Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2016-2020 (dep.)
Legături:
mirela.furtuna@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Mirela Furtună > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Mirela Furtună (Grupul parlamentar al PSD)
Cetatea Histria va putea fi restaurată

Camera Deputaților, în calitate de Cameră decizională, a adoptat cu majoritate confortabilă, 212 voturi pentru, niciun vot împotrivă și 52 de abțineri, o inițiativă legislativă care va permite restaurarea și punerea în valoare a Cetății Histria.

Este una dintre inițiativele pe care le-am promovat, alături de mai mulți colegi parlamentari, în vederea creșterii turismului în zona noastră, dar și pentru salvarea patrimoniului nostru istoric.
Deși au existat proiecte și, inclusiv, fonduri nerambursabile pentru reabilitarea Cetății, acestea nu au putut fi operaționalizate deoarece aceasta se afla într-o zonă strict protejată din Rezervația Biosferei ”Delta Dunării”.
Prin modificarea art. Art. 23, alin.(1) din Ordonanța de Urgență nr. 57/2007 din 20 iunie 2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice, se va reglementa ca aceste activități de restaurare, de punere în valoare a acestor zone strict protejate, să se desfășoare conform prevederilor legale în vigoare.
Am decis să promovez, alături de mai mulți colegi, această inițiativă mai ales după ce a venit confirmarea, la finalul anului 2022, că proiectul de restaurare și punere în valoare a sitului arheologic Cetatea Histria a fost pierdut din cauza faptului că nu s-a reușit obținerea avizului de mediu. Mi-am dat seama atunci că singura ieșire din această situație poate fi reprezentată de modificarea Legii privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice, întrucât, știm foarte bine, obiectivul se află într-o zonă strict protejată. Soluția legislativă a avut la bază două principii: faptul că o lege trebuie să aibă caracter general, deci nu se putea referi expres doar la Cetatea Histria, însă, odată cu promulgarea ei, toate obiectivele de genul acesta din zone strict protejate vor putea fi puse în valoare; iar al doilea principiu a fost cel al menținerii situației juridice, respectiv să rămână o zonă strict protejată. În sfârșit, Cetatea Histria va putea fi reabilitată și integrată în circuitul turistic dobrogean!
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti vineri, 21 iunie 2024, 10:53
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro