Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2016-2020 (dep.)
Legături:
silviu.macovei@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Silviu Nicu Macovei > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Silviu Nicu Macovei (Grupul parlamentar al PSD)
Depozitele regionale agricole au fost scoase de guvern de pe lista de finanțare prin PNRR!

Ultima informație de la specialiștii în agricultură stârnește nemulțumire și îngrijorare cu privire la o acțiune a guvernului de excludere a finanțării depozitelor regionale agricole de pe lista Programului Național de Redresare și Reziliență.


Într-o conferință de presă, Florin Jianu (președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) a afirmat că „depozitele agricole regionale au fost scoase din ultima variantă a PNRR. Deși nouă ni se prezentase că erau acolo, ele au fost scoase, deci în varianta cu care a mers ministrul Investițiilor și Programelor Europene la Bruxelles nu se regăseau aceste depozite”.

Potrivit primei variante a PNRR, la capitolul agricultură era inclusă construcția a 8 depozite regionale cu temperatură controlată pentru depozitarea, sortarea, ambalarea, etichetarea și comercializarea produselor agricole locale, valoarea investiției fiind de 120 de milioane de euro.
Consider această mișcare a guvernului drept o nouă dovadă că niște oameni fără legătură cu administrația centrală, fără experiență și fără viziune încearcă să ne prostească pe toți, așa pe față! Nu este posibil ca acest PNRR să fie considerat pușculița peneliștilor! Vă dați seama că liberalii s-au bătut ca un metrou care va deservi doar 30.000 de oameni (referire la proiectul de la Cluj Napoca – n.a.) să fie cu siguranță finanțat cu peste 1 miliard de euro prin PNRR, dar 120 de milioane pentru 8 depozite regionale reprezintă o cheltuială prea mare? Vă dați seama cât le pasă acestor oameni de a salva agricultura româească?
Nici până la această dată nu au sosit ajutoarele pentru fermierii și agricultorii grav loviți de seceta din 2020. Asta în pofida faptului că la Iași a avut loc un masiv protest în care sute de utilaje agricole au blocat orașul tocmai pentru a trage un semnal de alarmă referitor la aceste ajutoare pentru secetă.
Conform datelor Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), importurile de produse agricole au urcat până la 8,9 miliarde de euro, iar exporturile s-au diminuat până la 6,9 miliarde de euro. Acesta este un semn că agricultura românească, deși cu un potențial de creștere enorm, este sufocată de importurile de produse agricole, adesea de o mai slabă calitate.
LConform celor mai recente studii realizate de Cooperativa Țara Mea, România importă anual aproximativ 96.000 de tone de legume și fructe. Cine ne împiedică să fim și noi mari producători și exportatori de legume și fructe? Vă spun eu, deși este evident: guvernanții actuali! Neplata unor ajutoare financiare vitale pentru agricultori combinată cu această scoatere a depozitelor regionale agricole de pe lista PNRR ne arată că, de fapt PNL și USR vor să îi îngroape pe agricultorii români. Nu știu dacă ne dăm seama de dezastrul pe care guvernanții îl fac în agricultura țării noastre, dar sper să ne trezim până nu este prea târziu!
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti luni, 17 iunie 2024, 23:51
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro