Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2016-2020 (dep.)
Legături:
mirela.furtuna@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Mirela Furtună > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Mirela Furtună (Grupul parlamentar al PSD)
Interzicerea pescuitului comercial în România

Am aflat, cu îngrijorare, de inițiativa deputatului Bogdan Bola de la PNL prin care se dorește interzicerea pescuitului comercial pe toate apele interioare începând cu ianuarie 2023.

Fiind născută și crescută în județul Tulcea înțeleg foarte bine care sunt problemele pescarilor și mai ales faptul că pentru mulți pescuitul reprezintă principala sursă de venituri.
Domnul deputat Bola face o confuzie gravă între pescuitul comercial, legal, cu cote bine stabilite în licența de exploatare a resursei piscicole, cu respectarea strictă a perioadelor de prohibiție și braconaj.
Problema principală o reprezintă braconajul, folosirea unor mijloace ilegale de pescuit precum: plasele monofilament, pescuitul cu curent sau, uneori, chiar folosirea dinamitei, plus pescuitul în perioada de prohibiție.
De asemenea, fiscalizarea foarte slabă a comercializării peștelui și a produselor din pește reprezintă o altă cauză care trebuie rezolvată urgent, prin măsuri legislative.
Măsura de interzicere a pescuitului comercial nu va rezolva niciuna din problemele menționate, care nu numai că se vor perpetua, dar se vor și înmulți.
Mai mult, numai în județul Tulcea, inclusiv în Delta Dunării, avem peste 1.400 de pescari comerciali, cu licențe, care vor fi afectați de o asemenea măsură alături de familiile lor, la care se adaugă persoanele care lucrează în prelucrarea și comercializarea peștelui și a produselor din pește.
Subliniez că o asemenea măsură ar fi de natură a afecta și interesele comerciale ale României, prin faptul că vom deveni dependenți 100% de importuri din alte țări.
Vreau să atrag atenția că orice măsură aberantă, cum e cea de față, va produce efecte negative proporționale.
Sunt mai multe elemente de detaliu pe care domnul deputat Bola nu le detaliază în scurta sa postare pe Facebook, cum ar fi:
1. Cât va dura interzicerea totală a pescuitului comercial în apele interioare ale României, inclusiv în Delta Dunării?
2. Care sunt măsurile compensatorii avute în vedere pentru pescarii profesioniști și pentru cei care lucrează în industrie pe orizontală?
3. Ce studii a avut în vedere sau ce exemple din alte țări când a propus o asemenea măsură disproporționată?
Săptămâna viitoare voi adresa ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor o întrebare referitoare la aceste aspecte.
Vă asigur că mă voi lupta cu toată puterea pentru a convinge parlamentarii puterii că măsura va face mult mai mult rău decât bine și va condamna la sărăcie un număr semnificativ de români.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti vineri, 21 iunie 2024, 11:13
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro