Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
alin.apostol@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Alin-Gabriel Apostol > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Alin Gabriel Apostol (Grupul parlamentar al USR)
România ar putea avea asistenți în educație timpurie pentru a suplini lipsa acută a creșelor, dacă propunerea legislativă va fi adoptată de Senat

Asistentul în educație timpurie este o persoană specializată în educația copiilor sub vârsta de mers la școală. Asistentul este un educator pentru maximum 5 copii la domiciliul său sau într-un spațiu adecvat.

Această profesie există de foarte mulți ani în statele vestice. Forma de prestare a activității pe care o propunem este aceea de PFA sau angajat al unei creșe/grădinițe/unui centru de zi.
Propunerea noastră legislativă este inspirată în principal din modelul francez și modelul german. Cu această lege, vrem să venim cu o soluție complementară pentru criza locurilor în creșe la copiii sub 3 ani. În același timp, un nou tip de job va aduce noi locuri de muncă pe piață, ceea ce stimulează creșterea economică. Și, desigur, va ajuta la reinserția pe piața muncii a mamelor care stau acasă cu copiii, ceea ce înseamnă că statul va plăti mai puține concedii de creștere a copilului, așadar un impact bugetar pozitiv.
Această profesie există de foarte mulți ani în statele din Europa de Vest și chiar în unele state din apropierea noastră, cum ar fi Slovenia sau Cipru. Cei mai cunoscuți asistenți în educație timpurie sunt cei din Germania și Austria, denumiți “mame de zi” sau “tați de zi”. Studiile și experiențele din aceste state ne arată că asistenții în educație timpurie se bucură de încrederea părinților, sunt apreciați și își fac bine treaba.
În acest moment din cei 550 de mii de copii intre 0-3 ani aproximativ 22 de mii merg la creșe (3,5%) și 15 mii în grădinițe (de la 2 și jumătate). Sunt aproximativ 355 de creșe publice și private la nivel național, față de 11 mii de grădinițe. Există o serie de beneficii ale acestei legi. Odată ce legea asistentului în educație timpurie este votată de Parlament, inclusiv angajatorii din firme cu multe birouri vor putea să pună la dispoziție un spațiu adecvat (definit conform legii, cu avize și inspecție periodică), iar părinții vor putea veni la birou cu copiii, pe care să-i lase în grija asistentului în educație timpurie.
Proiectul legislativ se află la Senat, care este Cameră decizională. Proiectul urmează să primească rapoarte de la Comisia pentru învățământ și Comisia pentru muncă, după care va fi votat în plen. Am depus amendamente conform observațiilor de la Consiliul Legislativ și sperăm să fie adoptate, iar legea să fie votată astfel încât să meargă la promulgare către Președinte.
Proiectul poate fi consultat aici: L32/2022
https://senat.ro/legis/lista.aspx?nr_cls=L32&an_cls=2022#ListaDocumente
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti luni, 24 iunie 2024, 3:56
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro