Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe feb. 2014 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Biroului permanent al Camerei Deputaților din 4 februarie 2014 ora 12:45

3. Notă cu privire la inițiativele legislative înregistrate la Biroul permanent al Camerei Deputaților
aprobată consultă

Notă cu privire la inițiativele legislative înregistrate la Biroul permanent al Camerei Deputaților Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Avem o cerere pentru procedură de urgență din partea inițiatorilor. Comitetul liderilor trebuie să decidă, nu mă bag în chestiunea aceasta.

Comitetul liderilor, facem procedură de urgență?

Domnul Mihai Alexandru Voicu:

Mâine vom da punctul de vedere.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Am înțeles că vine mâine punctul de vedere. Și Consiliul Legislativ lucrează până săptămâna viitoare ca să dea punctul de vedere.

Deci, la cererea Biroului permanent, cu aprobarea Comitetului liderilor...

Domnul Tinel Gheorghe:

Pe unele le facem în procedură de urgență și pe altele le lăsăm. Au fost perioade, săptămâni când n-am desfășurat activitate parlamentară, ne făceam că ne facem treaba...

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Nu am avut așa ceva.

Domnul Tinel Gheorghe:

De exemplu, eu n-aș băga acest proiect de lege în regim de urgență.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Dacă Comitetul liderilor, în majoritate, a acceptat lucrul acesta, eu ce se fac? Oricum, nu știu dacă am acceptat în ultimii 8 ani trei proiecte, la cererea Comitetului liderilor. Deci, n-am acceptat. Chiar avem o cutumă în care dacă cere un lider și ceilalți lideri nu acceptă, nu aprobăm. O dată, trei proiecte, nu am cum să comentez...

Comitetul liderilor înaintează, Biroul permanent a aprobat!

Domnul vicepreședinte Oltean.

Domnul Ioan Oltean:

Domnule președinte, sigur, cutuma a fost că propunerile legislative nu au beneficiat niciodată, nu știu dacă au fost una sau două în ultimii 10 ani. Trei!

Nu văd nicio logică, absolut nicio logică care să justifice procedura de urgență aici. Și îi rog pe lideri să ne explice în ce constă urgența. Care sunt elementele care vin astăzi să justifice ca această propunere legislativă trebuie să o dezbatem în procedură de urgență?

Domnul Neacșu.

Domnul Marian Neacșu:

Voiam să îi spun domnului vicepreședinte Oltean - și probabil că în această calitate de a dialoga cu domnia sa s-a născut și confuzia în ce privește motivul pentru care solicităm procedură de urgență. Să precizez care este motivul pentru care solicităm procedură de urgență, eu fiind și unul dintre inițiatorii acestui act normativ.

Noi, parlamentarii, și în mod deosebit Grupul parlamentar al deputaților PSD am socotit că modul în care Serviciul de Telecomunicații Speciale a gestionat partea de atribuții care i se cuveneau în situația tragică a accidentului aviatic petrecut în Munții Apuseni, activitatea defectuoasă pe care a desfășurat-o în structura existentă la momentul acesta justifică, în opinia mea, o schimbare. Schimbarea este cea pe care v-o propunem.

Acum, de unde vine elementul de urgență. Evident că nimeni nu-și dorește lucrul acesta dar, dacă Doamne ferește, mâine seară cade un alt avion, ce facem? Lăsăm să gestioneze tot STS-ul în formula aceasta? Acesta este argumentul pe care îl avem pentru care solicităm procedură de urgență.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnul Pambuccian.

Domnul Varujan Pambuccian:

Domnule președinte,

Știu că ce o să spun acum nu o să placă nimănui, nici unei tabere, nici celeilalte.

După părerea mea - și am spus lucrul acesta de foarte multe ori până acum - STS-ul trebuie să fie sub control parlamentar, așa cum este și SRI și SIE. Și am aici foarte multe argumente în sprijinul chestiunii acesteia. În primul rând, STS se ocupă de comunicațiile la nivelul administrației publice, al instituțiilor publice, greșesc, mai mult decât administrației, la nivelul instituțiilor publice. Deci, instituție publică este și Parlamentul și Guvernul și Președinția și nu știu ce autoritate pentru "scărmănat" nu știu ce chestie...

În mod normal, lucrul acesta automat te duce către controlul parlamentar pentru că Parlamentul, prin felul în care este el constituit și organizat, este cel care poate să gestioneze asemenea instituții.

Deci, după părerea mea, dincolo de disputele de moment care există și în care noi nu ne băgăm, cum nu ne-am băgat niciodată, dacă tot facem pasul acesta acum, haideți să-l facem rațional și să aducem STS-ul acolo unde trebuie să fie el adus, adică sub control parlamentar.

Am mai avut un caz al unei instituții asemănătoare, mă refer la ANCOM. A venit și el sub control parlamentar. Este din aceeași categorie, parțial, ținând cont de lucrurile de care se ocupă STS-ul, avem cazul celor două servicii, SRI și SIE, care acoperă partea cealaltă a atribuțiilor pe care le are STS-ul. Toate aceste instituții sunt sub control parlamentar. Oare de ce?

Deci, dacă facem pasul acesta, haideți să-l aducem acolo unde îi este locul.

Vă mulțumesc.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnul vicepreședinte Oltean.

Domnul Ioan Oltean:

Domnule președinte și stimați colegi, eu nu intru pe fond pentru a justifica sau a infirma necesitatea și modalitatea prin care se încearcă să se treacă o anumită instituție sub autoritatea Ministerului Administrației, dar discutăm pe fond: nu există elemente care să justifice urgența.

Eu rămân foarte surprins - la forța parlamentară pe care o aveți dumneavoastră, o puteți trece oricum, fără să fie nevoie de procedura de urgență. Dar categoric, domnule președinte, creăm precedente totalmente nejustificate pentru că nu există nici un element în acest sens. Iar ceea ce domnul lider Marian Neacșu a spus nu vine să justifice sub nici o formă urgența în ceea ce privește procedura solicitată.

De aceea, domnule președinte, eu vă propun să nu acceptați.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Am acceptat cu majoritate în Biroul permanent.

Domnul Ioan Oltean:

Domnule președinte...

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnule vicepreședinte, ori eu nu am fost atent, ori luăm stenograma.

Domnul Ioan Oltean:

Eu nu am auzit să supuneți la vot.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Vreți să facem vot cu mâna ridicată?

Atunci, supun la vot cererea Comitetului liderilor de a aproba procedura de urgență.

Cine este pentru, Biroul permanent? Zece voturi pentru.

Abțineri? Nu sunt.

Voturi împotrivă? Două.

Vă mulțumesc foarte mult.

A fost aprobată.

Trecem la următoarea chestiune.

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti joi, 20 iunie 2024, 18:48
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro