Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Interviuri
Galerie foto
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
2008-2012 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Sanda-Maria Ardeleanu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare

Din partea Delegației române la APF au participat doamna deputat Sanda-Maria Ardeleanu, Președintele Delegației, doamna Gabriela-Lola Anghel și domnul Daniel-Stamate Budurescu, membri ai Delegației.
Din partea Institutului Francez au participat domnul Christophe Gigaudaut, directorul Institutului Francez din România, și doamna Maguelone Orliange-Ladsous, atașat pentru cooperare educativă și coordonatoare a Alianțelor Franceze în România.
Președintele Delegației, doamna deputat Sanda-Maria Ardeleanu, a făcut o prezentare a activității Delegației parlamentare române în cadrul Adunării Parlamentare a Francofoniei, subliniind implicarea susținută în acțiuni concrete francofone atât în cadrul organizației, cât și în România, cu sprijinul Administrației prezidențiale, prin domnul Sergiu Nistor, Reprezentant personal al Președintelui României pentru Francofonie, al Ministerului Afacerilor Externe, prin doamna Ministru Victoria Popescu, al reprezentanților instituțiilor francofone la București, Biroul regional al OIF, al AUF, precum și al Delegației Wallonie-Bruxelles.
De asemenea, a reamintit vizita istorică din luna mai 2016 a Secretarei generale a Organizației Internqționale a Francofoniei, doamna Michaelle Jean, care a adus un nou impuls în continuarea și consolidarea valorilor francofone în România și în Europa centrală și de est. Cu această ocazie, în urma discuțiilor avute cu Președintele Klaus Iohannis, s-a convenit organizarea a două evenimente francofone majore în România, și anume Forumul Mondial al Femeilor Francofone, în anul 2017, și Forumul Economic Francofon, în anul 2018. Pentru prima acțiune, Președintele Delegației parlamentare române a avut deja o ședință de lucru pentru demararea procedurilor de organizare.
Directorul Institutului Francez a adresat mulțumiri pentru oportunitatea de a se întâlni cu parlamentari francofoni români și a făcut o trecere în revistă a principalelor activități și proiecte francofone derulate de Institutul Francez. Cele mai recente dintre acestea se intitulează Frenchmania și By the way și eu vorbesc limba franceză.
Discuțiile au evidențiat necesitatea de a consolida eforturile de promovare a învățării limbii franceze în școli, de la vârste cât mai mici, de conștientizare a părinților în demersurile pe care le fac în educația copiilor lor, și, nu în ultimul rând, coordonarea cu inspectorii din județele României, pentru a face eforturi ca limba franceză să redevină prima limbă studiată în școlile românești. Președintele Delegației, doamna deputat Sanda-Maria Ardeleanu, i-a invitat la Suceava, pentru a putea realiza o analiză reală a situației și a găsi soluții concrete și eficiente la stimularea cadrelor didactice și a părinților, în favoare studierii limbii franceze.
De asemenea, s-a discutat și despre expunerea limbii franceze la televizor, prin TV5 Monde și la radio, prin RFI, directorul Institutului Francez afirmând că se fac demersuri de introducere a unui canal de desene animate în limba franceză, pentru ca cei mici să aibă contact și în acest mod cu această limbă.
La finalul întrevederii, s-a convenit continuarea prin reuniuni de lucru a discuțiilor privind aceste acțiuni concrete de promovare a limbii franceze.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti joi, 13 iunie 2024, 9:55
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro