul Meir Porush, ministrul adjunct al educației, doamna Ambasador Colette Avital, președintele Camerei de Comerț Israel-România, președintele Comitetului pentru localizarea și restituirea proprietăților victimelor Holocaustului, fost președinte al Comitetului parlamentar pentru imigrație, absorbție și afaceri diaspora, un briefing pe teme de securitate regională, susținut de lt.col. (r) Avital Leibovich, directorul American Jewish Committee Jerusalem, precum și o întrevedere cu domnul Israel Singer, primarul orașului Ramat Gan. Totodată, au mai avut loc întâlniri cu conducerea Israel Aerospace Industries și cu angajați români, cu reprezentanții principalelor organizații ale israelienilor originari din România, vizite la Așezămintele Românești de la Ierusalim și Ierihon, precum și depunerea unei coroane de flori la Memorialu Yad Vashem.
Momentele incluse în programul vizitei au oferit interlocutorilor români și israelieni prilejul de a sublinia excelentele relații dntre cele două țări, neîntrerupte timp de 68 de ani, Statul Israel fiind pentru România atât un partener global, cât și unul constant în regiunea Orientului Mijlociu.
Discuțiile s-au axat, în principal, pe subiecte precum: continuarea dialogului parlamentar la nivel de comisii de specialitate și grupuri de prietenie, dezvoltarea cooperării economice, cu accent pe valorificarea potențialului existent în agricultură și turism, rolul de liant al comunităților de români din Israel și, respectiv, a celei evreiești din România în susținerea legăturilor dintre cele două țări, specificul comunității românești din Israel, angajarea autorităților române în sancționarea tuturor formelor de antisemitism și negare a Holocaustului, înfrățirea unor orașe, etc.
La întâlnirea delegației parlamentare române cu reprezentanți ai comunității originarilor din România au fost aduse în prim plan subiecte referitoare la modalitățile de exercitare a votului la alegerile parlamentare din toamna acestui an (votul prin corespondență, constituirea de secții de votare în anumite condiții), necesitatea promovării profilului identitar românesc în cadrul societății israeliene, importanța învățării limbii române de către generațiile a doua și a treia în vederea menținerii legăturii cu țara din care au venit, programul Next Generation Club al Ambasadei României la Tel Aviv, aspecte consulare, etc.
In general, pe parcursul convorbirilor, partea română a adus la cunoștința interlocutorilor israelieni elemente de referință ale relației bilaterale româno-israeliene, progresele înregistrate de România pe calea democratizării, arătându-se astfel că, din 2008, românii care trăiesc în afara granițelor țării sunt reprezentanți în Parlament de către 4 deputați și 2 senatori, precum și că există o bună reprezentare a grupurilor etnice la nivel politic, în cadrul Camerei Deputaților fiind constituit un grup parlamentar din care fac parte toți reprezentanții minorităților naționale. În acest context, a fost apreciată activitatea domnului deputat Aurel Vainer, precum și relațiile cu comunitatea evreiască din România. In egală măsură, au fost apreciați cetățenii israelieni care au emigrat din România, dar care mențin, în continuare, legătura cu țara de origine și își arată atașamentul față de valorile culturale românești.
In perspectiva marcării, în 2018, a 70 de ani de relații bilaterale între România și Statul Israel, domnul deputat Mircea Lubanovici a propus constituirea unui grup de lucru care să stabilească un calendar comun de acțiuni prin care să fie marcat acest eveniment.
Referitor la problematica Holocaustului, a fost punctată sancționarea, de către legislația românească, a tuturor formelor de antisemitism și negare a Holocaustului, România continuând cu pași concreți procesul coerent și conștient de recuperare a trecutului istoric. Totodată, au fost evidențiate și acte de eroism ale unor cetățeni români care au ajutat numeroase persoane de origine israeliană, în acele momente critice.
La rândul său, partea israeliană a apreciat colaborarea româno-israeliană dezvoltată de-a lungul timpului și și-a exprimat dorința pentru continuarea, în aceiași parametri. A fost subliniat aportul comunității originarilor din România la formarea societății israeliene, precum și integrarea sa foarte bună.
Vizita în Statul Israel a evidențiat rolul comisiilor de specialitate în angajarea părților într-un dialog deschis și constructiv pe subiecte de interes reciproc și a contribuit la aprofundarea relațiilor dintre Camera Deputaților și Knesset. În vederea continuării dialogului demarat la Ierusalim, domnul deputat Mircea Lubanovici, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării din Camera Deputaților, a adresat omologului israelian, domnul Avraham Neguise, invitația de a efectua o vizită în România, la o dată reciproc convenabilă.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti duminică, 28 noiembrie 2021, 12:52
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro