Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2016-2020 (dep.)
Legături:
silviu.macovei@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Silviu Nicu Macovei > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la Direcția pentru Relații cu Organizațiile Internaționale și Uniunea Europeană
privind participarea unei delegații a Comitetului Director al Grupului Român al Uniunii Interparlamentare (GRUI) la Reuniunea parlamentară în pregătirea Conferinței Națiunilor Unite privind schimbările climatice (COP26) (Roma, 8-9 octombrie 2021)

Domnul deputat Mircea Fechet, vicepreședinte al Comisiei pentru mediu și echilibru ecologic, a condus delegația Comitetului Director al Grupului Român al Uniunii Interparlamentare (GRUI) la Reuniunea parlamentară în pregătirea Conferinței Națiunilor Unite privind schimbările climatice (COP26), care a avut loc la Roma, în perioada 8-9 octombrie, în organizarea Uniunii Interparlamentare (UIP), a Senatului și a Camerei Deputaților din Italia.

Din delegația GRUI au mai făcut parte doamna deputat Elena-Cristina Dinu, domnul deputat Silviu Macovei, precum și domnii senatori Vasilică Potecă și Eugen Dogariu, membri ai Comitetul Director al Grupului Român al Uniunii Interparlamentare (GRUI).
În cadrul ceremoniei de deschidere, care a avut loc în prezența domnului Sergio Mattarella, președintele Republicii Italiene, au luat cuvântul președinții celor două Camere ale Parlamentului italian, Maria Elisabetta Alberti Caselatti (Senat) și Roberto Fico (Camera Deputaților) și președintele UIP, Duarte Pacheco. De asemenea, participanții s-au bucurat de prezența doamnei Nancy Pelosi, președinta Camerei Reprezentanților a Congresului SUA, și a domnului Giorgio Parisi, laureatul Premiului Nobel pentru Fizică în 2021, care au susținut alocuțiuni pe tema: „Ambiții globale de combatere a schimbărilor climatice”.
Domnul deputat Mircea Fechet a susținut un discurs în cadrul sesiunii cu tema: „Contribuția parlamentelor la realizarea obiectivelor COP26”.
Referindu-se la contextul pandemic actual, domnia sa a evidențiat necesitatea ca protecția mediului înconjurător și implementarea Acordului de la Paris să fie o prioritate pentru statele lumii. În acest sens, a precizat că România susține o acțiune colectivă globală, cu măsuri concrete și coerente pentru a atenua și combate schimbările climatice și efectele acestora.
În opinia parlamentarului, Pactul verde european este un excelent exemplu de bune practici, care transformă provocările legate de mediu în oportunități, prin angajamentul statelor UE de a atinge neutralitatea climatică până în 2050.
În final, deputatul roman a subliniat rolul cheie pe care îl joacă Parlamentele, în conformitate cu prerogativele lor specifice, în atingerea obiectivelor Acordului de la Paris: „prin instrumente specifice de diplomație parlamentară, noi, membrii legislativelor, putem crește gradul de conștientizare a provocărilor cu care ne confruntăm și a necesității unor acțiuni urgente, care să contribuie la combaterea schimbărilor climatice, a concluzionat domnul Fechet.
În ultima zi, participanții au fost primiți în audiență la Vatican de Sanctitatea Sa Papa Francisc. În discursul său, acesta a transmis un apel către toți liderii politici, de a acționa cu responsabilitate pentru binele comun al generațiilor prezente și viitoare, de a lua măsuri ambițioase pentru a limita creșterea medie a temperaturii globale, de a promova o tranziție către o energie curată, și de a consolida cooperarea internațională.
„Legile trebuie gândite în lumina respectului față de principii fundamentale precum demnitatea umană, solidaritatea și responsabilitatea. Acestea sunt valorile esențiale, care trebuie să însoțească toate eforturile pentru atingerea obiectivelor climatice stabilite prin Acordul de la Paris și obținerea unor rezultate pozitive la COP26”, a subliniat Papa Francisc.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti sâmbătă, 20 iulie 2024, 10:21
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro