Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2016-2020 (dep.)
Legături:
silviu.macovei@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Silviu Nicu Macovei > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Silviu Macovei (Grupul parlamentar al PSD)
Vaccinarea nu trebuie să fie o obligație, ci o conștientizare informată a protejării sănătății noastre!

România trece în aceste momente prin cea mai grea situație epidemiologică de la izbucnirea pandemiei de COVID 19 în urmă cu mai bine de un an. În plin val 4, țara noastră este printre primele locuri din lume la numărul de infectări zilnice, dar, cel mai grav, și la numărul de decese cauzate de complicațiile produse de virusul SarsCOV 2.

Suntem fruntași la cel mai trist clasament al epocii noastre în condițiile în care avem toate armele de a ne proteja și de a încheia această pandemie: există măști suficiente, produse de igienă și, fără precedent în istoria pandemiilor umanității, multiple vaccinuri eficiente cu tehnologii diferite produse rapid și suficient pentru toată populația. Și totuși, în România nu se testează, nu se vaccinează, ambulanțele fac coadă în curtea spitalului, oamenii ajung să blocheze terapiile intensive, mult prea mulți mor. Puteam să evităm toate acestea...
Doresc de la bun început să lămuresc unele principii după care îmi ghidez activitatea de reprezentare a cetățenilor români care m-au votat și care m-au ales să le fac auzite dorințele în Parlamentul României.
În primul rând, cred cu tărie în dreptul la sănătate al oricărui om. Fiecare dintre noi are dreptul să își protejeze sănătatea cum crede mai bine însă fără a pune în pericol sănătatea celor din jurul său.
În al doilea rând, nu cred că acest drept la sănătate poate fi condiționat în vreun fel de către autorități sau de Statul Român și nici impus cu forța.
În al treilea rând, este de datoria noastră să ne asigurăm că sănătatea publică, a tuturor românilor, este asigurată cu cea mai mare grijă și respect.
Având în vedere aceste trei principii fundamentale, poziția pe care o afirm public este cea de încurajare a vaccinării anti-COVID 19 prin convingerea oamenilor și nu prin obligativitate sau prin impunerea vaccinării. Este obligația noastră, ca reprezentanți ai poporului, să transmitem vocea și sfaturile specialiștilor, în domeniile în care aceștia excelează. În cazul de față, recomandarea oamenilor de știință este clar către vaccinare.
Medicina a progresat enorm în ultimele decenii după ce sute de ani tratarea bolilor sau a rănilor grave presupunea doar lovituri, ierburi sau amputări. Până la descoperirea antibioticelor în anii 1930-1940, orice infecție, pe care astăzi o tratăm în câteva zile, era fatală. Totuși, ignorarea sfatului medicilor de utilizare a antibioticelor are efecte negative majore cum ar fi rezistența organismului la infecții sau chiar apariția unor tulpini noi de superbacterii. Antibioticele, trebuie reținut, sunt eficiente contra infecțiilor produse de bacterii, nu și contra virusurilor.
Infecțiile virale, începând de la banala răceală și până la bolile extrem de grave (hepatită, variolă, febră hemoragică) pot fi prevenite și, în cele mai multe cazuri, eradicate prin vaccinare. Prevenirea bolilor infecțioase și controlul epidemiilor se practică încă dinaintea erei noastre! În China și India se practica o metodă de variolizare (imunizarea contra variolei), folosindu-se un fel de liofilizat primitiv: se luau cruste de la bolnavi, se măcinau, și pulberea obținută se administra celor sănătoși prin insuflație nazală. Și în Țările Române se practicau diferite metode preventive împotriva variolei. În Transilvania și Valahia se practica un procedeu numit ultuire (var. altuire, oltuire): se scăldau copiii nou-născuți în lapte provenit de la vacile bolnave de variola vacilor, care aveau pe uger pustule de variolă.
După cum vedeți, vaccinarea se folosește de mii de ani. Acum, în secolul 21 când avem super-computere, mii de oameni de știință care lucrează simultan la producerea de vaccinuri, când medicina a progresat enorm, ne găsim în fața unui val de neîncredere a oamenilor de neînțeles. Cercetătorii în psihologie socială afirmă că efectul negativ cel mai puternic asupra științei și medicinei în general îl au rețelele sociale virtuale, așa numitele rețele de socializare. Aici vocea neștiutorului și a ignorantului are aceeași valoare de adevăr ca cea a specialistului sau a omului de știință care a învățat și lucrat zeci de ani într-un domeniu. Informațiile superficiale, zvonurile sau chiar dezinformarea capătă valoare de adevăr doar fiindcă foarte mulți oameni cred fără a cunoaște și răspândesc fără a cerceta.
Este, din păcate, cazul și acestei pandemii când vocea medicilor și a epidemiologilor este acoperită de strigătele vehemente ale celor care nu „cred” în virus, în boală sau în vaccin. Virusul SarsCOV 2, boala COVID 19 nu sunt lucruri de „credință”, ci lucruri de știință, observabile și măsurabile obiectiv.
Morțile miilor de români infectați de COVID 19 ar fi putut fi evitate. Chinurile și spaima zilelor de terapie intensivă cu intubare invazivă ar fi putut fi evitate. Simpla vaccinare asigură și doar acest mic beneficiu: chiar dacă te îmbolnăvești, nu faci forme grave și riscul de deces din cauza COVID 19 este redus cu peste 94%!
Eșecul campanie de vaccinare în România nu este din vina oamenilor, ci din vina responsabililor politici care au gestionat atât de incompetent și iresponsabil subiectul vaccinării. Este vina guvernanților că nu au dat glas specialiștilor, că nu au încurajat personalități cunoscute și apreciate de toată populația să explice oamenilor beneficiile. În schimb, guvernanții USR și PNL au luat campania de vaccinare pe nume propriu, încercând să câștige electoral. Incompetența lor politică a fost depășită doar de incompetența în administrarea uneia dintre cele mai mari crize prin care a trecut România în ultimele decenii.
Sper în înțelepciunea poporului român și în bunul simț de a asculta vocea rațiunii și a competenței medicale. Nu pot să susțin nici un fel de obligativitate în ceea ce privește vaccinarea sau restrângere a drepturilor constituționale. Nu doresc, totodată, nici să spun cuiva să se vaccineze sau să nu se vaccineze. Pot, în schimb, să ascult pe cei care se pricep mai bine ca mine și să aleg să îmi protejez sănătatea mea și a celor dragi cum se poate mai eficient.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti duminică, 23 iunie 2024, 11:34
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro