Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2016-2020 (dep.)
Legături:
mirela.furtuna@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Mirela Furtună > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Mirela Furtună (Grupul parlamentar al PSD)
Piața energiei trebuie reglementată

România are, în prezent, o inflației mai mare decât în restul UE din cauza liberalizării haotice, susținută cu frenezie de cei de la USR.

Se dovedește acum că, dacă acele măsuri ar fi rămas în vigoare până în anul 2024, cum prevăzuse PSD, cetățenii români ar fi fost la adăpost în contextul actualei crize energetice europene, iar inflația ar fi fost în limite mai rezonabile.
Propunerea PSD de reglementare a pieței energiei se impune ca o necesitate! Este clar că modelul compensării propus de PNL nu mai poate ține pasul cu cifrele absurde la care se tranzacționează energia electrică și gazele naturale în România.
Faptul că BNR critică liberalizarea haotică a pieței de energie făcută de guvernarea de dreapta, care a condus la o inflație mai mare decât cea din restul Europei, arată că revenirea la o piață reglementată, pe o durată limitată de timp, este soluția corectă pentru a depăși această criză. Cel mai relevant exemplu este cel al Ministerului Energiei, care a cerut în plus nici mai mult, nici mai puțin decât 31 de miliarde de lei. Este o sumă uriașă, echivalentul unei treimi din bugetul total anual pentru pensii, cerută sub pretextul plății compensărilor la energiei. Solicitarea probează o dată în plus falimentul sistemului actual de compensare, care efectiv nu mai poate fi susținut financiar, și necesitatea reglementării, așa cum cere PSD.
PSD susține ferm că în actualul context haotic, total imprevizibil, se impune măcar temporar, revenirea la o piață reglementată a energiei, astfel încât să se asigure nu doar stabilitate și predictibilitate, ci și reducerea rapidă și considerabilă a inflației, lucru extrem de important atât pentru populație, cât și pentru economie.
S-a ajuns în situația ca România să aibă cel mai scump MWh din Europa. Petrom a cumpărat MWh-ul de la Nuclearelectrica la 2.500 de lei, un preț absolut uriaș, imposibil de susținut de copleșitoarea majoritate a agenților economici, indiferent de natura lor, și imposibil de susținut de către stat compensarea aferentă, destinată producătorului. Din această cauză, combinatul Alum din Tulcea a trebuit să-și suspende activitatea, lăsând sute de oameni fără loc de muncă într-o perioadă extrem de dificilă. Mai mult, am vândut toată producția de energie pe anul 2022, iar acum o cumpărăm la un preț de până la 10 ori mai mare. Au fost adoptate măsuri de supraimpozitare a producătorilor cu până la 85% din profit, dar pentru intermediari nu există nicio reglementare. Din această cauză, prețurile pentru consumatorii casici și pentru industrie au crescut foarte mult. PSD va susține întotdeauna măsurile necesare pentru limitarea creșterilor haotice a prețurilor, cu efecte negative atât pentru populație, cât și pentru industrie.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti vineri, 21 iunie 2024, 11:07
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro