Camera Deputaților a fost reprezentată la această acțiune de doamna deputat Sanda-Maria Ardeleanu, Șefa Delegației Parlamentului României la APF și de domnul deputat Bogdan Nicolae Niculescu Duvăz.
În ziua de 18 noiembrie a.c., au avut loc discuții ale delegației române cu reprezentații Regionalei Europa a APF referitoare la detaliile privind organizarea, în perioada 20-23 martie 2014, în România, a Conferinței șefilor de delegații ale parlamentelor membre ale Regionalei Europa a APF. Șeful Misiunii Regionalei Europa, domnul Jean-Paul Wahl a apreciat promptitudinea demersurilor de organizare din partea Delegației române.
În data de 19 noiembrie a.c., a avut loc reuniunea Șefilor de delegații, care a precedat deschiderea lucrărilor, în cadrul căreia doamna deputat Sanda-Maria Ardeleanu a avut o prezentare foarte apreciată de șefii de delegație referitoare la Conferința ce va avea loc în România anul viitor.
Dintre temele de discuție propuse de către Delegația română pentru Conferința din România, Șefii delegațiilor au decis să fie discutate la lucrări următoarele: Francofonia în Europa Centrală și de Est; Francofonia, vector al multilculturalismului și plurilingvismului; Rolul tinerilor francofoni în promovarea democrației.
Doamna deputat Sanda-Maria Ardeleanu a fost propusă și aleasă în funcția de membră a Comitetului Director al Rețelei Femeilor Parlamentare a APF din partea Regionalei Europa a APF.
În deschiderea lucrărilor au avut alocuțiuni Șeful Misiunii Regionalei Europa a APF, domnul Jean-Paul Wahl, Președintele Parlamentului Republicii Moldova, domnul Igor Corman, Șefa Delegației Parlamentului Republicii Moldova, doamna Ana Guțu, Secretarul general parlamentar al APF, domnul Pascal Terrasse, Președinta APF, doamna Andrée Champagne. La deschiderea lucrărilor a participat, alături de delegația română, Ambasadorul României în Republica Moldova, E.S. domnul Marius Lazurca.
În cadrul lucrărilor din zilele de 19 și 20 noiembrie a.c. au avut loc intervenții și dezbateri privind acțiunile de promovare a limbii franceze în Republica Moldova, Francofonia la nivel universitar, medical și în mediul de afaceri, dialogul intercultural în limba franceză în Europa Centrală și de Est, limba franceză ca limbă de cercetare etc.
Domnul deputat Bogdan Nicolae Niculescu Duvăz a avut o intervenție în cadrul Adunării, în care a afirmat că Francofonia reprezintă un liant cultural important între țările din Europa Centrală și de Est, propunând ca la Conferința de la București să fie abordată și tema legată de valorile comune francofone ale țărilor europene membre UE și a celor care doresc integrarea în UE, importante pentru viitorul Uniunii.
În finalul lucrărilor Adunării Regionalei Europa a APF, membrii prezenți au adoptat Rezoluția privind Cercetarea: consolidarea limbii franceze ca limbă de acces la cunoaștere în Francofonie și Rezoluția privind Parteneriatul Estic.
Delegațiile parlamentare francofone din Regiunea Europa își exprimă susținerea față de angajamentul Republicii Moldova în parcursul său european și față de parafarea, în cadrul Sommet-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius, în perioada 28-29 noiembrie a.c., a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.
Delegația română și-a exprimat susținerea pentru Republica Moldova și angajamentele sale în integrarea europeană, adresând felicitări și mulțumiri Șefei Delegației Parlamentului Republicii Moldova la APF, doamna Ana Guțu, atât pentru organizarea excelentă a sesiunii Adunării Regionale Europa, cât și pentru acțiunile constante de promovare a Francofoniei în Republica Moldova.