Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2016-2020 (dep.)
Legături:
mirela.furtuna@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Mirela Furtună > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Mirela Furtună (Grupul parlamentar al PSD)
Finanțările prin PNDL, puse sub semnul întrebării

Actualul Guvern pune sub semnul întrebării finanțarea proiectelor prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL).

Autoritățile locale care au în implementare proiecte cu finanțare din PNDL se află într-o situație critică. Pe de o parte, prețul materialelor de construcții a crescut foarte mult, de exemplu, la lemn, prețul a crescut de la 700 lei la 1500 de lei mc, iar situația este similară pentru fier sau alte materiale de construcții. Pe de altă parte, în proiectul de rectificare bugetară nu sunt prevăzute sume suficiente nici măcar pentru acoperirea cheltuielilor contractate, nu mai vorbim despre actualizarea costurilor pentru finalizarea lucrărilor.
Mai mult, există voci din actuala coaliție de guvernare care solicită desființarea Programului Național de Dezvoltare Locală, deoarece în anumite cazuri au fost finanțate proiecte la costuri supraestimate sau proiecte neviabile.
Totuși, în majoritatea cazurilor vorbim de proiecte absolut necesare pentru dezvoltarea comunităților locale, precum introducerea rețelelor de apă potabilă și canalizare, renovarea de școli, grădinițe, centre medicale ori asfaltări.
Desființarea PNDL-ului ar duce la imposibilitatea multor autorități locale de a implementa proiectele necesare și la creșterea decalajului între zonele cu mai multe resurse financiare și cele mai sărace.
În acest moment, primarii comunelor care au în implementare proiecte finanțate prin PNDL au de ales între a stopa proiectele sau a se împrumuta pentru continuarea acestora. Chiar dacă ar avea capacitatea să contracteze împrumuturi, având în vedere că nu toate comunele au această capacitate, împovărarea suplimentară a autorităților locale va avea efecte negative pe termen mediu și lung.
Soluția ar fi acoperirea cheltuielilor din bugetul Ministerului Dezvoltării, conform contractelor de finanțare semnate, în funcție de stadiul lucrărilor, nu de culoarea politică a primarilor.
Aștept cu interes să văd cum va gestiona Guvernul aceste investiții și dacă va aloca sumele necesare din buget.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti joi, 20 iunie 2024, 12:54
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro