Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2016-2020 (dep.)
Legături:
silviu.macovei@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Silviu Nicu Macovei > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Silviu-Nicu Macovei (Grupul parlamentar al PSD)
A șasea amânare a licitației pentru sectorul A8
Mi-am pierdut răbdarea! A8 a devenit autostrada Rușinii!

Amânarea (pentru a șasea oară) a desemnării unui câștigător al licitației pentru proiectarea tronsonului Ungheni-Iași-Târgu Neamț a stârnit revoltă în rândul politicienilor și cetățenilor, deopotrivă.

Autostrada A8 pare a fi sabotată din toate părțile. Politicieni, miniștri, funcționari, proiectanți par a-și fi dat mâna pentru a exclude Iașiul din orice variantă de a fi conectat la vestul țării și al Europei.
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a ratat încă o dată desemnarea firmei care ar trebui să proiecteze cel mai important sector al A8 pentru ieșeni, Ungheni-Iași-Târgu Neamț. Acest nou eșec de proporții este cu atât mai rușinos cu cât, deși există prevăzute fonduri, CNAIR nu este capabilă să aleagă o ofertă, iar termenul inițial era noiembrie 2020.
Lista ratărilor la acest proiect este foarte lungă și a generat furie și frustrare nu doar pentru ieșeni, ci și pentru locuitorii județelor care ar beneficia direct de o autostradă est-vest. „Personal mi-am pierdut răbdarea! A8 a devenit autostrada Rușinii! De ani de zile se cere, se promite, dar sunt doar obstacole. Îmi aduc aminte cum ne-am bătut noi (parlamentarii PSD de Iași) când era guvernarea PSD pentru această autostradă. Eu am ieșit în stradă, am amenințat că nu votez bugetul dacă nu se alocă bani. S-a ajuns chiar la demararea studiilor de fezabilitate pentru parteneriat public privat (PPP). Au venit apoi liberalii domnului Orban și au spus că „nu, facem noi din bani europeni!” și au anulat în 2019 tot ce se făcuse până atunci! În Piața Unirii din Iași, pe 24 ianuarie 2020, Orban și Iohannis au promis că A8 se va face din bani europeni! Până și Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, i-a cerut lui Iohannis să se implice în proiectul A8! Domnilor liberali și useriști, unde suntem acum când avem multe miliarde de euro la dispoziție de la UE?
În pofida asigurărilor date de actuala guvernare, autostrada A8 a ratat includerea în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) fiindcă firma care trebuia să execute studiul de fezabilitate a abandonat pur și simplu contractul. „Treaba asta cu firma ACCIONA care trebuia să termine până acum studiul de fezabilitate pe tronsonul Târgu Mureș - Târgu Neamț și a renunțat la lucrare. Așa, brusc, chiar înainte ca A8 să aibă o mică șansă de a intra la finanțare din zecile de miliarde de la UE. Mă întreb ce au făcut ani de zile cei de la CNAIR? Nu au verificat ce face această firmă în teren? Au stat și au dormit în birouri, altfel ar fi putut îndrepta lucrurile astfel încât A8 să aibă măcar o șansă de finanțare!
Sunt foarte dezamăgit de lipsa de reacție a parlamentarilor ieșeni din arcul guvernamental. Acum nu mai ieșiți în stradă, domnilor colegi din PNL și USR? Ratare după ratare, dar nu vă aud să protestați, să bateți cu pumnul în masa lui Orban, Cîțu, Drulă sau Ghinea! Tot auzim că „se vrea, dar nu se poate”; poate ar trebui să „facem, chiar dacă nu se vrea” această autostradă!
Este o rușine națională!
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti duminică, 23 iunie 2024, 10:36
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro