Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2016-2020 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Nicolae Giugea > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Nicolae Giugea (Grupul parlamentar al PNL)
Politica agricolă a Uniunii Europene trebuie reconfigurată. Inflația și importurile din afara Uniunii – cele mai mari provocări din anul 2024

Deputatul PNL Nicolae Giugea consideră că deschiderea noului cadru financiar multianual 2021-2027 reprezintă o bună oportunitate pentru instituțiile europene pentru a reconfigura politica agricolă comună, cea care în secolul trecut a condus la stabilitatea prețurilor de consum, la prosperitate, la creștere economică și la securitate alimentară în Europa democratică:

”Fermierii din cele mai puternice economii agricole din Uniunea Europeană au mari dificultăți financiare, dar și de competitivitate. Produc tot mai dificil, mai scump și vând tot mai greu. Toate acestea reprezintă rezultatul unui cumul de factori externi, precum și de decizii eronate care s-au luat în ultimii ani la nivelul instituțiilor europene. Să se renunțe abrupt la pesticide, să nu se mai finanțeze creșterea animalelor care ar genera încălzire globală și multe asemenea idei de neînțeles. Obiectivele ecologiste fanteziste au dărâmat competitivitatea fermierilor europeni, motiv pentru care cartofii, ceapa, laptele și uleiul sunt mai ieftine din import, decât produse la noi.
Dacă agricultorii germani sau cei francezi au ajuns la limita disperării, cei români sunt pe cale să renunțe cu totul la activități. De aceea protestează pe străzi! M-a întristat faptul că ministrul nostru al agriculturii, în loc să pregătească un plan de măsuri și să propună instituțiilor europene ajutoare concrete pentru fermieri, s-a apucat să ceară demisii, crezând că politica de la Bruxelles e ca cea de la București sau că domnia sa se află la o ședință de partid. Este și firesc ca, după o asemenea reprezentare, numele României nu contează în ecuația deciziilor mari din politica agricolă, doar europarlamentarii români Daniel Buda și Dan Motreanu fiind remarcați pentru pozițiile lor ferme, exprimate în Parlamentul European.
2024 este un an în care au loc alegeri în tot spațiul Uniunii Europene și acest lucru poate să fie benefic pentru deciziile în domeniul agriculturii. Dacă nu vom dori să devenim cu totul dependenți de produsele alimentare care vin pe vapoare din Asia sau Africa, trebuie să susținem financiar și logistic fermierii români și europeni care produc mâncare de calitate. Așadar, ne trebuie decizii urgente și eficiente, dar și finanțare pe măsură, pentru că producția agricolă chiar este o chestiune de siguranță națională a statelor UE.”
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti sâmbătă, 13 iulie 2024, 6:20
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro