Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2016-2020 (dep.)
Legături:
mirela.furtuna@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Mirela Furtună > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Mirela Furtună (Grupul parlamentar al PSD)
România - actor regional important

La preluarea mandatului de premier, Marcel Ciolacu a început să se poziționeze ca un actor important pe scena internațională.


Recenta vizită în Ungaria și vizita președintelui Ucrainei demonstrează predilecția premierului român de a dezvolta profilul României drept actor regional important.

Desigur, faptul că România este un partener geostrategic important în zona Mării Negre este demonstrat atât de modul în care gestionează riscurile de securitate, precum și de modul în care se poziționează în organizațiile euro-atlantice.
Un astfel de eveniment, prin care premierul Marcel Ciolacu a dezvoltat profilul regional al României, a fost și trilaterala România-Bulgaria-Grecia, care a avut loc la Sofia la începutul săptămânii. Transporturi, energie, comerț și securitate europeană, acestea au fost subiectele cheie discutate la această trilaterală. Nu a fost o întâlnire formală, ci una de lucru, de discuții asupra unor proiecte concrete, la care au participat inclusiv comisarul european pe Transporturi și coordonatorul Comisiei Europene pentru Noul Pact de Migrație și Azil
Cei trei premieri au convenit un parteneriat comun, pentru o mai mare influență în Uniunea Europeană, context în care Marcel Ciolacu a reafirmat ambiția României de a deveni rapid membru Schengen.
Dintre proiectele analizate se pot menționa cele privind:
  • Creșterea interconectivității căilor de transport prin construirea unui nou pod peste Dunăre dar și a creșterii navigabilității Dunării;
  • Interconectivitatea sporită a rețelelor de gaz presupune realizarea unui așa numit „Coridor Vertical de Gaze”, care permite creșterea volumelor de gaze naturale în regiune, spre Europa Centrală prin intermediul BRUA, dar și spre Republica Moldova și Ucraina, obiectiv important pentru asigurarea independenței energetice europene.
    Prin toate aceste inițiative, premierul Marcel Ciolacu reușește să dezvolte în mod constant profilul României de partener strategic în zona extinsă a Mării Negre.
  • Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti vineri, 21 iunie 2024, 10:52
    Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
    E-mail: webmaster@cdep.ro