Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2016-2020 (dep.)
Legături:
mirela.furtuna@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Mirela Furtună > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


privind participarea delegației Parlamentului României la cea de-a 15-a Sesiune plenară a Adunării Parlamentare a Mediteranei (3-4 iunie 2021 – în sistem de videoconferință)

În perioada 3-4 iunie 2021, au avut loc lucrările celei de-a 15-a Sesiuni plenare a Adunării Parlamentare a Mediteranei (APM), organizată pentru prima dată în sistem de videoconferință.

La acest eveniment au participat doamnele deputat Mirela Furtună, președinta delegației Parlamentului României la APM, Dumitrița Gliga și Rodica-Luminița Barcari, precum și doamna senator Irina Elisabeta Kovács și domnul senator Sebastian Cernic, membri ai delegației Parlamentului României la APM.
În cadrul Sesiunii au fost prezentate și dezbătute rapoartele tematice elaborate de raportori din cadrul celor trei Comisii permanente ale APM, reprezentanți ai Franței, Egiptului, Croației, Marocului și Italiei. Subiectele discutate au vizat: reducerea violenței domestice în spațiul mediteraneean; protejarea drepturilor omului în contextul accelerării digitalizării; impactul economic al pandemiei de Covid-19 și politici eficiente de redresare; modificările climatice și de mediu din zona mediteraneeană, care necesită acțiune imediată; amenințările la adresa securității regionale și combaterea terorismului.
Cu prilejul lucrărilor Comisiei APM pentru cooperare politică și securitate, doamna deputat Dumitrița Gliga a reiterat importanța intensificării eforturilor pentru identificarea unei soluții diplomatice eficiente la criza din Orientul Mijlociu și din zona mediteraneeană. În acest sens, a insistat ca toate părțile implicate să dea dovadă de deschidere la dialog și să acționeze cu bună credință, fără a încălca dreptul internațional și suveranitatea altor state.
Reuniunea pregătitoare în vederea înființării, la nivelul APM, a Forumului Parlamentar al Femeilor, moderată de doamna Joana Lima (Portugalia) a prilejuit dezbaterea modului de organizare și obiectivele acestei noi structuri. Cu acest prilej, doamna senator Irina Elisabeta Kovács a subliniat, printre altele, importanța rolului femeilor parlamentare în conturarea unor modele de urmat și în încurajarea participării active a femeilor în procesul decizional democratic.
Participând la dezbaterile privind situația economică a regiunii, domnul senator Sebastian Cernic a accentuat importanța păstrării lichidităților în piață în perioadele de criză economică și a prezentat programele demarate de Guvernul României în acest sens.
Sesiunea s-a finalizat cu prezentarea rezultatului votului pentru funcția de președinte al APM. Alegerile au avut loc în sistem online, prin utilizarea unei platforme securizate, în perioada 26-31 mai 2021. Dintre cele două candidaturi depuse, din partea Italiei și Franței, membrii APM au ales în funcția de președinte al organizației pe domnul Gennaro Migliore, reprezentant al Camerei Deputaților a Italiei, pentru un mandat de doi ani.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti vineri, 21 iunie 2024, 11:38
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro