Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Relații publice > Versiunea pentru printare

primit de la președinta Comisiei pentru tineret și sport, doamna deputat Oana Silvia Țoiu (Grupul parlamentar al USR)
Militarii care au participat la jocurile Invictus au fost premiați la Parlament de Comisia pentru tineret și sport și Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională

Sportul vindecă, nu are limite și înseamnă mai mult decât activități ce necesită exerciții fizice, iar eforturile și meritele pentru a servi țara cu onoare trebuie recunoscute și apreciate

Cei 20 de militari români răniți care au reprezentat România la Jocurile Invictus de la Haga, lotul lărgit și echipele de sprijin au fost invitate de către cei doi președinți ai comisiilor reunite, Oana Țoiu și Pavel Popescu, în Parlament, marți, 3 mai, pentru o ceremonie de recunoaștere a exemplului de curaj, perseverență, depășire a limitelor și munca de echipă.
Sportivii Invictus au concurat la mai multe discipline sportive, adaptate pentru persoane cu dizabilități, respectiv: tir cu arcul, atletism, canotaj în sală la ergometru, powerlifting, ciclism, înot și volei din poziția șezând. Au câștigat două medalii de aur și patru medalii de argint: Marcel Neagu - Proba de tir compound individual, Emil Cojocaru, Iulian Căpățână și Eduard Romila - Proba de tir cu arcul, Marcel Neagu, Florin Bolovan și Mihai Toma - Arcul compound, Valentin Ciolan - atletism aruncarea bilei, Emil Cojocaru - arc olimpic individual, Mihai Toma și de plutonierul adjutant Iulian Căpățână - Land rover driving challenge.
„Vă felicităm pentru inspirația pe care ne-ați dat-o în aceste zile și demonstrația clară, nu doar la Jocurile de la Haga, ci și în fiecare zi, că „dizabilitatea” are „abilitate” în centrul său - și al cuvântului, dar mai ales în capacitatea fiecărei persoane. Asta, dacă ne facem ca demnitari și noi datoria să o vedem și să o susținem. Echipa Invictus este o echipă frumoasă și pentru că a construit an de an pe un efort militar și civil, și sunt împreuna cu colegii mei din comisii alături de voi în obiectivul ca România să găzduiască în 2027 jocurile sportive Internaționale Invictus, pentru a duce acest exemplu și mai departe și filosofia voastră că avem nevoie să ne găsim puterea de a începe la linia de start pentru că dacă nu suntem singuri vom ajunge și la linia de finish. Vă mulțumim pentru lecție”, a declarat Oana Țoiu - președinta Comisiei pentru tineret și sport din Camera Deputaților.
„Sportul are puterea de a schimba vieți. Datorită oamenilor care au pus suflet și și-au dedicat timpul și creativitatea pentru folosul întregii comunități, astăzi, Invictus este un adevărat proiect de educație. Am participat deja la 3 ediții ale Jocurilor Invictus - 2016, 2017, 2022 - și chiar dacă proiectul Invictus este despre a găsi și a ajunge la linia start, noi am ajuns mereu și la linia de finish, rezultatele depășindu-ne orice fel de așteptări. Oricât am fi noi de puternici, singuri ne este greu. Împreună cu familii, prieteni și invictus suntem de neînvins. Doar cu ajutorul celor din jur ne-am lăsat rănile în urmă. Vă invităm să vă alăturați miilor de voluntari Invictus. Invictus este despre noi ca români și despre România ca țară. Vom continua recuperarea fizică și psihică prin sport”, a transmis plutonier adjutant Florin Boc, care se antrenează pentru Invictus Games la tir cu arcul și volei din șezut.
„Mă simt atât de mic și neînsemnat astăzi în fața dumneavoastră, stând în spatele acestei mese a noastră, a politicienilor. Privindu-vă competiția Invictus de anul acesta, fiind tatăl unei fetițe de 3 anișori, mi-am dat seama de un lucru: în afara luptei pe care voi toți ați dus-o în teatrele de operațiuni, fiind gata să vă dați viața pentru noi și pentru patrie, fiecare dintre dumneavoastră are o luptă mai grea decât a oricăruia dintre noi de aici de pe partea aceasta a mesei politicienilor. Lupta de a învăța din nou, de la zero, să vă țineți copilașii în brațe sau să vă bucurați de cele mai simple lucruri ale vieții. Pentru asta și pentru tot ceea ce ați făcut pentru noi și pentru România, mă înclin! Dumnezeu să vă binecuvânteze pe voi, pe familiile voastre și să vă tină mereu puternici pe drumul anevoios al vieții. Vă mulțumesc!”, a transmis delegației României la Jocurile Invictus președintele Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Camera Deputaților, deputat Pavel Popescu.
Transmisia live a ședinței reunite și a ceremoniei: http://www.cdep.ro/co/sedinte2015.video?idc=78&cam=2&an=2022
Despre delegația României de anul acesta, dar și despre Asociația Invictus România puteți citi mai multe aici: https://www.invictusromania.ro/ .
Fotografiile din cadrul evenimentului: https://drive.google.com/drive/folders/1tdyIIaugYXF97dXaIYYzoUNGLjJVkh0s?usp=sharing u>
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti luni, 8 august 2022, 20:35
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro