Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2016-2020 (dep.)
Legături:
mirela.furtuna@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Mirela Furtună > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Mirela Furtună (Grupul parlamentar al PSD)
Obiectivele României în renegocierea PNRR

Zilele trecute, domnul prim-ministru, Nicolae Ciucă, și domnul ministru al Fondurilor Europene, Marcel Boloș, au efectuat o vizită la Bruxelles pentru a renegocia anumite dispoziții din Planul Național de Reziliență și Redresare (PNRR).

PSD speră că domnul prim-ministru și ministrul Fondurilor Europene au reușit să fie convingători în discuțiile de la Comisia Europeană și să obțină modificarea PNRR-ului. Sunt cel puțin trei mize majore, pentru care PSD a militat și a făcut tot ce se putea face, intern și european: 1) eliminarea restricției/pragului de 9,4%, pondere cheltuieli pensii în PIB și reforma pensiilor;
2) introducerea irigațiilor în finanțarea PNRR;
3) prelungirea funcționării termocentralelor pe cărbune și a extracției de cărbune pentru producția națională de energie.
Ministerele PSD și-au făcut datoria. Proiectele necesare sunt gata, premierul a plecat blindat cu argumente și documente.
Ministerul Muncii a lucrat cu Banca Mondială și preia recomandările specialiștilor acesteia pentru reformarea sistemului de pensii, astfel încât să fie eliminate pensiile speciale, fără a fi însă afectate drepturile militarilor.
Nicio altă țară din Uniunea Europeană nu are condiționată plata pensiilor de un prag în PNRR. Este de neacceptat ca, în următorii 50 de ani, România să fie silită să înghețe creșterea pensiilor, din cauza acelui prag de 9,4%! Deja ponderea cheltuielilor cu pensiile în PIB este de aproximativ 9,3%, în condițiile în care media europeană este consistent mai mare, de aproximativ 13%.
De asemenea, Ministerul Agriculturii a finalizat proiectul privind irigațiile ținând cont de exigențele europene în materie, pentru care ar fi nevoie de aproximativ 2 miliarde din PNRR. Este nu doar în interesul României, ci și al Uniunii Europene extinderea sustenabilă a irigațiilor din țara noastră, pentru că ar asigura randament mai mare, dar și o certitudine a culturilor care, fără îndoială, ar contribui la creșterea securității alimentare europene.
PSD, prin parlamentarii săi, a inițiat și susține ajustări ale Legii decarbonării, astfel încât să se mențină/să crească producția de energie a țării și, implicit, să scadă prețul.
PSD îl susține fără nicio rezervă pe premierul Nicolae Ciucă în demersul său de mare interes național și speră că va reuși. De altfel, PSD a știut întotdeauna să facă distincție și să pună interesul public major mai presus de obiectivele sale politic-partizane, după cum a demonstrat cu prisosință prin intrarea la guvernare.
Rezolvarea celor trei obiective va ajuta la creșterea pensiilor și a nivelului de trai pentru seniorii noștri, la asigurarea independenței alimentare și la menținerea unui preț mai mic pentru producerea energiei electrice, alături de menținerea locurilor de muncă din sectorul extracției de cărbune.
PSD va pune întotdeauna pe primul plan interesul național și al cetățenilor români!
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti vineri, 21 iunie 2024, 10:47
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro