Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
alin.apostol@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Alin-Gabriel Apostol > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Alin-Gabriel Apostol (Grupul parlamentar al USR)
Persoanele aflate în incapacitate de a lua la cunoștință sau de a semna un document și-ar putea exprima consimțământul asupra unui înscris cu ajutorul unui serviciu digital online dacă va fi votată Legea consimțământului digital online

Am depus o propunere legislativă privind necesitatea furnizării unui serviciu de consimțământ digital online (CDO), gratuit și universal. CDO vine în sprijinul persoanelor cu deficiențe de vedere sau neștiutoare de carte, care au nevoie de asistență personalizată în vederea confirmării luării la cunoștință a unui înscris.

Această inițiativă legislativă este soluția practică, venită ca răspuns în urma unor discuții purtate cu reprezentanți ai societății civile implicați activ în acțiuni concrete de accesibilizare informațională și digitală pentru acele persoane care, din varii motive ce țin de dizabilități sau lipsa unor competențe, se află în incapacitatea de a lua la cunoștință un document.
Deși cadrul legislativ actual privind persoanele cu dizabilități prevede explicit garantarea accesului la serviciile publice și private (notar, oficii poștale, sucursale bănci etc.) în condiții de egalitate cu ceilalți, totuși, serviciile precare de asistență personalizată contravin acestor reglementări. Astfel, în cazul persoanelor cu deficiențe de vedere sau neștiutoare de carte, accesul la informație este intermediat de un martor sau tutore care, după caz, are libertatea de a le citi integral sau parțial înscrisul și care, în urma exprimării acordului, fie semnează pentru acestea, fie le ajută pe acestea să semneze într-un chenar specific documentul de luare la cunoștință.
Serviciul de consimțământ digital online are menirea de a simplifica acest proces excesiv de birocratic și greoi. În prezent, nevăzătorii sau neștiutorii de carte au nevoie să fie asistați de un martor/tutore ca să își exprime consimțământul. Această platformă digitală are avantajul că permite beneficiarului autentificarea și luarea la cunoștință a documentului în cauză de o manieră independentă prin convertirea fluxului digital scris în flux audio. Validarea acordului asupra înscrisului se va face prin înregistrarea în format digital audio sau video a consimțământului. Un ultim lucru ce trebuie menționat este faptul că, acest serviciu este destinat nu doar acelora cu deficiențe de vedere sau neștiutori de carte, ci și acelora care vor dori să își exprime acordul asupra unui înscris în varianta digitală în detrimentul celei clasice, pe hârtie.
Proiectul a fost înregistrat la Biroul Permanent al Senatului, în calitate de primă Cameră sesizată și are un aviz favorabil de la Consiliul Economic și Social. Acesta urmează să fie discutat în comisiile Senatului, unde va primi un raport. Ulterior, proiectul va fi votat în plenul Senatului și transmis către Camera Deputaților, unde va avea un parcurs similar.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti luni, 24 iunie 2024, 4:38
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro