Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2016-2020 (dep.)
Legături:
silviu.macovei@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Silviu Nicu Macovei > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Silviu Nicu Macovei (Grupul parlamentar al PSD)
Alba-neagra cu PNRR! Cine va răspunde în cazul unui eșec anunțat?

Asistăm, în aceste zile, la poate cea mai neagră perioadă din istoria post-decembristă a României, cel puțin din punctul de vedere al lipsei totale de viziune și capacitate de a genera proiecte naționale. Mă refer aici la o șansă unică a țării noastre de a primi o infuzie semnificativă de fonduri europene, Planul Național de Redresare și Reziliență.

Știm cu toții că pandemia COVID 19 a lovit întreaga planetă, iar România nu a avut mai puțin de suferit. Dimpotrivă, restricții dure, oprirea de mai multe ori a economiei, sectoare întregi fiind oprite de luni de zile (mă gândesc aici la HORECA și sectorul cultural). Impactul a fost și încă mai este unul foarte dur și nu cred că încă am început să vedem adevăratele efecte. Pe ici pe colo, sunt vizibile semnele unei crize profunde: creșteri aparent nejustificate ale prețurilor la energie și combustibil sau, cel mai alarmant, creșterea cu 20-40% a prețurilor la materialele de construcții, asta în condițiile în care sectorul construcțiilor a înregistrat o ușoară creștere, chiar în pandemie!
În acest punct, Uniunea Europeană a intervenit puternic și a creat acest instrument financiar, un program extrem de amplu de reconstrucție a țărilor membre afectate de pandemie. Iar sutele de miliarde alocate de UE sunt destinate unei noi viziuni asupra viitorului uniunii și a țărilor membre.
România are șansa de a primi aproximativ 30 de miliarde de euro, însă nu degeaba, de cheltuială! Acești bani se acordă pe proiecte concrete, gândite în detaliu și circumscrise unei viziuni strategice de dezvoltare a României.
Deja cred că vă este clar și doar din cerințele acestui instrument european faptul că actuala guvernare are în față o provocare mult prea mare pentru capacitățile sale administrative, ca să nu mai vorbesc de viziune sau gândire strategică. Nu am văzut sau auzit nici unul dintre noi vreo vorbă despre un proiect de țară liberal sau userist. Nici măcar președintele Iohannis, care ne amenință încă din primul său mandat că „lucrează la un proiect de țară”. Se pare că încă mai are nevoie de timp, fiindcă proiectul anunțat nu a apărut nici până acum! A, dacă vă gândiți la „România educată” este mai mult decât evident că însuși președintele a abandonat acest proiect...
Ne aflăm în preambulul unei rușini care va depăși granițele naționale. Până la această dată, „guvernul meu” a avut jenanta performanță de a merge la Bruxelles de două ori cu un proiect pentru PNRR și de fiecare dată a fost trimis acasă ca un elev slab care nu este în stare să facă o compunere. Organismele de conducere ale UE au atras atenția Guvernului nu o dată, ci de două ori, că dosarul pentru cele 30 de miliarde este subțire, prost făcut și nu respectă minimele cerințe.
Din păcate avem cu toții pretenția unei viziuni strategice de la niște partide care sunt obișnuite cu mici învârteli locale și licitații fezandate pentru cei apropiați. PNRR nu este destinat unor mici aranjamente de partid; este un program financiar care obligă la seriozitate și competență. Cum poți să aloci un miliard de euro pentru un metrou care să deservească 30.000 de oameni și să scoți din dosar depozite regionale agricole sau sistem național de irigații? Cum să nu fii capabil să finanțezi proiecte mari de infrastructură, cum ar fi autostrada A8, o cerință expresă a peste 5 milioane de români?
Răspunsul este trist: fiindcă actualii guvernanți nu au oameni capabili să gândească proiecte pentru țară, fiindcă nu sunt în stare nici să își împartă funcții, nici să gestioneze astfel de planuri de anvergură. Ați văzut cum un ministru aruncă vina pe altul, încercând să se scuze trăgând-ul la fund pe celălalt? Asta fiindcă PNRR este o însăilare de idei nesustenabile, cerute de la Centru în teritoriu, unde armata administrativă este plină de cv-uri umflate dar fără substanță.
Ne paște o rușine națională și internațională, un eșec de proporții și o șansă unică ratată de România fiindcă nu suntem capabili să facem proiecte decente. Este o vină generală, dar a cărei responsabilitate cade pe cei care acum se consideră „salvatorii României”.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti duminică, 23 iunie 2024, 11:52
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro