Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
andrei.lupu@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Andrei-Răzvan Lupu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Silviu Macovei (Grupul parlamentar al PSD)
Este momentul să vorbim despre români!

Putem considera că românii au stat prea mult în această criză politică. După aproape 3 luni de instabilitate guvernamentală, Partidul Social Democrat și-a asumat responsabilitatea votului dat de români acum aproape un an de zile când partidul nostru a luat cel mai mare număr de voturi.

Prin urmare, intrarea la guvernare este o decizie responsabilă care răspunde rezultatului electoral. Mai mult, oricât de cinic ar privi unii sau alții, România nu mai poate să rămână neguvernată. Neclaritățile și scandalurile dintre PNL și USR, foști parteneri de coaliție, îi privesc prea puțin pe cetățenii acestei țări. Oamenii sunt îngrijorați de sănătate, de veniturile și de viitorul economic al familiilor lor și mai puțin de problemele politice.
Din acest motiv, PSD a ales să participe la formarea unei majorități guvernamentale însă nu fără condiții ferme și clare deoarece chiar credem că este momentul să vorbim despre români și problemele lor reale! Vom putea, astfel, să oprim căderea nivelului de trai și vom avea instrumentele de a stabiliza situația economică, socială și sanitară din România. Acest obiectiv, cuprins în pachetul social, a fost prioritar în raport cu negocierile privind alocarea portofoliilor de miniștri.
PSD ar fi putut forța obținerea funcției de premier în prima rundă, dar ar fi pierdut ministerele-cheie care îi permit să pună în aplicare programul social asumat în fața propriilor alegători. PSD consideră că deciziile pentru îmbunătățirea vieții acestor oameni trebuie să prevaleze față de interesul firesc de partid de a deține funcția de premier.
Stimați colegi, permiteți-mi să vă prezint pe scurt principalele măsuri din programul social:
 • Creșterea alocațiilor cu 40%, de la 427 lei la 600 lei pentru copii sub 2 ani, creșterea de la 214 la 243 lei pentru celelalte vârste și a 13-a alocație pentru copii cu dizabilități.
 • Creșterea salariului minim de la 2.300 la 2.550 de lei (+10,9%)
 • Creșterea pensiei minime cu 25% de la 800 la 1.000 lei/lună.
 • Creșterea punctului de pensie cu 10%. În plus se va acorda un ajutor suplimentar pentru perioada de iarnă tuturor pensionarilor cu pensia peste nivelul minim, dar sub 1.600 lei.
  PSD a decis că realizarea măsurilor din pachetul social este mai importantă decât deținerea funcției de premier în prima rundă. De aceea, PSD s-a asigurat că va avea instrumentele guvernamentale pentru a realiza măsurile din pachetul social, respectiv Ministerul Finanțelor, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Sănătății, Ministerul Familiei. În plus, negocierile trebuiau încheiate, pentru că este nevoie urgent de un guvern cu puteri depline care să facă rectificarea bugetară și să ia măsurile absolut necesare.
  Partidul Social Democrat a ales să considere că oamenii sunt mai importanți și, de aceea, prioritățile guvernului nostru vor fi strict în direcția protejării veniturilor și sănătății românilor. Esențial este să trecem cu bine de aceste încercări ale pandemiei globale, iar mai apoi vom lămuri și aspectele politice.
 • Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti vineri, 19 iulie 2024, 6:24
  Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
  E-mail: webmaster@cdep.ro