Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2016-2020 (dep.)
Legături:
mirela.furtuna@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Mirela Furtună > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Mirela Furtună (Grupul parlamentar al PSD)
PSD cere dezbatere în Parlamentul European pentru combaterea creșterii prețurilor la energie

Delegația PSD din Parlamentul European a solicitat dezbatere de urgență, cu rezoluție, în cadrul sesiunii plenare din luna octombrie, în legătură cu creșterea prețurilor la energie, o problemă majoră existentă la nivelul României, dar și al Uniunii Europene.

Eurodeputații PSD au pus accent pe necesitatea unui plan european concret, care să se bazeze pe identificarea unor soluții rapide de atenuare a efectelor unei eventuale sărăcii energetice și chiar alimentare, generate de actualul val de scumpiri.
Este o nouă cale prin care PSD se luptă pentru stoparea creșterii facturilor românilor. PSD e singurul partid care acționează insistent și perseverent pentru protejarea populației și a companiilor fața de scumpirile masive ale electricității și gazului. Pe toate căile, parlamentare, interne și externe, prin inițiative, solicitări oficiale și luări de atitudine, PSD se implică în rezolvarea crizei energetice actuale.
Vreau să subliniez foarte clar că prețul la energie afectează atât cetățenii, în mod direct, prin majorarea costurilor pentru facturile la gaze și energie electrică, cât și indirect, prin creșterea prețului la celelalte produse. Creșterea facturilor la energie și gaze va duce la creșterea în cascadă a tuturor prețurilor, inclusiv la alimentele de bază, în condițiile în care pensiile și salariile au fost înghețate.
Mai mult, companiile românești sunt afectate de aceste creșteri accelerate, produsele de export devenind necompetitive, ceea ce antrenează falimente în lanț, șomaj și mai multă sărăcie.
Vă reamintesc că fostul Guvern PSD a adoptat mult hulita Ordonanță de urgență 114, care tocmai asta făcea, plafona prețurile la energie și gaze, tocmai pentru a proteja cetățenii români și firmele din România, în special firmele mici și mijlocii. Evident coaliția de ”centru-noaptea” a abrogat respectivele prevederi imediat ce a ajuns la putere.
PSD luptă și acum pentru a limita efectele politicilor de sărăcire a românilor promovate de actuala majoritate. Astfel, PSD a inițiat 6 acțiuni majore:
1. Delegația PSD din Parlamentul European a solicitat o dezbatere de urgență și adoptarea unei rezoluții pe tema creșterii prețurilor la energie, în sesiunea care începe în octombrie;
2. PSD a depus un proiect de lege pentru sprijinirea IMM-urilor la plata facturilor la energie electrică și gaze naturale. Menționez că majoritatea IMM-urilor sunt românești și au nevoie de ajutor pentru a nu da faliment și pentru a avea produse competitive;
3. PSD a inițiat Legea de plafonare a prețurilor electricității și gazului pentru consumatorii casnici;
4. PSD a determinat majoritatea să adopte în regim de urgență Legea consumatorului vulnerabil;
5. PSD promovează hotărât necesitatea majorării salariului minim cu 200 de lei net, pentru sprijinirea românilor cu venituri mici în fața creșterii prețurilor;
6. PSD a reușit constituirea unei Comisii parlamentare de anchetă, pentru a afla care sunt cauzelor creșterii prețurilor la gaze și energie.
Vreau să felicit colegii meii din Parlamentul European pentru inițiativă și să le urez mult succes. Adoptarea unei rezoluții la nivelul Parlamentului European va forța Guvernul din România, oricât de neoliberal ar fi, să adopte măsuri juste pentru români, nu doar pentru profitul unor firme.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti vineri, 21 iunie 2024, 10:04
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro