Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2016-2020 (dep.)
Legături:
mirela.furtuna@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Mirela Furtună > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Mirela Furtună (Grupul parlamentar al PSD)
Alocația pentru hrana pacienților – 10 lei pe zi

Vedem de multe ori în presă poze cu mâncarea oferită în spitale pacienților și ne îngrozim.

Mâncare, dacă i se poate spune așa, care face mai mult rău decât bine oamenilor în suferință. Pacienții trebuie să primească, în mod normal, un meniu echilibrat și sănătos, creat în conformitate cu necesitățile nutriționale și care să țină cont de boala de care suferă. Puțini știu însă că alocația medie pentru mâncarea unui pacient pe o zi întreagă este de 10 lei.
10 lei pentru un meniu complet, 3 mese, ce ai putea cumpăra cu acești bani? Evident că vedem poze cu mezeluri, margarină, cremvurști și pâine albă. Eu mă declar șocată că se poate cumpăra și atât cu 10 lei pe zi, mi se pare inacceptabil.
În fapt, această alocație pentru hrană de 10 lei reprezintă un atentat la sănătatea pacienților, în loc să-i ajute să se recupereze, le creează în timp alte probleme de sănătate. Când în loc de mâncare le servești pacienților tabelul lui Mendeleev, putem considera că în spitalele românești avem un criminal silențios, așa-zisa mâncare.
Nu vreau să mă leg astăzi de un guvern sau de un ministru, pentru că toate guvernele au eșuat, însă este de datoria Executivului actual să schimbe această situație.
În acest sens, am adresat o întrebare fostului ministru Vlad Voiculescu referitoare la posibilitatea creșterii acestei alocații de la 10 lei la 20 de lei, impactul bugetar al unei asemenea măsuri și orizontul de timp în care ar putea fi implementată. Sper ca viitorul ministru, oricine va fi el, să aibă drept prioritate rezolvarea acestei probleme spinoase.
Știu că nici 20 de lei pe zi nu este o sumă suficientă, dar ar fi măcar un început. Știu că trebuie să ne încadrăm într-un deficit bugetar, dar nu cred ca impactul este așa de mare și nici nu cred că trebuie să ne încadrăm în acel deficit cu orice cost.
În final, sănătatea pacienților trebuie să fie prioritară, nu doar cifre macroeconomice care ascund multă durere și suferință.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti vineri, 21 iunie 2024, 10:06
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro