Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2016-2020 (dep.)
Legături:
mirela.furtuna@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Mirela Furtună > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Mirela Furtună (Grupul parlamentar al PSD)
România va fi independentă energetic

PSD se angajează să creeze cadrul legal pentru ca România să devină independentă din punct de vedere energetic.

Sancțiunile economice impuse Rusiei, precum și modul iresponsabil în care această țară se comportă pe scena internațională, prin atacarea Ucrainei, au demonstrat necesitatea ca statele membre ale Uniunii Europene să devină independente din punct de vedere energetic.
Din această perspectivă România are o poziție privilegiată, deoarece își asigură mare parte din consumul intern din surse proprii. Doar 10% din necesarul de gaze naturale este importat din Rusia.
Astfel, principalul obiectiv pe termen scurt este crearea unui cadru legislativ coerent, dar în același timp profitabil pentru români și pentru România, în vederea exploatării gazelor naturale din Marea Neagră.
Am văzut mai multe comentarii prin care PSD era acuzat de faptul că nu se exploatează acum gazele naturale din Marea Neagră. O spun foarte clar, nu vom accepta ca toate resursele energetice să plece la export, România trebuie să-și protejeze interesele vitale.
De aceea, viitorul cadru legislativ va impune potențialilor investitori condiții cu privire la modul de exploatare și valorificare a resurselor, care să convină și României.
De asemenea, unele investiții trebuie finalizate cât mai repede, precum centrala de la Iernut, care este deja finalizată în proporție de 70%.
Mai mult, Guvernul României va adopta soluții adecvate pentru asigurarea necesarului energetic al României, atât prin creșterea producțiilor interne, cât și prin adaptarea strategiilor cu privire la extragerea și folosirea cărbunelui.
Nu în ultimul rând, europarlamentarii social-democrați au făcut demersuri la nivelul Uniunii Europene pentru asigurarea resurselor energetice necesare statelor membre.
În acest sens, europarlamentarul român Dan Nica, liderul delegației PSD din Parlamentul European, a solicitat comisarului european pentru Energie instituirea unui mecanism comun de achiziție a gazelor pentru stocurile strategice, printr-o procedură de urgență. Totodată, eurodeputatul român a cerut Comisiei Europene stabilirea unui nivel minim de stocare a gazelor, pentru securizarea aprovizionării cu gaz.
Parlamentarii și europarlamentarii social-democrați se vor lupta pentru ca România să devină nu numai independentă din punct de vedere energetic, ci și un jucător regional, un stat furnizor de securitate energetică în regiune.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti luni, 17 iunie 2024, 10:28
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro