Curriculum Vitae
Press releases
Photo gallery
Parliamentary activity
2020-present (dep.)
legislative initiatives
questions & interpellations
motions
speaches
voting records
wealth declaration
interest declaration
2016-2020 (dep.)
Links:
mirela.furtuna@cdep.ro
 
You are here: Home page > Legislature 2020-present > Chamber of Deputies > Mirela Furtună > Press releases Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Mirela Furtună (Grupul parlamentar al PSD)
Guvernul are soluții la solicitările trasportatorilor și fermierilor

Protestul transportatorilor și fermierilor are o importanță deosebită pentru județul Tulcea, acesta având o pondere importantă de terenuri agricole și devenind un important coridor de transport după darea în folosință a podului de la Brăila.

În calitate de deputat de Tulcea, nu am putut să rămân indiferentă față de problemele ridicate de transportatori și fermieri.
Vreau să subliniez, încă de la început, că premierul și miniștrii responsabili de problemele revendicate și-au manifestat în permanență disponibilitatea de a rezolva revendicările protestatarilor. Este important ca protestatarii să fie ascultați, astfel încât decidenții să înțeleagă problemele care îi frământă și, împreună cu ei, să găsească soluții la aceste probleme. Guvernul a dat dispoziții să se verifice în teren toate neregulile și problemele semnalate de protestatari, astfel încât să poată lua deciziile adecvate la toate solicitările care nu intră în conflict cu prevederile europene și care nu deschid portițe pentru evaziunea fiscală.
Pentru cele mai multe dintre problemele ridicate s-au identificat soluții, iar premierul a cerut urgentarea adoptării actelor normative pentru implementarea lor. Premierul și miniștrii sunt dispuși să continue dialogul oricât va fi necesar pentru a soluționa și celelalte revendicări. Acum, miniștrii care au semnat înțelegeri cu protestatarii pregătesc în regim de urgență actele normative care să fie adoptate în ședința de guvern, astfel încât să fie îndeplinite rapid cât mai multe dintre punctele convenite cu protestatarii.
La Ministerul Agriculturii s-au găsit soluțiile potrivite pentru ca protestul să înceteze! În urma dialogului ministrului Florin Barbu cu reprezentanții protestatarilor s-au identificat 13 măsuri clare în sprijinul fermierilor români, care urmează să fie implementate în perioada următoare, la termene precis menționate.
Trebuie evidențiat că măsurile convenite la Ministerul Agriculturii erau deja asumate în programul de guvernare pe 2024, însă evident că n-aveau cum să fie aplicate în puținele zile trecute de la începutul anului.
Ministrul Agriculturii, prin votul său, a susținut înainte de orice interesele fermierilor români, respectiv derogarea pe care a propus-o de la normele europene privind rotația culturilor și lăsarea ca pârloagă a unor suprafețe din terenurile cultivate (GAEC 7 și GAEC 8). Susținerea pentru introducerea taxelor vamale pentru importuri din Ucraina, cerută de alte state riverane Ucrainei, a fost implicită și considerată ca atare de ministrul Florin Barbu în declarația sa publică, dat fiind și realitatea că România este protejată deja prin acordul încheiat cu Ucraina, în temeiul căruia importurile de cereale ucrainene sunt posibile strict pe bază de licență.
Evident că măsura introducerii taxelor vamale este susținută și va fi aplicată și de România, dacă va primi aprobarea Comisiei Europene.
De asemenea, susțin necesitatea identificării unor soluții sustenabile în ceea ce privește cuantumul polițelor RCA. Din discuțiile purtate de ASF cu reprezentanții protestatarilor, se pare că s-au identificat soluții inclusiv pentru reducerea RCA. De altfel, unele din noile revendicări au preluat în formă identică soluțiile propuse de ASF.
Mai mult, în cazul transportatorilor, este absolut normal să nu fie sancționați pentru lipsa de rovinietă, dacă cea valabilă a expirat în timp ce așteptau să treacă de punctul vamal sau introducerea limitelor de toleranță, în conformitate cu normele europene.
Ceea ce nu putem susține, însă, sunt solicitările care ar deschide portițe pentru evaziunea fiscală sau cele prin care se solicită anularea unor măsuri fiscale adoptate în cadrul PNRR, pentru care România a obținut fonduri europene consistente. Anularea lor ar însemna ca țara noastră să dea banii europeni înapoi (ex. anularea unor măsuri fiscale care au fost jalon în PNRR cu privire la eliminarea facilităților acordate doar unor categorii de contribuabili).
Vreau să asigur fermierii și transportatorii tulceni de întreaga mea susținere în privința solicitărilor corecte, pentru care sunt convinsă că se vor găsi soluțiile adecvate! Guvernul României a identificat deja soluțiile pentru majoritatea acestor revendicări.
Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania saturday, 13 july 2024, 10:50
Telephone: +40213160300, +40214141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro