Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2016-2020 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Nicolae Giugea > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Nicolae Giugea (Grupul parlamentar al PNL)
Propun înființarea de Laboratoare Fitosanitare la nivelul fiecărei regiuni de dezvoltare

Deputatul PNL Nicolae GIUGEA, membru al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice, va depune spre dezbaterea și adoptarea Parlamentului României o inițiativă legislativă pentru înființarea a 8 laboratoare fitosanitare regionale care vor analiza reziduurile de pesticide din plante și din produsele vegetale, precum și calitatea produselor de protecția plantelor:

”Anul acesta ne-am confruntat cu mai multe situații neplăcute în care unii fermieri au utilizat substanțe chimice interzise în legumicultură. În alte situații, legume sau fructe care proveneau din import înregistrau mai mulți parametri neconformi, în ceea ce privește concentrațiile de substanțe chimice. Scandalurile mediatice au trecut, declarații politice s-au făcut, dar măsuri concrete nu s-au luat, nici la nivel guvernamental și nici la nivel legislativ.
Am analizat cu atenție arhitectura instituțională care poate să combată aceste practici ilegale și am constatat că actuala organizare a Autorității Naționale Fitosanitare nu îi permite acesteia să analizeze un spectru relevant de probe. Mai mult decât atât, Autoritatea dispune de câteva laboratoare, care funcționează la sute de km de cele mai mari zone agricole ale țării.
În acest context, am elaborat o propunere legislativă pentru completarea Legii nr.139/2014 privind unele măsuri pentru reorganizarea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, precum și a unor structuri aflate în subordinea acestuia, astfel încât, de la 1 ianuarie 2024, la nivelul fiecărei regiuni de dezvoltare să existe și să funcționeze un laborator fitosanitar. Dacă ne interesează cu adevărat calitate produselor agricole și modul în care se utilizează substanțele chimice în agricultură, atunci inițiativa mea ar trebui să fie adoptată chiar în primele săptămâni ale sesiunii parlamentare de toamnă.”
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti miercuri, 24 iulie 2024, 14:32
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro