Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe dec. 2016 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Biroului permanent al Camerei Deputaților din 21 decembrie 2016 ora 16:00

3. Stabilirea membrilor Biroului permanent care vor participa la alegerea birourilor comisiilor permanente ale Camerei Deputaților
conform stenogramei consultă

Stabilirea membrilor Biroului permanent care vor participa la alegerea birourilor comisiilor permanente ale Camerei Deputaților Domnul Nicolae-Liviu Dragnea:

Trebuie să stabilim membrii Biroului permanent care vor participa la alegerea birourilor comisiilor permanente ale Camerei Deputaților.

Pentru cele 21 de comisii eu vă fac următoarele propuneri:

- domnul vicepreședinte Florin Iordache să participe la Comisia economică și Comisia pentru buget;

- domnul vicepreședinte Gabriel Vlase la Comisia pentru transporturi și Comisia pentru agricultură;

- doamna vicepreședintă Rovana Plumb la Comisia pentru administrație publică și Comisia pentru muncă și protecție socială;

- domnul vicepreședinte Cătălin Predoiu la Comisia pentru sănătate și familie și Comisia pentru învățământ, știință, tineret și sport;

- domnul secretar Marcel Ciolacu va participa la Comisia juridică și Comisia pentru apărare;

- domnul secretar Mugurel Cozmanciuc la Comisia pentru industrii și Comisia pentru drepturile omului;

- doamna secretar Ioana Bran la Comisia pentru mediu și Comisia pentru cultură;

- domnul secretar Cristian Ghinea la Comisia pentru politică externă și Comisia pentru cercetarea abuzurilor;

- domnul chestor Mircea Drăghici la Comisia pentru Regulament și Comisia pentru tehnologia informației;

- domnul chestor Seres Dénes la Comisia pentru egalitate de șanse;

- domnul chestor Andrei Gerea la Comisia pentru afaceri europene;

- domnul chestor Valeriu Steriu la Comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor țării.

Dacă nu sunt obiecțiuni la aceste propuneri, o să supun la vot.

Cine este pentru? Vă mulțumesc.

În unanimitate a fost aprobată această repartizare.

Practic, a fost epuizată ordinea de zi pentru ședința de astăzi.

Dacă oricare dintre dumneavoastră, în afară de reprezentanții UDMR, dacă altcineva mai are alte chestiuni.

La "Diverse", domnul Nicușor Dan.

Atunci, domnul Korodi.

Domnul Korodi Attila:

Domnule președinte, am depus astăzi la Secretariatul general o cerere și, conform procedurilor, trebuie să se aprobe în Biroul permanent.

Pe lista județului Harghita, un coleg al nostru care reprezintă comunitatea maghiară din județul Sibiu a fost ales și, ca să poată să deschidă biroul parlamentar în orașul Sibiu, trebuie să fie o aprobare în Biroul permanent. Documentul este depus și aș dori să supuneți votului, conform procedurilor.

Domnul Cristian Adrian Panciu:

Domnule președinte, este depus documentul. Acum o oră era în lucru. Dacă Biroul permanent aprobă.

Domnul Korodi Attila:

Este vorba despre Benedek Zacharie, care reprezintă comunitatea maghiară din Sibiu. El a fost ales din lista din Harghita, ca să fie sigur că intră.

Domnul Nicolae-Liviu Dragnea:

Eu personal nu am nimic împotrivă, doar să fie documentul făcut.

Domnul Eugen Nicolicea.

Domnule Nicușor Dan, îmi cer scuze. E o discuție între profesioniști aici.

Domnul Eugen Nicolicea:

Mă scuzați. Nu sunt întrunite elementele pentru a lua o astfel de decizie în seara aceasta și bănuiesc că nici dumneavoastră nu trebuie să presați să fie o urgență. Bănuiesc că nu mâine se deschide biroul, așa că mai este ședință de Birou și mâine. Haideți să respectăm toate formalitățile ca pe viitor să nu ne trezim cu orice introdus la "Diverse" de azi pe mâine.

Care este urgența să votăm astăzi în loc de mâine?

Domnul Korodi Attila:

Dacă mâine avem Birou este OK, nu este nicio problemă.

Domnul Eugen Nicolicea:

O să avem. Săptămâna aceasta tot lucrăm. Când vreți să deschideți biroul, ca să vedem urgența?

Domnul Nicolae-Liviu Dragnea:

Domnul Seres Dénes.

Domnul Seres Dénes:

Domnule președinte, urgență nu este, dar dacă avem în vedere că avem sărbătorile de iarnă și că nu se mai poate cu carte de muncă, cu toate diligențele, cu vizită medicală, cu tot felul de chestiuni. Nu o să aibă timp să-l pregătească și în ianuarie nu o să-l poată deschide. Aceasta e totul.

Domnul Nicolae-Liviu Dragnea:

Domnule Seres Dénes, nu sunt de acord cu aceasta.

Vreau să vă spun ceva. Pentru siguranța tuturor și pentru rigoare, eu nu sunt de acord să mai facem lucruri pe genunchi sau sub presiune sau presând serviciile tehnice.

Pentru că suntem aici, eu vă rog, domnule secretar general, am spus deja unor colegi, să întocmiți o adresă pe care vreau să o trimit mâine procurorului general.

Există art. 301, dacă nu greșesc, din Codul penal - conflictul de interese - care poate pune sub semnul întrebării sau poate pune sub incidența Codului penal angajările la cabinetul parlamentar.

S-a tot discutat despre acea prevedere aberantă din acel articol în care se spune că, dacă ai avut un consilier la cabinet într-un mandat trecut, dar și la primul mandat de parlamentar ai avut o funcție sau îți aduci șoferul, este acolo o prevedere în care este închisoare de la 1 la 5 ani.

Vreau să faceți o adresă, pe care să o trimit mâine, să îi cerem procurorului general să ne spună dacă în interpretarea acelui articol astfel de cazuri intră sub incidența lui. Și vreau să fac acest anunț și mâine în plen ca să le cer tuturor colegilor să nu se grăbească cu aceste angajări.

Mi-a zis un coleg că se schimbă procedura și nu se mai angajează de către parlamentari, ci de către dumneavoastră.

Dar și această operațiune este prevăzută în acel articol pentru că, dacă a făcut direct sau a participat la luarea acestei decizii. Păi, normal că a participat, pentru că o să vă propună care este omul. Și eu nu vreau să stăm așa și să ne trezim peste nu știu cât timp, nu știu câți deputați sau senatori care o să fie chemați la procurori pentru conflict de interese pentru că au continuat un mandat al unui consilier din mandatul trecut.

Vreau să lămurim lucrurile acestea cu toată decența și respectul necesar.

Domnul Nicușor Daniel Dan:

A existat, după cum știți o întâlnire preliminară a liderilor în care a rezultat o împărțire a președinților de comisii, noi am ajuns la sfârșit.

Ni s-au repartizat comisiile pe care 19 și 20 pe care nu le-a dorit nimeni și dorim să repunem în discuție această chestiune, adică vrem să avem o discuție serioasă dacă începem o colaborare, sper și pe aceasta aș vrea să avem niște criterii de atribuire, discuție pe astfel de chestiuni cum este împărțirea comisiilor.

Domnul Nicolae-Liviu Dragnea:

Domnule Nicușor Dan, dați-mi voie să-l rog pe ex-președintele Camerei să vă răspundă, că am înțeles că a participat la aceste discuții, eu nu am participat și eu sunt curios să aflu cum s-au desfășurat.

Domnul Florin Iordache:

Stimați colegi și eu vă mulțumesc pentru că suntem cu toții sau o parte suntem colegi în noul Birou permanent, vă felicit pe toți pentru alegere.

Fac un remember. Eu am condus ultimul Birou permanent al fostei conduceri a Camerei Deputaților, unde am invitat toate conducerile grupurilor parlamentare pentru o discuție la mine în birou și am avut o discuție preliminară și cu dumneavoastră și ați venit și dumneavoastră la începutul discuției. Și au venit și am avut discuție cu toate grupurile parlamentare, începând cu Grupul PNL, UDMR, PMP, USR și Minorități. Este domnul Zisopol. Și acolo în funcție de ponderea fiecărui grup parlamentar în funcție de numărul membri este un calcul matematic și puteți să îmi dați și mie protocolul semnat? Pe care și dumneavoastră vi l-ați însușit și dumneavoastră când ați văzut că nu puteți obține o anumită comisie v-ați ridicat și ați zis că în condițiile acestea nu este negociere. Cu tot respectul stimate coleg, parlamentarismul înseamnă o anumită majoritate și votul este mai tare ca glonțul. Atâta timp cât noi am avut voturi și toți ceilalți prin înțelegere am obținut numărul de comisii, președinții de comisii, vicepreședinți, secretari, potrivit numărului de voturi în Parlament la fel și dumneavoastră, potrivit algoritmului, aveți . îl are și colega dumneavoastră. În aceste condiții fiecare grup parlamentar a primit . , modul în care dumneavoastră ați pus problema cu Comisia de IT are mai puțină importanță, din punctul nostru de vedere are la fel de multă importanță, negocierea nu v-a convenit, asta este, mergem înainte stimate coleg. Toate grupurile parlamentare au acceptat, este poziția dumneavoastră, mulțumesc.

Domnul Nicușor Daniel Dan:

Nu, Regulamentul vorbește de acord, nu de vot, că dacă este vorba de vot, evident că majoritatea poate să-și aleagă toate comisiile.

Domnul Florin Iordache:

Și acord, dacă dumneavoastră nu sunteți de acord stăm 90% din Parlament că nu vreți dumneavoastră?

Parlamentul merge, numai puțin sunteți președinte, vicepreședinte, dar bun, înțeleg că la dumneavoastră trebuie doi.

Dacă am avut un acord cu toate grupurile parlamentare credeți că 90% din Parlament nu ajunge? Dacă 90% am avut un acord și cum dumneavoastră v-ați ridicat de la masă ce trebuia să facem să stăm acum să așteptăm?

Aveți un număr de membri, 30 aveți dumneavoastră din câte țin eu minte. Da, aveți un număr suficient de președinți, adică doi, patru vicepreședinți, secretari și așa mai departe, bun. Mulțumesc mult.

Domnul Ilie Dan Barna:

Dacă îmi permiteți domnule președinte. Dan Barna sunt viceliderul Grupului USR.

Noi nu contestăm nici cele două comisii, avem două comisii suntem total de acord cu asta. Cifrele sunt exacte. Ceea ce solicităm noi, și asta credem că este obiectiv, este existența unor criterii de alegere a comisiilor. În oricare variantă și în aceea în care PSD ar alege pe primele unsprezece și PNL pe următoarele patru, noi ar fi trebuit să putem să alegem două din șase. Deci, dumneavoastră ne-ați oferit doar ultimele două rămase. Noi solicităm doar un criteriu obiectiv, de alocare pentru a crea forță din Parlament. Nu contestăm că sunt bune sau rele, adică discutăm pe criterii obiective. Chiar mergând pe pondere și acceptând algoritmul acesta cel mai nefavorabil, că primul plasat își alege primele comisii, toate unsprezece, în regulă, PNL, al doilea următoarele patru, ar trebui să tot mai fie două din șase și nu două din două cum ne-ați oferit.

Dar criteriul obiectiv nu contestăm noi. Numărul este de două, nu contestăm asta. Este totul foarte clar și tehnic.

Domnul Nicolae-Liviu Dragnea:

Bun. Dacă mai dorește cineva să intervină pe acest subiect, o să vă fac o propunere: eu recunosc că nu știu până acum, sau nu știu care a fost regula folosită până acum în ceea ce privește repartizarea comisiilor. O să aflu.

Astăzi a fost o zi destul de încărcată, și ieri și astăzi, două zile destul de încărcate, eu vă propun să reluăm această discuție înainte sau chiar la începutul sesiunii parlamentare din februarie, că discutăm de câteva zile în care vor fi efectiv astea.

Vom avea o discuție, o să încercăm să facem un set de criterii, o regulă - ori este regula majorității, ori este o regulă bazată pe criterii. Nu știu, o să decidem împreună.

Al doilea lucru pe care vi-l cer, este obligatoriu, la aceste ședințe de Birou permanent vă rog să participe doar membrii Biroului permanent și, bineînțeles, liderii de grup pentru că nu vreau să creăm un precedent, fiecare dintre noi să ne mai aducem câte un coleg. Vreau, totuși, să fim riguroși aici, nu știu exact cine, pentru că este prima întâlnire. Dar vreau doar cei care suntem membri în Biroul permanent să participăm la aceste ședințe și, bineînțeles, stafful tehnic, așa cum este necesar.

Iar în ceea ce privește această repartizare, din punctul meu de vedere, eu nu am niciun fel de problemă să purtăm o discuție serioasă și foarte sănătoasă.

Aceasta vreau să vă spun și aveți garanția că la începutul sesiunii următoare vom avea această discuție în așa fel încât să putem armoniza toate dorințele grupurilor parlamentare, bineînțeles, și în funcție de obiective, oameni, competențe .

Domnul Nicușor Daniel Dan:

Dacă avem această garanție, rămânem pe formula stabilită și vom relua discuția pe criterii la sfârșit de ianuarie.

Domnul Nicolae-Liviu Dragnea:

Aveți această garanție pentru că oricum această repartizare astăzi nu o mai schimbă nimeni. Am mai avut discuții cu alt grup parlamentar, nu o mai schimbă nimeni pe aceasta, vă spun sigur, aceasta am aflat. Dar, ca să avem, totuși, o abordare realistă, numai atunci putem purta această discuție. Din partea mea - și reprezint, totuși, un oarecare grup politic - aveți această garanție. Gata nu?

Vă rog.

Domnul Cristian Ghinea:

După cum vedeți, în ciuda a ceea ce a spus domnul Iordache, noi nu am semnat acest acord și propunerea mea ar fi să semnăm acest acord, doar cu amendamentul scris acolo că vom relua în februarie această discuție. Adică această garanție o vrem în scris în cadrul acestui acord.

Domnul Nicolae-Liviu Dragnea:

Eu am înțeles că sunt semnate.

Domnul Cristian Ghinea:

Repartizarea pentru Biroul permanent, nu pentru comisii.

Domnul Nicușor Daniel Dan:

Sunt trei foi, din care noi am semnat doar una.

Domnul Nicolae-Liviu Dragnea:

Decideți să semnați, ca să închidem subiectul acesta și să-l reluăm într-o discuție așezată, nu la ora aceasta, după o zi grea? Nu se poate termina într-o jumătate de oră, o oră, aceasta este o negociere complicată.

Domnul Nicușor Daniel Dan:

O să semnăm cu această mențiune.

Domnul Nicolae-Liviu Dragnea:

Ultima rugăminte la colegii mei de partid. Vreau să vă rog să aveți în acest Birou permanent o atitudine corectă și să nu stimulați cearta. Nu știu cum ați fost obișnuiți, dar vreau să vă dezobișnuiți și să vorbiți cât mai concis.

Domnul Florin Iordache:

Tot la "Diverse".

Am solicitat printr-o adresă Agenției Naționale de Integritate să ne precizeze care este data limită când o serie de colegi ai noștri care sunt în acest moment în dublă funcție - deputați aleși și aleși locali - mă refer consilieri județeni, vicepreședinți la consiliile județene, primari, viceprimari, care este data limită la care trebuie să-și dea demisia pentru a nu fi în incompatibilitate.

Din punct de vedere al Parlamentului înțeleg că discutăm cele 15 zile de la data jurământului, adică de astăzi. Din punctul de vedere al Legii administrației, discutăm de la data alegerilor, care a fost 11 decembrie. Deci, sunt două date diferite și de aceea am solicitat Agenției Naționale de Integritate un punct de vedere, să nu ne trezim că printr-o ambiguitate în răspuns.

De aceea solicit intervenție din nou la Agenția Națională de Integritate pentru a avea un răspuns, să-i informăm mâine pe colegii noștri să poată ști și să procedeze în consecință.

Mulțumesc, domnule președinte.

Domnul Nicolae-Liviu Dragnea:

Eu vă sugerez să le spuneți tuturor parlamentarilor care sunt aleși locali să se încadreze în prevederile din legea care stabilește termenul cel mai scurt. Știu un caz, doamna Cătăniciu am înțeles, care a primit un răspuns de la AEP că poate candida și ieri sau astăzi am înțeles că a venit o solicitare de la ANI.

Deci, nu mergeți pe aceste adrese de la instituții, pe care după aceea nu le mai recunosc.

Eu văd aici două lucruri: USR nu a semnat, nu a semnat nici ALDE. Dacă ALDE se hotărăște să semneze, ar fi o veste bună. Dacă nu, poate reluăm mâine această discuție despre comisii, inventăm în noaptea aceasta niște criterii și cum iese așa iese. La noi va ieși sigur bine, pentru că luăm mai multe.

Domnul Constantin Avram:

Noi discutăm mâine această problemă.

Domnul Nicolae-Liviu Dragnea:

Știu că avem colegi foarte buni specialiști care își doresc toți niște funcții dar, totuși, să le semnăm. Nu vreau să începem cu stângul. Râde lumea de noi, pentru niște "funcțioare".

Stimați colegi, încă o dată succes, ce am spus în intervenția mea după ce am fost ales rămâne valabil toată această perioadă. Nu veți vedea de la mine promovarea vreunui conflict. Am deschidere totală și voi avea o abordare perfect echilibrată în această instituție.

Dacă vom dori cu toții să fim parteneri în a schimba imaginea Parlamentului, în a califica legislația, în a opri prin legi abuzurile generate de niște neclarități în legi, avem o șansă să facem din această instituție ceea ce din păcate nu a reușit nimeni în 27 de ani.

Vă felicit și vă doresc succes.

Domnul Cristian Ghinea:

Sunt complet de acord cu ceea ce ați spus și vă promitem că lucrăm constructiv. Dar nu am înțeles care este decizia. Ne vedem mâine dimineață să discutăm pe comisii, din nou?

Domnul Nicolae-Liviu Dragnea:

Nu, nu. Eu am rugat colegii de la ALDE, pentru că am mai avut discuții astăzi. Puneți-vă de acord în interiorul ALDE, v-am spus și astăzi. La sfârșitul lunii ianuarie vom avea o discuție așezată, chiar dacă va fi informală. Ne luăm câte ore avem nevoie pentru ca toată lumea să plece cât de cât mulțumită sau să nu plece nimeni foarte nemulțumit.

Dar haideți să depășim această zi. Este foarte posibil ca Președintele mâine să-și anunțe decizia privind desemnarea premierului. Avem de instalat Guvernul, avem de aprobat bugetul. De ce să ne împiedicăm în aceasta, totuși? Sunt chestiuni mici, chiar foarte mici.

Eu am înțeles că USR semnează.

Domnul Nicușor Daniel Dan:

Cu mențiune .

Domnul Nicolae-Liviu Dragnea:

Cu mențiune, corect. Toată lumea poate să semneze cu mențiunea aceasta.

De la ALDE se semnează?

Domnul Constantin Avram:

Mâine dimineață analizăm.

Domnul Nicolae-Liviu Dragnea:

OK. Aceasta este decizia.

Domnul Cristian Ghinea:

Promisiune în scris din partea dumneavoastră că reluăm în februarie comisiile?

Domnul Nicolae-Liviu Dragnea:

Eu nu dau promisiuni scrise în cazurile acestea. Este cuvântul meu și atât, pe care îl puteți folosi oricând public, că nu vă oprește nimeni, dacă eu nu respect un angajament.

Seară bună și mult succes!

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti joi, 18 iulie 2024, 2:05
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro