Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2016-2020 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Nicolae Giugea > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Nicolae Giugea (Grupul parlamentar al PNL)
Reforma administrativ-teritorială poate fi obiectivul politic al anului 2023 pentru cei care doresc modernizarea statului român

Deputatul PNL Nicolae Giugea consideră că modernizarea României depinde în mod esențial de calitatea actului de guvernare locală, la nivelul comunelor și orașelor, însă actuala structură administrativă a țării a demonstrat că este o reală piedică în dezvoltarea comunităților locale:

”Că vrem sau nu să recunoaștem, actuala structură administrativ-teritorială nu face decât să împiedice dezvoltarea și modernizarea comunităților locale. Comunele și orașele mici nu reușesc, din veniturile proprii, să acopere nici măcar cheltuielile de funcționare, să asigure servicii publice minimale cum ar fi iluminatul public și salubrizare și să susțină unele servicii descentralizate. Pe lângă finanțarea deficitară, cele mai multe administrații publice locale duc lipsă de personal esențial, atât în domeniul urbanismului, cât și al elaborării de proiecte cu finanțare externă nerambursabilă. Este o certitudine faptul că micile unități administrative au rămas deja în urmă la capitolul dezvoltare și nu mai au nicio șansă să prindă din urmă orașe precum Cluj-Napoca, Oradea sau Sibiu, fără o reformă administrativ-teritorială structurală.
Guvernul Ciucă a făcut deja un prim pas, prin proiectul de lege adoptat recent de Parlament, care permite localităților să se unească în consorții administrative ca să poată dezvolta proiecte comune și să ceară finanțări europene nerambursabile. Această reformă administrativă, venită după ani de așteptare, trebuie completată și cu alte măsuri curajoase, cum ar fi unificarea administrativă voluntară a micilor localități care nu se pot autofinanța sau creșterea gradului de descentralizare financiară, astfel încât resursele financiare publice să rămână într-un cuantum cât mai mare la nivel local. Am încredere că, în anul 2023, clasa politică se va mobiliza să modernizeze și codul finanțelor publice locale și să creeze și mecanismul legal prin care unificarea administrativă voluntară să poată fi posibilă și decisă de către comunitățile locale, de către cetățeni.”
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti miercuri, 24 iulie 2024, 14:40
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro