Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2016-2020 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Nicolae Giugea > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Nicolae Giugea (neafiliat)
”Ai carte, ai parte” funcționează când pregătirea angajatului se vede și în buzunar, nu doar în diplome

Deputatul Nicolae Giugea consideră că diminuarea diferențelor de salarizare între angajații care s-au pregătit ani de zile în școală și s-au perfecționat și ceilalți angajați cu o pregătire mai modestă nu face decât să crească lipsa de atractivitate pentru o pregătire temeinică în școală și stimulează în continuare emigrația angajaților valoroși:

”Ce rost mai are să faci 14 sau 16 ani de școală, adică o licență sau un masterat, dacă la finalul lunii salariul pe care îl încasezi nu mai ține cont prea tare de perioada ta de școlarizare? Este și normal ca proverbul ”ai carte, ai parte!” să își piardă importanța, dacă guvernele din ultimii ani s-au preocupat doar să majoreze salariul minim brut, iar treptele superioare de salarizare au fost uitate. În ritmul acesta, vom ajunge la o egalizare între salarii, ceea ce ar fi profund păgubos. După unele timide încercări de valorizare a pregătirii profesionale, am ajuns în situația în care un muncitor necalificat câștigă, în foarte multe situații, aproape la fel de mult ca un angajat cu pregătire universitară temeinică. Dacă ne uităm la raportările oficiale, având în vedere cele aproape 2 milioane de salarii minime din economie, cam așa stau lucrurile. Ori, în aceste condiții ne mai întrebăm de ce tinerii care la nici câteva zile de la terminarea facultății nu știu cum să fugă mai repede din țară? Că am ajuns să nu ne mai bucurăm când crește economia națională, pentru că nu mai aveam forță de muncă bine calificată între conaționalii noștri?
Îmi doresc foarte mult ca banii care vor fi utilizați în cadrul PNRR să fie utilizați și pentru o reformă serioasă în domeniul salarizării și a reformei fiscale care se aplică pentru salarii. Suntem în continuare între statele europene cu cele mai apăsătoare poveri fiscale pentru salarii și cu cei mai mulți angajați care nu pot să-și acopere cheltuielile lunare din munca lor. Dacă aceste două reforme nu le realizăm rapid, atunci nu o să schimbăm nimic!”.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti sâmbătă, 13 iulie 2024, 6:30
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro