Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2016-2020 (dep.)
Legături:
mirela.furtuna@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Mirela Furtună > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Mirela Furtună (Grupul parlamentar al PSD)
Dictatura majorității și bugetul cinismului

A fost adoptat bugetul pe anul 2021, un buget al austerității, un buget făcut în disprețul oamenilor și a Parlamentului.

Știam că adoptarea unor amendamente la bugetul de stat este improbabilă și de aceea nu am făcut sute de amendamente, m-am axat pe trei amendamente pentru Tulcea, foarte bine motivate și care vizau două probleme importante, respectiv dezvoltarea cu fonduri europene a unor proiecte în domeniul sănătății și asigurarea sumelor necesare pentru plata drepturilor persoanelor cu dizabilități și a însoțitorilor lor.
Referitor la primul amendament am subliniat faptul că suplimentarea sumelor este necesară pentru că județul Tulcea - Consiliul Județean Tulcea are în implementare 21 de investiții finanțate din fonduri externe nerambursabile, iar instituțiile subordonate și regiile autonome de sub autoritatea Consiliului Județean Tulcea, alte 13 proiecte, pentru care există contracte de finanțare semnate. Din lista proiectelor ce sunt deja în implementare, 6 dintre acestea vizează domeniul sănătății în sumă totală de cca. 53.412 mii euro. Nevoia de investiții în sistemului sanitar este mai mult decât certă, cu atât mai mult în condițiile evoluției situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2. Astfel, pentru două proiecte din domeniul sănătății, am solicitat alocarea sumei de 18.935,05 mii lei din sume din fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, distinct față de sumele ce vor fi alocate prin Legea bugetului de stat pe anul curent, pentru: eficientizarea energetică a clădirii – Spital TBC Tulcea și eficientizarea energetică a clădirii – Spital Boli Contagioase Tulcea.
Pentru asigurarea sumelor necesare plății indemnizațiilor persoanelor cu dizabilități și a însoțitorilor acestora am făcut două amendamente distincte. Am explicat că suplimentarea fondurilor din anexa nr. 4 din proiectul de lege, pentru Județul Tulcea, cu suma de 18.972 mii lei este necesară acoperirii costurilor pentru finanțarea centrelor publice pentru persoanele adulte cu handicap aflate în structura DGASPC Tulcea. Necesarul de sume pentru anul 2020, conform standardelor de cost aprobate prin H.G. nr. 426/ 2020 pentru centrele publice pentru persoanele adulte cu handicap aflate în structura DGASPC Tulcea este de 44.400 mii lei, iar 90% din aceste costuri reprezintă 39.960 mii lei, comparativ cu suma de 20.988 mii lei alocată județului Tulcea cu această destinație conform anexei nr. 4 din proiectul de lege. Din analiza necesarului conform standardelor de cost aprobate, rezultă că pentru finanțarea centrelor publice pentru persoanele adulte cu handicap finanțarea este asigurată aproximativ 45%, adică pentru cca. 6 luni.
Situația este similară și în cazul asigurării sumelor necesare plății indemnizațiilor însoțitorilor persoanelor cu dizabilități. Astfel, am solicitat suplimentarea sumelor din anexa nr. 5 din proiectul de lege, pentru județul Tulcea, cu 14.750 mii lei bani necesari comunelor, orașelor, municipiului din județ pentru acoperirea sumelor pentru drepturile asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav sau a indemnizațiilor lunare. Din analiza necesarului numărului de beneficiari transmis de U.A.T.-uri, rezultă că, pentru drepturile asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav sau a indemnizațiilor lunare, finanțarea este asigurată aproximativ 70%, adică pentru cca. 9 luni.
Deși am arătat necesitatea adoptării acestor amendamente în interesul persoanelor cu dizabilități, parlamentarii din coaliția de guvernare le-au respins pe toate. Nu le-a păsat că peste 6 luni sau respectiv 9 luni acești oameni vor rămâne fără indemnizații. Modul în care au votat parlamentarii puterii nu poate fi definit decât drept cinism.
Am constatat cu îngrijorare că noua majoritate a instaurat o adevărată dictatură a majorității, un regim în care Parlamentul a devenit o simplă anexă a Guvernului, lipsit de atribuțiile sale constituționale.
Bugetul a fost adoptat, pentru prima dată în istoria postdecembristă, fără niciun amendament. Un deputat USR a sintetizat foarte bine ridicolul situației: ” Legea bugetului de stat e probabil cea mai importantă lege pe care o votăm în decursul unui an de zile (…) Problema este că un buget care trece fără absolut niciun amendament adoptat este, în esență, un Parlament care iși abandonează datoria de a controla Executivul (…)”.
Ne vom lupta pentru protejarea drepturilor cetățenilor români și pentru păstrarea democrației parlamentare în România!
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti vineri, 21 iunie 2024, 10:50
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro