Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2016-2020 (dep.)
Legături:
mirela.furtuna@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Mirela Furtună > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Mirela Furtună (Grupul parlamentar al PSD)
Număr record al contractelor de muncă

România a ajuns să aibă un număr record de contracte de muncă active – 6,68 de milioane – grație măsurilor și politicilor competente promovate de miniștrii PSD. Se face acum dovada cât de hazardate au fost criticile celor care reclamau așa-zise consecințe nefaste ale impozitării contractelor parțiale de muncă la nivelul salariului minim.

Am fost și voi rămâne o susținătoare a măsurilor care protejează angajații de abuzuri, iar impozitarea contractelor part-time, cu excepțiile necesare, este o astfel de măsură.
Nu mă va convinge nimeni că o persoană care are peste 26 de ani și nu este încă la pensie poate trăi dintr-un venit care nu se ridică nici măcar la nivelul salariului minim. Este evident că anumiți angajatori abuzau de angajații vulnerabili, cu efecte extrem de nocive pentru angajații pe termen mediu și lung.
Din august, de când a intrat în vigoare impozitarea la nivelul salariului minim a contractelor parțiale și până în prezent – adică în 5 luni – numărul contractelor de muncă a crescut cu 109.053. Mare parte dintre ele sunt contracte parțiale transformate în contracte cu timp integral de muncă, ceea ce aduce consistente beneficii suplimentare salariatului – contribuție integrală la pensie, vechime, drept de șomaj, asigurări de sănătate.
În cazul menținerii sistemului anterior, mulți angajați ar fi ajuns la vârsta de pensionare fără să aibă o contribuție echitabilă, ceea ce ar fi dus la asigurarea unei pensii minime garantate, în locul uneia bazate pe contributivitate.
De remarcat că numărul salariaților/contractelor de muncă a ajuns să fie consistent mai mare decât al pensionarilor, spre deosebire de perioada în care raportul era invers; acest lucru înseamnă și o capacitate sporită de asigurare a sustenabilității sistemului public de pensii.
Este un veritabil succes! România a ajuns să aibă cel mai mare număr de contracte de muncă din ultimul deceniu – 6.683.855, cel mai mare număr de angajatori – 735.410 și cel mai mic număr de pensionari în sistemul public – 4,78 de milioane.
Vreau să subliniez foarte clar, impozitarea contractelor part-time este o măsură cu o puternică componentă socială, prin care angajații sunt protejați.
Partidul Social Democrat va continua să susțină și să promoveze măsurile necesare asigurării unei retribuții echitabile pentru angajați.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti vineri, 21 iunie 2024, 12:03
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro