Curriculum Vitæ
Communiques de presse
Photos
Activité parlementaire
2020-present (dep.)
initiatives legislatives
questions et interpellations
motions
discours
vote
declaration de fortune
declaration d'interêts
2016-2020 (dep.)
Liens:
mirela.furtuna@cdep.ro
 
Vous êtes ici: Home > Législature 2020-présent > Chambre des Députés > Mirela Furtuna > Communiqués de presse Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Mirela Furtună (Grupul parlamentar al PSD)
Dragarea Canalului Bâstroe – un dezastru ecologic

Prin lucrările de dragare ilegale făcute de ucraineni pe Canalul Bâstroe se încalcă deciziile anterioare și angajamentele luate de autoritățile statului vecin încă din 2020. Sesizate de România, mai multe organisme internaționale din domeniul protecției mediului au stabilit că proiectul ucrainean încălca prevederile a numeroase convenții internaționale din domeniul protecției mediului și au cerut autorităților ucrainene să oprească lucrările începute.

Astfel, Comisia Internațională pentru Protecția Dunării a constatat că proiectul ucrainean încălca prevederile internaționale referitoare la protecția apelor Dunării, Conferința Părților la Convenția de la Ramsar asupra zonelor umede, de importanță internațională, în special ca habitat al păsărilor acvatice a decis că au fost încălcate prevederile internaționale referitoare la protecția zonelor umede, Comitetul permanent al Convenției de la Berna privind conservarea vieții sălbatice și a habitatelor naturale din Europa a stabilit că au fost încălcate prevederile acestui instrument internațional, iar Conferința Părților la Convenția de la Aarhus a constatat că în realizarea proiectului autoritățile ucrainene au încălcat dreptul publicului de a avea acces la informațiile de mediu.
Cele mai multe chestiuni substanțiale legate de proiectul ucrainean au fost abordate în cadrul Convenției de la Espoo privind evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontalier. Astfel, Comisia de anchetă creată pentru a analiza proiectul a contrazis în raportul său din iulie 2006 autoritățile ucrainene, arătând că lucrările efectuate sau planificate au un impact semnificativ asupra mediului. Ulterior, cu ocazia reuniunilor succesive, Conferința Părților la Convenția de la Espoo a decis că autoritățile ucrainene au încălcat prevederile Convenției prin faptul că nu au realizat o procedură de evaluare a impactului asupra mediului conformă regulilor internaționale în domeniu și a fost emis un avertisment la adresa Ucrainei cu privire la acest proiect.
Ca urmare a acestor eforturi internaționale, autoritățile ucrainene au anunțat, cu ocazia celei de-a opta reuniuni a Conferinței Părților la Convenția de la Espoo, care a avut loc în decembrie 2020, că vor renunța la proiectul inițial și că vor respecta cu strictețe cerințele de evaluare a impactului asupra mediului la momentul inițierii unui nou proiect de asigurare a adâncimilor de navigație.
Din păcate, autoritățile din Ucraina, sub pretextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva lor, au hotărât adâncirea Canalului, până la 8-10 metri, pentru a face posibilă navigația navelor de mare capacitate, ceea ce modifică dramatic debitul și circulația apei, cu efecte fatale asupra biodiversității Deltei Dunării.
PSD cere autorităților de la Kiev să reia colaborarea bilaterală onestă și să oprească imediat dragarea de mare adâncime pe Canalul Bâstroe!
PSD n-a avut și nu are nicio șovăială să apere Delta Dunării, bun inestimabil al întregii umanități. De aceea, încă de săptămâna trecută, a tras primul semnal de alarmă, prin ministrul Transporturilor și Infrastructurii, prim-vicepreședintele PSD Sorin Grindeanu.
Mai mult, astăzi, PSD a cerut în mod oficial Comisiei Europene, prin europarlamentarul Victor Negrescu, să se pronunțe asupra acțiunii unilaterale a Ucrainei care ignoră convențiile și acordurile internaționale la care este parte.
În egală măsură, PSD solicită tuturor autorităților române să se manifeste cu convingere și fermitate pentru apărarea și protejarea patrimoniului de importanță universală al Deltei Dunării.
Este deja prea mult că au adâncit Canalul de la 3,9 metri la 6,5 metri, conform datelor prezentate de ministerul de resort din Ucraina.
Voi milita pentru realizarea unui studiu care să arate care este impactul asupra mediului prin aceste lucrări ilegale. Dragarea Canalului Bâstroe reprezintă un dezastru pentru Delta Dunării!
Adresse postale: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucarest, Roumanie samedi, 13 juillet 2024, 9:09
Téléphone: +40213160300, +40214141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro