Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
andrei.lupu@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Andrei-Răzvan Lupu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Silviu Macovei (Grupul parlamentar al PSD)
Lăsați Iașul să se dezvolte!

După cum foarte bine știți, mă aflu în Camera Deputaților ca un reprezentant al ieșenilor care m-au votat și mi-au acordat responsabilitatea de a le face vocea auzită și drepturile respectate în Parlamentul României. De aceea, cu tristețe vă reamintesc de uitarea și ignorarea în care orașul și județul meu se află atunci când, nedrept, Bucureștiul hotărăște dezvoltarea unei regiuni sau a alteia!

În urmă cu aproape 160 de ani, domnitorul Alexandru Ioan Cuza, într-un discurs ținut în noua capitală, promitea compensații pentru Iași în urma „loviturii” primite de urbe după centralizarea serviciilor publice în București: „Nu voi cruța nimic spre a ridica, precum merită, orașul Iași care a fost leagănul unirei”. Rezultatul a fost că în același an, propunerea lui Mihail Kogălniceanu de a se acorda minime compensații (consolidarea Universității, construirea de șosele, Prutul navigabil și o cale ferată Iași-București) nu a fost votată în Parlament! Iașul a fost prădat chiar și de minimele compensații promise în schimbul cedării statutului de capitală. Rezultatul a fost un exod al familiilor înstărite și secarea tuturor investițiilor și a stilului de viață modern. Iașul a rămas în uitare.
Acum, după aproape 160 de ani, este o rușine că vin în fața dumneavoastră cu aceleași cerințe de a respecta și trata egal Iașul față de alte județe din țară. În nenumărate declarații politice am arătat spre orașe din Transilvania care au primit sume exorbitante pentru proiecte fantasmagorice, în timp ce Iașul solicită de ani de zile prioritizarea unei autostrăzi cerute de 5 milioane de români. Cu toții am votat legea pentru A8. În schimb, facem metrou pentru 30.000 de oameni.
Ieșenii vorbesc de prea mult timp de un adevărat „blestem” pentru orașul nostru, al doilea ca mărime din România, de a nu avea măcar o ușă deschisă către București. Suntem conduși în aceste zile de cei mai ocoliți politicieni din România. Avem un primar căzut pradă intereselor imobiliare haotice; județul este abandonat complet de orice investiții majore. Fără autogară, fără filarmonică, fără sală polivalentă, fără șosea de centură, fără aeroport cargo, fără autostradă. Fără speranță.
Am fost și voi fi vocea ieșenilor, a reprezentanților românilor din toată țara și de peste hotare, însă vă spun că răbdarea proverbială a moldovenilor se apropie de sfârșit. Din ce în ce mai mulți se coagulează în formațiuni politice și neguvernamentale care cer autonomia regională, gestionarea propriilor fonduri, a propriului destin. Eu nu cred într-o Românie divizată. Însă, eforturile noastre, ale tuturor parlamentarilor trebuie să se conjuge pentru o dezvoltare echitabilă a tuturor regiunilor. Iașul este vitregit și din interior și din exterior. La Iași ne vom ocupa noi, însă de la Centru trebuie să existe înțelepciunea de a nu ne bate joc de orașul care a făcut posibilă existența României. Unirea a început la Iași!
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti sâmbătă, 13 iulie 2024, 9:17
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro