Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Relații publice > Versiunea pentru printare

primit de la Comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor țării

Domnii deputați Mircea Dolha, vicepreședinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, Mihai Deaconu și Aurelian Mihai, membri ai Comisiei, au susținut miercuri, 4 martie, o conferință de presă în care au prezentat concluziile vizitei parlamentare efectuată în Regatul Spaniei, în perioada 21-25 februarie 2015.

Vizita parlamentară la Madrid reprezintă o premieră de la înființarea Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării - și a cuprins, duminică, o deplasare în localitatea Arganda del Rey, unde a avut o întâlnire cu reprezentanți ai comunității de români și vizitarea unor parohii românești din Torrejon de Ardoz, Leganes și Madrid.
„Am avut o întâlnire cu reprezentanții asociațiilor de români din Spania, oameni care au venit de la distanțe de 400-500 de kilometri să se întâlnească cu noi. Discuțiile, aprinse la început, constructive pe toată durata întâlnirii, au durat peste 4 ore și jumătate, drept pentru care le mulțumim celor care au participat”, a declarat domnul deputat Mircea Dolha.
Parlamentarul a punctat cele mai importante probleme ridicate de românii din Spania, începând cu obligația acestora de a renunța la cetățenia română pentru a o primi pe cea spaniolă. „Spania este una dintre puținele țări care nu acceptă să ai și o a doua cetățenie, astfel că atunci când autoritățile le taie conaționalilor noștri, cu foarfeca, pașaportul sau cartea de identitate, românii ne-au spus că simt că o parte din ei a fost deja tăiată și acest lucru trebuie remediat”, a precizat Vicepreședintele Comisiei.
O altă chestiune ridicată de parlamentarul liberal o reprezintă nevoia de a-i stimula pe românii din Spania să își exercite dreptul de a vota, pe care îl au ca și cetățeni rezidenți în Spaniei. Astfel, deși anul 2015 este unul electoral, până la 31 decembrie 2014, numărul românilor care și-au exprimat dorința de a vota este de doar 120.000. „O mobilizare a comunității românești din Spania și Portugalia și o implicare mai mare în politica locală vor conduce, sunt sigur, la a avea, peste patru ani, primari și viceprimari de cetățenie română în localități de acolo, la început localități mai mici, apoi mai mari și mai importante”, a mai declarat domnul Mircea Dolha.
Totodată, parlamentarul liberal a precizat că autoritățile spaniole au alocat un buget de 1,5 milioane de euro pentru o analiză la nivel național care va oferi informații concrete despre numărul românilor care intenționează să se întoarcă în România în următorii 3, 5 sau 10 ani. „Oamenii cu care am vorbit ne-au semnalat că este nevoie ca țara noastră să ofere un cadru pentru revenirea acasă a familiilor de români. Este obligatoriu ca noi, ca Parlament și ca Executiv - Guvernul României, prin Ministerul Educației, să implementeze de urgență niște clase speciale pentru copiii românilor care se întorc din Spania și care nu mai cunosc foarte bine limba română și trebuie să aibă parte și să li se ofere o perioadă de acomodare, pentru că sunt semnale importante că nu le este ușor să se integreze în respectivele clase, la întoarcere”, a mai spus parlamentarul PNL.
În continuare, domnul deputat Aurelian Mihai a dorit să puncteze că printre problemele întâmpinate de cetățenii români care au încă de suferit în urma moratoriului din perioada 2011-2013, când dreptul la muncă le-a fost suspendat: „Cei mai afectați au fost românii care nu doar că și-au pierdut locul de muncă, dar, din cauză că avea credite pentru casă sau nevoi personale, au ajuns să își piardă locuințele, să figureze în Biroul de credite”, a explicat parlamentarul PNL. Totodată, el a arătat că o problemă ce trebuie soluționată rapid este reprezentată de formatul permiselor de muncă și de rezidență. „Aceste documente nu includ acum fotografia și semnătura posesorului, date personale de identificare necesare pentru a beneficia de servicii bancare, spre exemplu”.
„Pe lângă întâlnirile avute, cum de altfel a sugerat și președintele Comisiei pentru muncă și asigurări sociale din Congresul spaniol, ar fi fost de dorit, ca delegația parlamentară să aibă oportunitatea unui dialog cu reprezentanții Ministerului Muncii și Asigurărilor Sociale, Imigrației și Emigrației în vederea căutării soluțiilor oportune pentru rezolvarea problemelor existente în rândul comunității românești din Spania, potrivit competențelor Guvernului spaniol”, a mai spus deputatul Aurelian Mihai.
Vizita parlamentară a Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării a inclus și o întâlnire la Institutul Cultural Român de la Madrid, cu doamna Ioana Anghel, directorul acestei instituții, despre care a vorbit, în conferință, parlamentarul PP-DD Mihai Deaconu. Acesta a subliniat că această structură, care trebuie să deruleze programe pentru peste un milion de români, dispune de un buget anual de doar 60.000 de euro, fapt care le limitează drastic acțiunile.
În finalul conferinței de presă, reprezentanții Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării au precizat că vor intensifica activitatea Comisiei în țările în care există comunități importante de români, urmând ca viitoarea delegație parlamentară să efectueze o deplasare în Ucraina.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti miercuri, 1 decembrie 2021, 8:26
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro