Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2016-2020 (dep.)
Legături:
mirela.furtuna@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Mirela Furtună > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Mirela Furtună (Grupul parlamentar al PSD)
Educația, un proiect ratat

Miercuri, 15 septembrie a.c., am susținut în plenul Camerei Deputaților declarația politică intitulată ”Testați, nu vă mai certați!”. Am subliniat încă din start că școlile nu sunt pregătite în contextul valului 4 al pandemiei SARS-CoV2.

Inclusiv ministrul Educației a recunoscut că experiența școlii online a fost un dezastru, deoarece mii de elevi nu au acces la echipamente și conexiune la internet, iar profesorii nu au nici instrumentele, nici instruirea necesară pentru a preda online. PSD a spus acest lucru încă din 2020, apreciem că ni se dă dreptate, dar e o consolare amară.
Ministrul Educației ar fi trebuit să ia măsurile necesare, au promis că vor dota cu tablete și internet toți copii, dar la un an distanță guvernanții recunosc că nu au reușit nici măcar acest lucru.
Este evident că școlile nu sunt pregătite și nu mai există nicio scuză, având în vedere că au avut peste un an de zile la dispoziție pentru a lua măsurile necesare, dar au preferat să se certe.
Având în vedere aceste aspecte mi se pare iresponsabilă abandonarea de către Guvern a testării periodice a elevilor.
În contextul în care elevii sub 12 ani nu dispun de opțiunea vaccinării, iar studiile validate la nivel internațional arată că persoanele vaccinate care au împlinit această vârstă pot transmite virusul, testarea periodică a elevilor, cu cel puțin câte două teste pe săptămână, reprezintă o măsură vitală pentru menținerea școlilor deschise în condiții de siguranță.
Foarte probabil multe școli se vor închide în scurt timp, iar elevii vor reveni la așa-zisul învățământ online, cu efecte devastatoare pentru educația și sănătatea copiilor noștri.
Mai mult, în această perioadă dificilă, Guvernul a alocat educației un buget de doar 2,5% din PIB, din care 70% sunt doar cheltuieli salariale. Practic, alocația a primit cel mai mic buget din ultimii 30 de ani. O rușine!
Fac un apel la guvernanți să adopte măsuri preventive de testare a elevilor pentru a evita pe cât posibil revenirea la învățământul online.
Educația, din păcate, sub noua guvernare de dreapta nu reprezintă o prioritate, iar acest lucru se vede și va avea efecte pe termen lung.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti vineri, 21 iunie 2024, 9:46
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro