Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2016-2020 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Nicolae Giugea > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Nicolae Giugea (Grupul parlamentar al PNL)
În anul 2021, Parlamentul va trebui să elimine inechitățile și disfuncțiile din legea salarizării în sectorul public

Deputatul PNL de Dolj, Nicolae Giugea, consideră că una dintre prioritățile legislative ale noului Parlament trebuie să fie eliminarea inechităților și disfuncțiilor din legea salarizării în domeniul public, în condițiile în care foarte mulți angajați sunt nedreptățiți de actualul regim salarial, iar o minoritate extrem de limitată este privilegiată, din cauza abuzurilor în domeniul sporurilor sau a altor drepturi conexe:

”Spre deosebire de mulți oameni politici, eu consider că angajații din sectorul public, pentru a le putea solicita performanță, trebuie să fie foarte bine plătiți, atât în educație, sănătate, poliție, armată, dar și în domeniul administrației publice. Câtă vreme am avut profesori slab plătiți, calitatea sistemului de educație a avut grav de suferit. Cât timp medicii au avut salarii mici, zeci de mii de cadre medicale au plecat din țară, iar astăzi le ducem dorul. Cu o administrație publică slab plătită nu am obținut nici dezvoltare și nici responsabilitate pentru folosirea banilor publici, ci doar corupție și risipă de resurse. Așadar, angajații trebuie bine plătiți, însă pe un sistem de salarizare corect, care să nu genereze discriminări. Din păcate, modificările legislative operate de fosta majoritate parlamentară strânsă în jurul PSD au condus la situații inacceptabile, în care angajați care fac aceeași muncă în aceeași instituție și chiar același birou sunt discriminați prin nivelul salariului. De asemenea, aproape în fiecare zi aflăm din mass-media că nu știu ce angajat de la stat încasează zeci de mii de lei lunar, nu din salariu, ci din sporuri de praf, sporuri de rușine, de stres sau de complexitate a muncii de birou, sporuri care ajung să dubleze sau să tripleze valoarea salariului de bază. Nu angajatul respectiv este de vină, ci legea care a permis asemenea tertipuri de sporire a veniturilor salariale, fără o justificare obiectivă. Lucrurile acestea trebuie corectate imediat de noul parlament. O asemenea situație generează, fără echivoc, nu numai discriminări între angajații din sectorul public, ci și o puternică neîncredere a societății în modul în care sunt cheltuiți banii publici. Din punctul meu de vedere, România are deja definite prioritățile cu privire la sectoarele care trebuie să genereze rapid performanță în sectorul public și anume educația, sănătatea, apărarea și administrația publică. Așadar, atragerea de oameni competenți în aceste sectoare se poate face numai prin salarii competitive, la care va trebui să impunem standarde obiective de performanță. Angajatul care generează performanță să fie premiat și stimulat să avanseze în carieră. Am convingerea că și partenerii sociali sunt de acord cu mine că avem nevoie de salarii mari în sectorul public, dar acordarea lor să se facă numai pe muncă bine făcută și pe evaluări continue de performanță. Sunt, de asemenea, convins că atunci când vom impune standarde clare de performanță în domeniul public, mulți angajați care astăzi nu știu cu ce se ocupă prin diverse instituții de stat, ei înșiși nu vor mai dori să lucreze la stat”.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti miercuri, 24 iulie 2024, 15:31
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro