Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe nov. 2018 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Biroului permanent al Camerei Deputaților din 28 noiembrie 2018 ora 16:10

14. Memorandum intern: Depunere de coroane de flori cu prilejul Zilei Naționale a României (București și Alba Iulia)
aprobat consultă

Memorandum intern: Depunere de coroane de flori cu prilejul Zilei Naționale a României (București și Alba Iulia) Domnul Florin Iordache:

Avem un memo intern: depunerea de coroane de flori cu prilejul Zilei Naționale, la București și la Alba Iulia.

Avem o solicitare din partea Grupului parlamentar PNL de a depune coroane de flori cu ocazia Zilei Naționale, și avem solicitare din partea domnului deputat Laurențiu Leoreanu de a depune în municipiul Roman.

Deci, grupurile parlamentare ...

Imediat, vă dau și dumneavoastră.

Vă spun, regulamentar, grupurile parlamentare cât și deputații pot depune coroane, în nume propriu, acolo unde doresc, din suma forfetară.

Dacă alți colegi ...

Domnul Dan Vîlceanu:

E vorba de altceva, domnule președinte.

Am înțeles că cei de la Armată au trimis, mă rog, în fiecare județ, faptul că nu poți participa la depunerea de coroane decât dacă ești instituție a statului sau dacă ești dintre oficiali.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Nu mai au voie partidele să depună ( ...)

Domnul Dan Vîlceanu:

Nu numai partidele.

Domnul Florin Iordache:

Vă rog, vă rog, domnul coleg.

Domnul Dan Vîlceanu:

Nici un grup parlamentar nu mai poate depune, nu e vorba de unul sau de altul, ci a fost făcută această regulă, nu știu unde au decis-o, că nu mai poți participa la evenimentele astea.

Domnul Florin Iordache:

Așa este?

Domnul Ionuț Simionca:

Dacă-mi permiteți ...

Domnul Florin Iordache:

Domnul Simionca.

Domnul Ionuț Simionca:

La Bistrița am întrebat, pentru că doresc să depun o coroană din partea Camerei Deputaților - și, într-adevăr, Camera Deputaților și Senatul au dreptul să depună coroane - dar ei voiau o notificare cum că eu sunt reprezentantul Camerei Deputaților, ceea ce e o aberație!

Păi, nu, dar ... Deci, să mă întrebe generalul de la Brigada 81 dacă eu sunt sau nu sunt reprezentantul Camerei Deputaților, e o ...

Domnul Florin Iordache:

Deci, eu vă propun ...

Domnul Ionuț Simionca:

Cu toți, împreună ...

Domnul Florin Iordache:

Numai puțin!

Domnul coleg, eu vă propun așa: în toate locurile unde se vor depune, cu emblema Camerei Deputaților, toți parlamentarii sau toți deputații din județul respectiv care vor să participe, pentru că altfel discriminăm.

De ce am trimite la Alba Iulia numai PNL-ul și la Craiova PSD-ul?

Eu cred că, acolo unde se vor face coroane și au emblema Camerei Deputaților, parlamentarii, fără să-i nominalizăm noi în ședința de Birou permanent, parlamentarii din județul respectiv - spre exemplu, la Alba Iulia vor veni și parlamentari din alte județe - să poată participa ...

Domnul Ionuț Simionca:

Dar ideea e în felul următor: eu n-am zis că eu, deputat Ionuț Simionca ... vorbeam de toți deputații din județ și senatorii; doar ei vor o notificare din partea dumneavoastră că noi reprezentăm Camera Deputaților.

Păi, dar eu știu ...

Discuții în sală, fără microfon

Domnul Ionuț Simionca:

Domnule președinte, la noi, în Bistrița, era o cutumă cum toți cei prezenți la eveniment, oficialitățile, depun o singură coroană.

În ultimele șase luni, la toate evenimentele care au fost, n-au fost invitați decât reprezentanții PSD.

Domnul Florin Iordache:

Nu.

Domnul Ionuț Simionca:

Păi, așa a fost! Vă spun, că am fost prezent! Și ei nu și-au respectat cutuma. Eu am respectat-o. Și atunci eu am dreptul, ca și deputat, și noi, Camera Deputaților, avem dreptul să depunem o coroană! În lege scrie treaba asta!

Și aș vrea ca noi, Camera Deputaților, prin mine și ceilalți deputați din județ, să putem depune o coroană, că o plătesc eu; și să vină cine vrea, ori toți deputații sunt bineveniți. N-am spus că numai eu vreau să merg acolo. Dar vreau să avem dreptul acesta și vreau dumneavoastră să trimiteți ...

Domnul Florin Iordache:

Avem dreptul, deci ...

Domnul Ionuț Simionca:

Păi, știu, dar ei vor o notificare de la Camera Deputaților cum că eu i-aș reprezenta sau că eu reprezint Camera Deputaților, ce e o aberație!

Domnul Florin Iordache:

Părerea mea, domnul coleg - imediat îi dau domnului chestor Ciolacu - părerea mea este că, în județe sau la Alba Iulia, nu putem face o diferențiere între colegi care sunt deputați, indiferent de partid. Și atunci, cu stema Camerei Deputaților, dacă se depune o coroană la Alba, sau la Bistrița, sau la Buzău, toți parlamentarii care vor să participe se pot încolona și participă la depunerea de coroană.

Măcar la Ziua Națională nu mai facem diferența între partide, domnule!

Domnul Ionuț Simionca:

Domnule președinte, dacă îmi permiteți ...

La Bistrița, oficialitățile înseamnă Președintele de Consiliu județean, Secretarii de stat și Prefectul. Și parlamentarii Puterii.

Deci, la Bistrița, ori de cate ori s-a depus o coroană, vă spun sincer, că am fost prezent la toate activitățile!

Și doar din acest motiv am vrut ca noi, Camera Deputaților, eu și restul colegilor deputați, să putem să depunem. Și ne trebuie o notificare. Vă dați seama ce ipocrizie! Trebuie să le dăm o notificare cum că eu reprezint Camera Deputaților!

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Ionuț, tu nu reprezinți Camera Deputaților! Camera Deputaților e reprezentată de către Președinte. Președintele deleagă cine îl reprezintă. Am înnebunit?! Tu nu poți să reprezinți, dar este ...putem da o hârtie de la Biroul permanent în care, cu adevărat, domnule, când se depune o coroană, se depune de către toți deputații. Poate sunt și eu în ...

Domnul Ionuț Simionca:

Bun. Pot, putem să dăm hârtia aia și s-o trimitem la Prefectură la Bistrița astăzi?

Domnul Florin Iordache:

Domnul chestor Zisopol.

Domnul Dragoș Gabriel Zisopol:

Vă mulțumesc, stimate domnule președinte de ședință, vă mulțumesc pentru că în sfârșit reușesc și eu să-mi spun punctul de vedere.

Aceasta este o problemă pe care, din păcate, o discutăm în fiecare an, înainte de 1 Decembrie.

S-au explicat aceste lucruri de nenumărate ori.

În cazul în care reprezentăm o organizație sau un partid, vă dau un exemplu: personal, am făcut către ministerul de resort o cerere și am răspuns favorabil pentru a depune coroană în Parcul Carol, în București.

Eu sunt ploieștean; vă dau un exemplu: am discutat cu colegi de-ai noștri, vor cumpăra o coroană, fiecare punem bani, repet, așa cum spune și domnul vicepreședinte al nostru, cum ne-a explicat mai devreme, punem bani și, împreună, toți parlamentarii, în cazul nostru deputați și senatori de Prahova, vom fi acolo și vom depune în acea zi, în jurul orei unsprezece.

Deci, același lucru l-am făcut an de an, fără a avea nevoie de nicio hârtie.

Înțeleg, în cazul domniei voastre, este o problemă locală, pentru că legea vă permite să faceți acest lucru.

Nu cred că aveți nevoie de un document suplimentar pentru a face ceea ce vă permite legea.

Domnul Ionuț Simionca:

Asta ziceam și eu, trebuie să vină hârtia asta și, printre cei care reprezintă Camera Deputaților, nu eu singur, să fiu inclus și eu pe lista aia, dacă trebuie să trimiteți o listă!

Mie mi se pare aberant ca noi, de la Camera Deputaților, să trebuiască să trimitem o notificare celor care organizează evenimentul!

Domnul Florin Iordache:

Nu, problema e la Bistrița, nu în restul țării.

Domnul Dan Vîlceanu:

Peste tot e la fel. Dar acuma ...

Domnul Florin Iordache:

Păi da, dar, domnule coleg, acum, cinstit, putem vorbi chiar fără microfon, nu putem separa colegii ...

Domnul Dan Vîlceanu:

Nu, numai puțin, numai puțin, vreau să vedeți ce vreau să spun.

Domnul Florin Iordache:

Vă rog.

Dar la Târgu Jiu nu depuneți toți, domnule?

Domnul Dan Vîlceanu:

Sunt două situații. Nu, stați puțin, sunt două situații.

Domnul Florin Iordache:

Vă rog.

Domnul Dan Vîlceanu:

Una, cum e un județ de-ăsta mic, cum e Gorjul, unde ne putem încolona trei-patru care or fi din Gorj în momentul ăla și duc o coroană, și altceva, și altceva, de exemplu, Alba Iulia, unde o să fie șaizeci de deputați. Păi, ce facem? Ne luăm șaizeci după coroana aia?

Eu cred că acolo unde sunt evenimente din astea mari și sunt foarte mulți parlamentari, eu cred că ar trebui să nominalizați cine din partea Camerei Deputaților participă la evenimentul ăsta. Pentru că altfel te trezești cu cârdul după tine și e penibil. Zău!

Domnul Florin Iordache:

Cine e nominalizat altul acela?

Domnul Ionuț Simionca:

Domnule președinte, eu vă cer doar să mă ajutați și să mă ajutați cu această hârtie înspre cei care organizează activitățile de 1 Decembrie și s-o trimiteți spunând faptul că și eu fac parte din acea delegație care reprezintă Camera Deputaților.

Domnul Florin Iordache:

Deci, domnule coleg, ieșim din ședință, eu vă împrietenesc cu Suciu și, împreună, depuneți o coroană, domnule! Deci, nu vă putem ... Acolo, la Bistrița, acuma, cinstit, nu vă putem ... pe dumneavoastră, pe Suciu, pe Denes, pe parlamentarii ...

Păi, nu, nu, nu! Înțeleg că la Bistrița e o problemă.

Deci, nu putem nominaliza pe unii, și pe unii, nu!

Domnul Ionuț Simionca:

Domnule președinte, nominalizați-i pe toți! Dar trimiteți hârtia aia și, în nominalizările dumneavoastră, să fiu inclus și eu!

Domnul Florin Iordache:

Păi, toți, domnule, nu vă separă nimeni!

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Ionuț, nu putem noi!

Președintele Camerei trebuie!

Nu noi, BP-ul, oameni buni!

Camera este reprezentată de către Președintele său!

Lăsați-l, a înțeles ...

Domnul Ionuț Simionca:

Și noi nu, noi nu contăm, nu? Ca și deputați sau aleși ai cetățenilor?!

Domnul Florin Iordache:

Deci, domnul Simionca ...

Nu, numai puțin, domnul Simionca!

Noi nici pe Suciu, colegul dumneavoastră, nici pe Denes, nici nu știu restul de parlamentari de Bistrița, nu i-am nominalizat. Deci, nu-i separăm!

Se face o coroană, toți cei care vor să ...

Păi, o singură coroană a Camerei Deputaților, una singură, domnule!

Domnul Ionuț Simionca:

Fac autoritățile locale o coroană, ce înseamnă Consiliul județean, Prefectura și ceilalți. Și a noastră, de la Cameră, nu vor s-o primească!

Domnul Florin Iordache:

Cum să nu vrea, domnule?!

Domnul Ionuț Simionca:

Păi, nu vor, domnule președinte!

Îmi spune că trebuie notificare. Păi, dacă ...

Domnul Florin Iordache:

Da. Bun.

Domnul Iulian Bulai:

Domnule președinte, dincolo de faptul că situația este hilară, să știți că întăresc și eu spusele colegului de la PMP: la Roman, la fel. N-am putut să depunem coroană anul trecut și ne-am aliniat în spatele deputatului PNL, care avea această permisiune din partea Biroului permanent de a depune coroană.

Este un absurd al situației. Nu se întâmplă doar la Bistrița, se întâmplă și în alte județe.

Depinde de cât de strict interpretează unii sau alții legea.

Domnul Florin Iordache:

Întreb Secretariatul General: domnule Tobă, Parlamentul, cel puțin Camera Deputaților, a nominalizat numai pe unii sau pe unii da și pe unii nu?

Domnul Georgica Tobă:

Niciodată.

Domnul Florin Iordache:

Păi, spune la microfon, că se pare că pe unii i-am avantajat ca să depună, și pe unii îi separăm!

Domnul Iulian Bulai:

Nu ne spuneți nouă, spuneți-i domnului Leoreanu, care a făcut solicitarea și spuneți-i că nu are rost, că toți au dreptul să pună, indiferent dacă au permisiune sau nu de la Biroul permanent. Pentru ca să i se răspundă deputatului care a făcut solicitarea că nu este necesar așa ceva și să termine cu practica asta care îi împiedică pe ceilalți deputați care nu au solicitare.

Domnul Florin Iordache:

Da, domnul Varujan, te rog.

Domnul Varujan Pambuccian:

Domnule președinte, eu am obosit, dar cred că am obosit folositor.

Hai să facem în felul următor: puteți trimite o notificare către fiecare județ, prin care să spuneți că, în numele Camerei Deputaților, este depusă o coroană și că toți membrii Camerei Deputaților din județul respectiv pot participa la această depunere a acelei coroane. Și cu asta încheiem discuția!

Fiind toți, bănuiesc că nu mai avem de ce să mai continuăm discuția respectivă.

Și, dacă facem lucrul ăsta explicit, toată lumea va fi fericită și iată încă un subiect rezolvat pe ziua de azi!

Domnul Florin Iordache:

Da. Domnul Ciolacu.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

De aceste organizări nu putem noi, Parlamentul, Biroul permanent, să hotărâm asupra unei legi care există deja, iar de organizare răspunde Prefectura și Armata. Dânșii, în fiecare județ, fac reguli.

Nu facem noi reguli cu coroane și cu coronițe!

Domnul Varujan Pambuccian:

Nu, nu, nu! Nu este vorba de ... stați puțin! Marcel, scuză-mă puțin!

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Mă lăsați să ... Deci, nu noi putem face, nu avem ce face cu această hârtie! Total ne depășim atribuțiile.

Domnul Iordache îl înștiințează pe Președintele Camerei și o să ne spună soluția cea mai bună.

Domnul Varujan Pambuccian:

Nu, n-ați înțeles ce am vrut să propun!

Eu am propus următorul lucru, nu creăm o obligație cu hârtia asta, ci doar notificăm că acest grup de oameni ai muncii merge cu coroana respectivă, că bănuiesc că nimeni nu-ți interzice să depui o coroană, în orice calitate.

Pentru ca să încheiem discuția asta interminabilă!

Domnul Dan Vîlceanu:

Hai să luăm solicitarea asta așa cum e!

Uitați, zice așa: Solicitare din partea Grupului parlamentar PNL - putem să punem și PSD, și PMP și așa mai departe ...

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

(vorbește fără microfon)

Domnul Dan Vîlceanu:

Numai puțin! Nu, nu, nu, nu că nu-i dăm hârtia Armatei!

Zice: Solicitare din partea Grupului parlamentar PNL, așa, de a depune o coroană cu flori, cu ocazia Zilei ...

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

(vorbește fără microfon)

Domnul Dan Vîlceanu:

Dar dați-mi voie și mie numai puțin!

După aceea, judecăm dacă e bine sau nu.

Deci, sună așa: Solicitare din partea grupurilor parlamentare de a depune coroane de flori cu ocazia ceremoniilor prilejuite.

Da, domnule, se aprobă. Să depună!

Numai puțin! Deci, reiau. Deci, practic, solicitarea asta din partea grupurilor parlamentare, să fie aprobată de BP. Atât.

Domnul Florin Iordache:

E o solicitare.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Domnule, hai să dăm o hotărâre că parlamentarii au voie în județul lor să meargă la toate botezurile și nunțile! Fără să fie invitați!

Măi, oameni buni, Armata face invitația și cu Prefectura!

Domnul Ionuț Simionca:

Eu, sincer, am stat la această întâlnire doar pentru punctul paisprezece.

Pierd avionul doar ca să rezolv problema asta.

Pentru mine e important, domnul Iordache și stimați colegi, să nu fiu jignit sau umilit de către ceilalți politicieni din județ!

Bun! Domnul Ciolacu, vă rog frumos să mă înțelegeți!

Eu am fost la toate manifestările prezent și Prefectul a spus clar: domnule, autoritățile locale, Președintele de Consiliu județean și Primarul vă rog să veniți să depuneți coroana de flori. Atât. Și eram acolo!

Păi, ce fac? Mă cert cu el, mă bag așa în seamă?

Și am un drept legal!

Legea spune clar că noi, parlamentarii, reprezentanții Camerei Deputaților și ai Senatului, putem să depunem coroane de flori!

Eu cât vreau să am acest drept. Ei îmi cer o notificare de la Camera Deputaților cum că o reprezint.

Eu nu sunt singurul reprezentant. Dar sunt un membru al Camerei Deputaților și vă rog frumos să trimiteți, să rămână pe stenogramă, către toate prefecturile din țară, că deputații și senatorii au dreptul să participe și, dacă vor, toți, la comun, pot să depună o coroană. Și o plătesc eu, din banii mei.

Domnul Florin Iordache:

Dacă e în lege, domnule Simionca!

Noi v-auzim. Calm! Vă auzim. Dar asta nu înseamnă că, dacă ne solicitați, o să fim și de acord.

Dacă e trecut în lege, cum ...? Păi, asta spunem, e trecut în lege.

Domnul Drăghici, apoi domnul Zisopol.

Domnul Mircea-Gheorghe Drăghici:

Deci, eu cred că este foarte bine să vedem un exemplu de bună practică.

Eu vă dau exemplu Prefectului de la Argeș, care a anunțat de acum două săptămâni că, dacă există doritori parlamentari din Argeș să depună coroane la Pitești, fac o cerere, fiecare parlamentar și, în numele Parlamentului, nu al Camerei sau al Senatului, se depune o coroană de toți parlamentarii care au depus cerere.

Dacă sunt sute de parlamentari, cum am auzit aici, deși nu-mi închipui că ar putea fi vorba de așa ceva, atunci liderul grupului din județ participă la depunerea de coroane.

Domnul Florin Iordache:

Hai, gata, am încheiat!

Hai, te rog!

Domnul Dragoș Gabriel Zisopol:

Vă mulțumesc, stimate domnule președinte de ședință.

N-am să mai repet ceea ce am spus, dar, pentru a vedea dacă într-adevăr lucrurile stau așa, stimate domnule deputat, stimate coleg, eu vă propun să faceți o hârtie, în scris, către Prefectură. Și veți vedea că veți obține un răspuns pozitiv. Pentru că altfel încalcă legea.

Aceasta este ... Eu v-am spus mai devreme ce am făcut și noi. Am document și de la Armată, în cazul în care se ocupă Armata, ceea ce se întâmplă, repet încă o dată ceea ce am spus, în Parcul Carol, în București; și al doilea document de la Prefectură.

Ceea ce spunea colegul nostru, domnul deputat care este și secretar, domnul Drăghici, este un lucru adevărat, dar dumneavoastră găsiți și pe site-urile prefecturilor aceste programe. Depinde de la județ la județ. Vedeți? Noi așa procedăm. Am intrat pe site, am văzut, am făcut cererea și participăm. Ca să se organizeze oamenii!

Vă mulțumesc.

Domnul Florin Iordache:

Da. În lege, vă dau documentul - vă rog, dați-i documentul domnului deputat - în lege spune foarte clar: "în cadrul ceremoniilor oficiale, poate fi depusă, din partea următoarelor entități: Președinte, Parlament, Guvern, Primar, Președinte de Consiliu județean, Corp diplomatic."

După încheierea ceremoniei oficiale, pot fi depuse coroane și din partea entităților.

Luați, luați ...

Vă rog.

Mulțumesc.

Am depășit momentul.

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti marți, 18 iunie 2024, 18:38
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro