Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2016-2020 (dep.)
2012-2016 (sen.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Ben-Oni Ardelean > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la Direcția pentru relații cu parlamentele naționale

Participarea senatorului Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului, și a deputatului Ben-Oni Ardelean, vicepreședintele Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaților, la o misiune oficială a Parlamentului României în Republica Federală Germania (6-9 iulie a.c.)

O misiune oficială a Parlamentului României s-a deplasat, în perioada 6-9 iulie a.c., în Germania (Hanovra/Walsrode/landul Saxonia Inferioară și Berlin) pentru efectuarea unor demersuri politice și diplomatice pe lângă autoritățile germane, în vederea reunificării familiei Furdui (părinții și cei 7 copii minori), deținători exclusivi ai cetățeniei române. Delegația parlamentară a fost compusă din senatorul Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului, și deputatul Ben-Oni Ardelean, vicepreședintele Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaților. În prima parte a vizitei au fost prezenți pentru susținerea misiunii în cadrul contactelor avute la nivel de land o serie de reprezentanți ai asociațiilor și comunităților românești din Germania, Franța și Italia, precum și înalți reprezentanți ai bisericii creștine evanghelice din care face parte familia Furdui, atât din România, cât și din Germania și Europa de Vest.
Programul a inclus contacte oficiale cu autorități ale guvernului și Parlamentului landului mentionat, responsabili politici și administrației ai districtului în care locuiește familia, responsabili cu competente în materie de protecția minorilor, la nivel local și la nivelul landului în care își are familia reședința, precum și întâlniri cu părinții, comunitatea românească din regiune și comunitatea religioasă. Totodată, a inclus la Berlin întâlniri cu înalți reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe din Germania și ai Bundestag-ului.
Cei doi oficiali români, având mandatul Parlamentului României, au întreprins o serie de demersuri necesare și fundamentate în baza evaluărilor și informațiilor obținute pe diverse canale pentru a susține reunificarea familiei, prin readucerea copiilor la părinți. Au fost prezentate argumente de natură factuală, juridice și politice în acest sens, având în vedere normele și bunele practici în dreptul internațional și faptul că familia este deținătoare exclusiv a cetățeniei române.
În acest context, misiunea parlamentară a prezentat argumente obiective care să sprijine ideea că măsura de preluare temporară a copiilor de către Jugendamt (autoritatea germană pentru protecția copilului) este în mod clar disproporționată. Totodată, cei doi parlamentari au semnalat în mod direct autorităților o serie de elemente preocupante în legătură cu gestionarea cazului menționat de către Jugendamt, care ridică serioase semne de întrebare asupra caracterului obiectiv al unora din deciziile adoptate.
Misiunea parlamentară salută caracterul constructiv și fundamentat pe deschidere și bună credință, în baza elementelor de drept național și internațional, precum și pe baza relațiilor bilaterale solide între România și Germania, al modului cu care au avut loc contactele cu autoritățile federale de la Berlin și de land, la Hanovra. Totodată, semnalează cu regret o serie de elemente importante inadecvate constatate în gestionarea cazului la nivel local. În acest sens, cei doi parlamentari urmează să prezinte un Raport Conducerii Parlamentului României, cât și autorităților guvernamentale pentru continuarea și finalizarea cu succes a obiectivului de reunificare a familiei Furdui, părinții și cei 7 copii.
De asemenea, misiunea adresează mulțumiri pentru colaborarea cu asociațiile românilor din afara țării și a cultelor evanghelice menționate, din România și diasporă. Totodată, transmite aprecierea pentru modul corect instituțional al colaborării cu Ministerul Afacerilor Externe din România și respectiv din Germania.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti vineri, 19 iulie 2024, 5:05
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro