Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2016-2020 (dep.)
Legături:
mirela.furtuna@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Mirela Furtună > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Mirela Furtună (Grupul parlamentar al PSD)
Angajamentul pentru o Europă socială

Am susținut în această săptămână o declarație politică referitoare la strategia europeană pentru o Europă socială, singura șansă pentru salvarea proiectului european. În acest sens, a avut loc în perioada 7-8 mai, la Porto, reuniunea informală a șefilor de stat și de guvern, care s-a finalizat cu adoptarea Declarației de la Porto cu privire la chestiuni sociale.

În România, din păcate, concluziile acestei reuniuni au trecut aproape neobservate, având în vedere importanța lor pentru milioane de cetățeni.
Ne referim la un document care a abordat în special chestiuni sociale și care nu a ținut cont de orientarea politică a grupurilor parlamentare.
Recrudescența orientărilor politice extremiste sau populiste au cauze sociale mult mai profunde, întrucât segmente întregi ale populației se consideră nereprezentate la nivel politic, ceea ce duce la subminarea Uniunii Europene.
Liderii politici trebuie să ia în considerare adoptarea unor măsuri sociale, care să facă sustenabil viitorul european pe care ni-l dorim cu toții.
Aș vrea să evidențiez câteva politici sociale care sunt menționate în Declarația de la Porto. Astfel, încă din primul paragraf se pune accentul pe necesitatea unei Europe sociale: “Mai mult ca niciodată, Europa trebuie să fie continentul coeziunii sociale și al prosperității. Ne reafirmăm angajamentul de a acționa în direcția unei Europe sociale.”
Incluziunea, egalitatea de șanse ori solidaritatea sunt elemente care ajută, nu impietează o economie sustenabilă și competitivă: “Pilonul european al drepturilor sociale este un element fundamental al redresării. (…)Dimensiunea socială, dialogul social și implicarea activă a partenerilor sociali au constituit întotdeauna componente centrale ale unei economii sociale de piață cu grad ridicat de competitivitate. Angajamentul nostru privind unitatea și solidaritatea implică, de asemenea, asigurarea egalității de șanse pentru toți și a faptului că nimeni nu este lăsat în urmă.”
Un alt punct extrem de important subliniat în Declarația de la Porto îl reprezintă reducerea inechităților sociale și protejarea categoriilor vulnerabile: “Ne angajăm să reducem inegalitățile, să susținem salarii echitabile, să luptăm împotriva excluziunii sociale și a sărăciei, asumându-ne obiectivul de a combate sărăcia în rândul copiilor și de a contracara riscurile de excluziune pentru grupurile sociale deosebit de vulnerabile, cum ar fi șomerii de lungă durată, persoanele în vârstă, persoanele cu dizabilități și persoanele fără adăpost.”
Combaterea discriminării, asigurarea unui nivel decent al pensiilor, echitatea și egalitatea sunt principii de bază ale Uniunii Europene: ”Vom intensifica eforturile de combatere a discriminării și vom depune eforturi active pentru a elimina disparitatea de gen în ceea ce privește ocuparea forței de muncă, remunerarea și pensiile, precum și pentru a promova egalitatea și echitatea pentru fiecare individ din societatea noastră, în conformitate cu principiile fundamentale ale Uniunii Europene și cu principiul 2 al Pilonului european al drepturilor sociale.”
Nu în ultimul rând, se arată necesitatea includerii unui set alternativ de indicatori prin care să fie analizat nivelul de trai al cetățenilor, pe lângă Produsul Intern Brut: “Salutăm, ca pe un nou succes al dialogului social european, faptul că partenerii sociali europeni au înaintat o propunere comună cu privire la un set alternativ de indicatori pentru măsurarea progresului economic, social și de mediu, care să vină în completarea PIB-ului ca măsură a bunăstării în vederea unei creșteri durabile și favorabile incluziunii.”
Această Declarație arată că viitorul Europei nu poate fi decât unul social, unde nevoile oamenilor trebuie să fie centrale în efortul de dezvoltare economică.
Consider că și viitorul României trebuie să fie social, iar măsurile propuse în Declarația de la Porto să reprezinte elemente centrale în definirea de politici publice.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti vineri, 21 iunie 2024, 11:40
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro