Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Relații publice > Versiunea pentru printare

primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Mircea Lubanovici (Grup PNL)

Delegația Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării a Camerei Deputaților, a efectuat o vizită de lucru la Londra, în perioada 24-26 octombrie a.c..

Delegația a avut următoarea componență: domnul deputat Mircea Lubanovici, președintele comisiei, domnul deputat Mircea Dolha, vicepreședinte al comisiei și domnul deputat Aurelian Mihai, membru al comisiei. Vizita a avut ca scop, pe de o parte, realizarea unui dialog cu reprezentanți ai comunității românești din Marea Britanie, dar și cu reprezentanții autorităților britanice, asupra situației românilor din Marea Britanie, determinată de contextul Brexit-ului și, pe de altă parte, găsirea de soluții pertinente în urma discuțiilor publice cu privire la mediatizatele cazuri ale familiilor ai căror copii au fost preluați de către serviciile sociale britanice, în vederea adopției.
Programul vizitei a cuprins discuții cu E.S. domnul Sorin Dan Mihalache, ambasadorul României la Londra, cu domnul deputat Jeremy Lefroy, membru al Comisiei pentru drepturile omului a Parlamentului britanic, cu reprezentanți ai serviciilor sociale din Consiliul Local al Primăriei (borough-ul) Harrow-Londra (unde se află a doua comunitate cea mai numeroasă de emigranți români din regiunea capitalei britanice), o întâlnire cu reprezentanți ai diasporei românești din Marea Britanie, vizitarea Centrului comunitar românesc deschis în Luton, precum și participarea la ceremonia ocazionată de sărbătorirea Zilei Armatei Române, care a avut loc la Institutul Cultural Român de la Londra.
Reprezentanții autorităților britanice au apreciat contribuția importantă adusă societății britanice de către românii care lucrează în țara lor. Totodată, aceștia au fost de părere că românii din Marea Britanie sunt în general bine integrați. Parlamentarii români și-au manifestat îngrijorarea față de înmulțirea, ca urmare a Brexit-ului, a crimelor de ură comise de către cetățenii britanici, care pot afecta și comunitatea românească. Totodată, au transmis autorităților britanice faptul că statul român urmărește protejarea cetățenilor săi și a familiilor acestora, indiferent de țara în care trăiesc. În acest sens, au fost amintite, în discuțiile cu interlocutorii britanici, cazurile familiilor Barbu/Sutton și Racolța. Doamna Racolța a răspuns invitației de a prezenta cazul la întâlnirea cu membrii comunității de români.
Referindu-se la cazurile acestor familii de români, deputații români au transmis autorităților britanice că, urmare a situațiilor amintite, intens mediatizate, s-a creat o anumită tensiune atât în cadrul opiniei publice din România, cât și al comunității de români din Marea Britanie. În acest sens, partea română a cerut părții britanice mai multă transparență și un dialog îmbunătățit, atât cu românii din Marea Britanie, cât și cu autoritățile din România, pentru a evita, în viitor, să se ajungă în situații similare.
Au fost dezbătute și alte probleme ale comunității românești, printre care: dificultatea cu care angajații români reușesc să aibă acces la cursuri de limba engleză, lipsa informațiilor referitoare la aspecte legale de ședere în Marea Britanie, teama, în anumite situații, mai ales sociale, de a purta un dialog cu autoritățile britanice, abuzurile angajatorilor britanici, cazurile de sclavie modernă, abuzurile făcute de unele firme de recrutare, problema aducerii la zi a actelor de identitate etc..
În același timp, pe tot parcursul discuțiilor cu reprezentanții comunității de români, parlamentarii români i-au încurajat pe aceștia să sesizeze din timp autorităților române orice problemă în raport cu autoritățile britanice și să se informeze cu privire la drepturile și obligațiile pe care le au în Marea Britanie. În context, deputații români au amintit importanța de a intra în dialog cu Comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, care poate primi solicitările românilor din diaspora și le poate oferi sugestiile cele mai potrivite pentru rezolvarea problemelor întâmpinate.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti miercuri, 1 decembrie 2021, 9:12
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro